Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ο κλάδος της μεταποίησης στις ακριτικές περιοχές εκπέμπει SOS

Ο κλάδος της μεταποίησης στις ακριτικές περιοχές εκπέμπει SOS

0
ergatis
 

Το Δίκτυο Συνδέσμων Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών ζητούν από τους τοπικούς βουλευτές να ασκήσουν πίεση για ουσιαστικές λύσεις

 
Ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές των ακριτικών περιοχών της Μακεδονίας και της Θράκης απέστειλε το Δίκτυο Συνδέσμων Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών, προκειμένου να ασκηθεί από κοινού πίεση για να βελτιωθούν οι συνθήκες στη μεταποίηση, να δοθούν διευκολύνσεις και κίνητρα, ώστε να μην καταρρεύσει συνολικά ο κλάδος, προκαλώντας σοβαρές βλάβες σε όλες τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών αυτών. Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι Των Συνδέσμων Βιοτεχνικών Και Βιομηχανιών: Έβρου, ο Χρήστος Γιορδαμλής, Ροδόπης, ο Γεώργιος Νικολαϊδης, Ξάνθης, ο Αθανάσιος Πατσατζής, Ανατολικής Μακεδονίας, ο Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, Κιλκίς, ο Αθανάσιος Τζεβελέκης και Φλώρινας, ο Λιβέρης Μητακάκης.
Στο κείμενο αναλυτικά αναφέρουν: «Αξιότιμοι Κύριοι, γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια η μεταποίηση των ακριτικών περιοχών, πέρα από την ανείπωτη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει όλη η Ελλάδα, είναι εκτεθειμένη σε κακές ενέργειες και αποφάσεις της Πολιτείας ως προς τις κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν την τελευταία εικοσαετία για να προσελκύσουν ή και να διατηρήσουν την μεταποίηση στις άκρες της Μακεδονίας και της Θράκης.
Σήμερα τρείς κατηγορίες ενισχύσεων των παρελθόντων ετών οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια υγιείς επιχειρήσεις στο κλείσιμο ή και στην φυγή σε πιο φιλόξενες περιοχές. Τα αφορολόγητα αποθεματικά του Νόμου 3220/2004 και διαδικασία επίδοσης προσκλήσεων ελέγχου για την ανάκτηση αυτών που έχει ξεκινήσει. Η επιδότηση επιτοκίου που δόθηκε από το 1994 έως και το 2005 και η πιθανολογούμενη ανάκληση αυτών.
Η Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που δόθηκε το 2006 σε υφιστάμενα τότε δάνεια επιχειρήσεων και σήμερα απειλεί να μετατραπεί σε ταφόπλακα από τις κακές μετέπειτα αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών και τις πρακτικές των Τραπεζών.
Με τους Νόμους 4151 και 4152/2013 η Πολιτεία κατέστησε τις ενισχύσεις αυτές ουσιαστικά οφειλή προς το Ελληνικό Δημόσιο και σήμερα πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις με πολλές χιλιάδες εργαζόμενους είναι όμηροι των αποφάσεων αυτών, αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα παρότι βιώσιμες και παρότι αυτές αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης τοπικών κοινωνιών στην περιφέρεια.
Το Υπουργείο Οικονομικών παρότι έχει υποσχεθεί επανειλημμένως ενέργειες, ακόμη δεν έχει πράξει ούτε αυτά που όφειλε, έχει απεμπολήσει δικαιώματα εκ του Ευρωπαϊκού Δίκαιου και αναβάλλει διαρκώς κάθε συζήτηση επί των θεμάτων αυτών.
Ζητούμε από τους εκπροσώπους των περιοχών μας την από κοινού για τις περιοχές μας απαίτηση προς τον Πρωθυπουργό για οριστική πολιτική λύση επί των ανωτέρω με τρόπο διάφανο, νόμιμο και ουσιαστικό προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Τον προσδιορισμό συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, με κλειστή ατζέντα επί των ανωτέρω θεμάτων και με βάση τα όσα γραπτώς έχουν συζητηθεί και κατατεθεί, ήτοι:
στις 30/1/2013 με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών,
στις 22/3/2013 με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών παρουσία του Υπ. Προεδρίας,
Στις 24/05/2013 με τον Υπουργό Οικονομικών στην Θεσσαλονίκη
Στις 25/07/2013 με τον Αν. Υπουργό Ανάπτυξης
στις 04/09/2013 με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών
24/09/2013 με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών, τον Γ.Γ. και την Ένωση Τραπεζών.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…