Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μαθήματα παράδοσης πινακίδων από τους Φράγκους

Μαθήματα παράδοσης πινακίδων από τους Φράγκους

0
pinakides
 

 Πώς να μην δημιουργούνται τριτοκοσμικές εικόνες στις εφορίες τις τελευταίες μέρες του έτους

 
 
Χιλιάδες φορολογούμενοι κάθε χρόνο πηγαίνουν τις τελευταίες μέρες του έτους στην εφορία για να δηλώσουν ότι ακινητοποιούν το όχημά τους. Και γιατί όχι; Αφού η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας τους δίνει το δικαίωμα να κυκλοφορεί το όχημα τους έως και την τελευταία ημέρα του χρόνου. Είναι όμως αυτός λόγος να υπάρχει αυτή η ταλαιπωρία και να εκτυλίσσονται τριτοκοσμικές εικόνες στις εφορίες όλης της χώρας;
 
Τι προβλέπει ο Ελληνικός νόμος
Η λεγόμενη δήλωση ακινησίας ή κοινώς κατάθεση πινακίδων θεσπίστηκε με νόμο του 1953. Τον νόμο  2367/1953 με τίτλο «Περί τίτλων κυριότητος, ταξινομήσεως, αδειών κυκλοφορίας και φορολογίας αυτοκινήτων». Στο άρθρο 22 του συγκεκριμένου νόμου «περί ακινησίας» ορίζεται το δικαίωμα του κατόχου ενός οχήματος να υποβάλει δήλωση ακινησίας αφού όμως δηλώσει και το λόγο της ακινησίας.
Η νομοθεσία στο συγκεκριμένο πεδίο συμπληρώθηκε το 2002 με άλλο νόμο ο οποίος προβλέπει ότι για να κατατεθούν πινακίδες ο φορολογούμενος θα πρέπει επιπλέον να υποβάλει μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώσει ότι το ακινητοποιούμενο όχημα θα αποθηκευτεί σε ιδιωτικό χώρο, ο οποίος πρέπει και να δηλωθεί. Ο χώρος αυτός μπορεί να είναι και ένας περιφραγμένος ή ελεύθερος ιδιωτικός χώρος και όχι κατ’ ανάγκη χώρος στάθμευσης. Μαζί με αυτές τις δηλώσεις ο φορολογούμενος οφείλει να στηθεί στην ουρά της εφορίας και να παραδώσει τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας. Έτσι γλιτώνει τα τέλη κυκλοφορίας και τα τεκμήρια της επόμενης χρονιάς.

Τι κάνουν οι…κουτόφραγκοι
Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. στο Βέλγιο) ο φορολογούμενος που επιθυμεί να ακινητοποιήσει το όχημά του το μόνο που καλείται να κάνει είναι είτε να ταχυδρομήσει τις πινακίδες του είτε να τις τοποθετήσει σε ειδική θυρίδα που είναι ανοικτή 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα. Ειδικότερα, η ταχυδρόμηση και η τοποθέτηση των πινακίδων γίνεται μαζί με την άδεια κυκλοφορίας στο αντίστοιχο φορολογικό γραφείο ή υπηρεσία Μεταφορών και στη συνέχεια η δημόσια υπηρεσία τις ακυρώνει χωρίς ο φορολογούμενος να ταλαιπωρείται.
 
Κάν’ το όπως οι Φράγκοι
Είναι απορίας άξιο λοιπόν για ποιο λόγο μια τέτοια διαδικασία δεν εφαρμόζεται και στην χώρα μας, η οποία μάλιστα μιλά εδώ και καιρό για «βελτίωση της δημόσιας διοίκησης».
Ο φορολογούμενος θα μπορεί να πετάει σε μια θυρίδα της εφορίας τις πινακίδες μαζί με την άδεια κυκλοφορίας ή θα τις ταχυδρομεί χωρίς δηλώσεις, χαρτιά και πρωτόκολλα, οι υπάλληλοι θα τις παραλαμβάνουν και στη συνέχεια θα στέλνουν μια βεβαίωση ακινησίας για κάθε χρήστη. Απλό και Ευρωπαϊκό.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δώρο του Πάσχα Έως τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου θα πρέπει …