Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μειώνονται δραματικά οι πολύτεκνες οικογένειες

Μειώνονται δραματικά οι πολύτεκνες οικογένειες

0
polyteknoi
 

Η οικονομική κρίση έφερε υπογεννητικότητα στο νομό μας. Το 2013 γράφτηκαν στο Σύλλογο Πολυτέκνων μόνο 22 οικογένειες

 

Δ. Χατζηγεωργίου: «Δεν υπάρχει βοήθεια από το κράτος»

 
 
Η οικονομική κρίση και οι δυσκολίες που έχει επιφέρει στις ελληνικές οικογένειες είχε μεταξύ άλλων το αποτέλεσμα η πολυτεκνία να ακολουθήσει μια φθίνουσα πορεία. Ελάχιστα ζευγάρια τολμούν πλέον να κάνουν πάνω από δύο παιδιά, την στιγμή που οι φόροι και οι αυξήσεις βαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ η βοήθεια του κράτους προς αυτές τις οικογένειες είναι ελάχιστη.
 
1.593 μέλη είναι εγγεγραμμένα στον Σύλλογο Πολυτέκνων Ξάνθης
«Το 2013 εγγράφτηκαν στο σύλλογο μας μόνο 22 νέες οικογένειες. Τα ζευγάρια δεν κάνουν πια παιδιά. Δεν υπάρχει βοήθεια από το κράτος. Οι άνθρωποι που βγάζουν τους νόμους δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Δεν ξέρουν τι θα πει να έχεις 4-5 παιδιά και να μεγαλώνουν με ένα μισθό ή μια σύνταξη του παππού ή της γιαγιάς» αναφέρει στο «Ε» ο Πρόεδρος τους Συλλόγου Πολυτέκνων Ξάνθης, Δημήτρης Χατζηγεωργίου.
Μάλιστα, όπως μας ενημερώνει ο ίδιος αυτή τη στιγμή ο σύλλογος αποτελείται από 1.593 μέλη. Ένας αριθμός όμως που δεν είναι ενδεικτικός όπως εξηγεί ο ίδιος καθώς υπάρχουν ακόμα οικογένειες που αναμένεται να κάνουν εγγραφή, αλλά και μέλη που θα διαγραφούν είτε γιατί έχουν αποβιώσει είτε γιατί τα παιδιά τους μετανάστευσαν στο εξωτερικό και πήραν μαζί τους τα δικαιώματα τους.
 
Υπάρχουν οικογένειες που παρακαλάνε για ένα πακέτο μακαρόνια
Η μείωση του ορίου το ατομικού εισοδήματος στέρησε το δικαίωμα παραλαβής δωρεάν τροφίμων σε πολλές οικογένειες του νομού μας. «Το όριο του ατομικού εισοδήματος διαμορφώθηκε στις 7.200 ευρώ έναντι των 12.000 που ήταν στο παρελθόν. Έτσι, από τις 850 οικογένειες που κάνανε αιτήσεις, τρόφιμα παρέλαβαν μόνο οι 345, οι οποίες προέρχονται στην πλειοψηφία τους από το Δροσερό και την ορεινή περιοχή» Για να δείξει μάλιστα την τραγικότητα των νέων δεδομένων, ο κ. Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στο Νομό Ρεθύμνης λάβανε δωρεάν τρόφιμα μόνο 305 οικογένειες την στιγμή που κάνανε αίτηση 3.500, αλλά και στο ότι υπάρχουν οικογενειάρχες που επισκέπτονται τα γραφεία του συλλόγου και παρακαλάνε για ένα πακέτο μακαρόνια ή ένα ψωμί.
«Κάθε μέρα ένας μεγάλος αριθμός πολυτέκνων επισκέπτεται τα γραφεία μας και μας παρακαλάει να τους βοηθήσουμε. Ευτυχώς υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν ευαισθητοποιηθεί και δείχνουν αλληλεγγύη φέρνοντας στο γραφείο ρούχα και τρόφιμα. Αλληλεγγύη δείχνει και ο Μητροπολίτης, ο οποίος βοήθησε τον σύλλογο τα Χριστούγεννα» σημείωσε ο κ. Χατζηγεωργίου.
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του συλλόγου ανέφερε ότι όποιος επιθυμεί να προσφέρει στις πολύτεκνες οικογένειες του νομού μας που το έχουν ανάγκη μπορεί να προσκομίσει τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια (τα οποία να είναι σε καλή κατάσταση) στα γραφεία του συλλόγου (Κομνηνών 20) καθημερινά 8:30-14:00, τις Πέμπτες και στις 5:30-8:30 και τα Σάββατα 9:00-13:00.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικά κυλικεία: Νέα δεδομένα με επίκεντρο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Το έργο θα αναλάβει η νεοσύστατη Εθνική Επιτροπή Διατροφής Τα τρόφιμα που πωλούνται στα σχ…