Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Πλατύ» το ζόρι των εργαζομένων στη Ζάχαρη

«Πλατύ» το ζόρι των εργαζομένων στη Ζάχαρη

0
ergostasio zaxari 01-empros
 

 Έπιασαν δουλειά στο Εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας και περιμένουν τα ασφαλιστικά μέτρα

 

Οι εργαζόμενοι της Ξάνθης ζητούν στήριξη από την τοπική κοινωνία και τις αρχές

 
 
 
Με «βαριά» καρδιά πήγαν στο Πλατύ Ημαθίας και έπιασαν δουλειά στο εκεί εργοστάσιο της ΕΒΖ οι 9 εργαζόμενοι από το Εργοστάσιο Ζάχαρης Ξάνθης. Οι άδειες που είχαν εξαντλήθηκαν και αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν, ν’ αφήσουν πίσω τις οικογένειες και τη ζωή τους και να διαμένουν τώρα σε δωμάτια ξενοδοχείων για να μη χάσουν τη δουλειά τους!
 
Εργάζονται στο Πλατύ
Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Εργοστάσιο Ξάνθης κ. Δημήτρης Χατζηκατσούπης, η εταιρεία δεν τους καλύπτει τα έξοδα διαμονής αλλά ούτε και τα οδοιπορικά τους ενώ τους έκοψαν και το επίδομα παραμεθορίου. Μόνη τους ελπίδα είναι μια ευνοϊκή απόφαση από την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 5 Φεβρουαρίου η οποία να αναστέλλει την απόφαση της ΕΒΖ για κλείσιμο του Εργοστασίου της Ξάνθης και μετακίνηση των εργαζομένων του στο Πλατύ. Έτσι θα μπορέσουν προσωρινά να επιστρέψουν στην Ξάνθη και στο Εργοστάσιο έως ότου εκδικαστεί η κύρια αγωγή στις 5 Ιουνίου.
 
Ποιες επενδύσεις έγιναν το 2011 και 2012 στο Εργοστάσιο της Ξάνθης;
Οι εργαζόμενοι επιμένουν ότι το Εργοστάσιο της Ξάνθης μπορεί να λειτουργεί ως σημείο πώλησης και συσκευασίας όπως της Λάρισας και ότι η ΕΒΖ παρανομεί κλείνοντάς το καθώς αθετεί την συμβατική της υποχρέωση προς την Ε.Ε. η οποία τη δέσμευε για μετατροπή σε εργοστάσια βιοαιθανόλης των εργοστασίων της Ξάνθης και της Λάρισας και για μια σειρά επενδύσεων εκσυγχρονισμού μετά την αποποίηση της εθνικής ποσόστωσης κατά 50.1% όταν στην ΕΒΖ δόθηκαν 87 εκ. ευρώ Μια επένδυση που δεν έγινε ποτέ αλλά ούτε και άλλες επενδύσεις όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία για το 2011 και 2012! Ειδικότερα – σύμφωνα με πληροφορίες μας – στη Λάρισα έγιναν κάποιες μικροεπενδύσεις εκσυγχρονισμού αλλά στην Ξάνθη ούτε μια, γεγονός που παραπέμπει σε προειλημμένη απόφαση από την εταιρεία η απαξίωσή τους και μετά το λουκέτο.
 
Οι τευτλοπαραγωγοί κατέλαβαν τα γραφεία της ΕΒΖ στην Θεσσαλονίκη
Στο μεταξύ «νερό στο μύλο» των εργαζομένων ρίχνουν οι αγρότες – τευτλοπαραγωγοί οι οποίοι στα πλαίσια των κινητοποιήσεών τους κατέλαβαν τα γραφεία της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη διαμαρτυρόμενοι για την μείωση κατά 8% της τιμής στα τεύτλα. Να σημειώσουμε ότι στην Ξάνθη η τευλοκαλλιέργεια φέτος συρρικνώθηκε σε 800 στρέμματα ενώ πρόπερσι με μια προσπάθεια και των εργαζομένων ανήλθε σε 3.500 στρέμματα
 
Οι εργαζόμενοι της Ξάνθης ζητούν στήριξη από την τοπική κοινωνία και τις αρχές
Στο πλευρό τους με ομόφωνο ψήφισμα τάχθηκε το Περιφερειακό συμβούλιο και το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας ενώ από τους βουλευτές της Ξάνθης – όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι – μέχρι στιγμής ακούν μόνο λόγια συμπαράστασης. Στο πλευρό τους με έργα ο πρόεδρος του ΕΚΞ κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης καθώς την επόμενη εβδομάδα θα συγκληθεί σύσκεψη με τους φορείς στο Εργατικό Κέντρο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του εργοστασίου Ζάχαρης και το πρόβλημα των εργαζομένων του.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthoopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…