Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η «μάχη» του Σταυρού στον Κόσυνθο και στο Πόρτο Λάγος

Η «μάχη» του Σταυρού στον Κόσυνθο και στο Πόρτο Λάγος

0
stayros 3-web
 

 Με λαμπρότητα και παρουσία σύσσωμης της θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στο νομό

 

Ποιοι είναι οι ευλογημένοι της χρονιάς. Πολύς κόσμος στο Πόρτο Λάγος. Ευχές από τους πολιτικούς μας και τον Μητροπολίτη

 
   stayros lagos-web
 
Με φόντο ένα μουντό χειμωνιάτικο τοπίο αλλά όχι με παγωνιά γιορτάστηκαν με τη δέουσα λαμπρότητα και φέτος τα Θεοφάνεια στο νομό μας με τις τελετές Αγιασμού των Υδάτων στον Κόσυνθο για το δήμο Ξάνθης, στην παραλία Μαγγάνων για το δήμο Τοπείρου, στην Σκάλα Αβδήρων και στο Πόρτο Λάγος για το Δήμο Αβδήρων.
 
«Μάχη» για τον Σταυρό στον Κόσυνθο
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος από νωρίς ο κόσμος κατέκλυσε την γέφυρα του Κόσυνθου και τις όχθες του ένθεν και ένθεν ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που έφτασαν έως την κοίτη του ποταμού ώστε να δουν από κοντά την μάχη του Σταυρού. Η τελετή ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί με την θρησκευτική και πολιτική ηγεσία να καταφτάνει μετά το πέρας τη Δοξολογίας που τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου, υπό τους ήχους της στρατιωτικής και της δημοτικής μπάντας και να παίρνει θέση στην εξέδρα των επισήμων στη γέφυρα. Στην τελετή που χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Παντελεήμων και παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης, οι βουλευτές Α. Κοντός και Δ. Σαλτούρος, ο Δήμαρχος Μ. Στυλιανίδης και οι Δ. Μπένης, Μ. Τσέπελης, Δ.Δημαρχόπουλος, ο επικεφαλής των ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ Χ. Πούλιος, ο επικεφαλής των ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ Ν.Ανταμπούφης, ο Στρατηγός Διοικητής του Δ ΣΣ και άλλοι εκπρόσωποι φορέων. Η «μάχη» του Σταυρού δόθηκε μεταξύ αρκετών νέων ενώ για πρώτη φορά φέτος «πάλεψε» για το Σταυρό και μια γυναίκα. Τελικά τον έπιασε ο 29χρονος Αλέξανδρος Δεληπαλτάς, ο οποίος δέχτηκε και τις ευχές από τον Μητροπολίτη και τον καθιερωμένο χρυσό σταυρό σ’ αυτόν ως δώρο. Όπως δήλωσε ήταν η πρώτη φορά που έπεφτε για το Σταυρό γιατί πιστεύει ότι θα του δώσει δύναμη ν’ ανταποκριθεί στη δύσκολη χρονιά που έρχεται ενώ ευχήθηκε υγεία και προκοπή σ’ όλο τον κόσμο.
 
Πολύς κόσμος στο Πόρτο Λάγος
Με περισσότερο κόσμο παρά το ψιλοβρόχι και με σύσσωμη και πάλι την θρησκευτική και πολιτική ηγεσία του τόπου γιορτάστηκε η τελετή Αγιασμού των Υδάτων στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος. Πολλοί και οι νέοι που έπεσαν για τον Σταυρό. Νικητής από την «μάχη» αναδείχθηκε ο 23χρονος Χαράλαμπος Κυριακίδης, ο οποίος επίσης έπεφτε για πρώτη φορά επειδή το νιώθει και το πιστεύει όπως είπε ευχόμενος: «: Καλή Χρονια και Υγεία σε όλους και θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή η χώρα μας θα βγει από την κρίση». Στη τελετή Αγιασμού στην παραλία Μαγγάνων το Σταυρό έπιασε 21χρονος Νικος Μπάτζιος.
 
Αγιασμένα λόγια…
Μητροπολίτης Ξάνθης, Παντελεήμων: «Να ευχηθώ στα παιδιά μας που έπεσαν στα νερά και ανέσυραν τον Τίμιο Σταυρό κάθε καλό και κάθε ευλογία στη ζωή τους όπως να ευχηθώ σε όλους σας η χάρη και η ευλογία του εναθρωπίσαντος Χριστού και Βαπτισθέντος στον Ιορδάνη να συνοδεύει όλους μας όλες τις μέρες της ζωή μας να μας σκεπάζει με τη Χάρη Του, να χαρίζει σ’ όλο τον κόσμο, την Ειρήνη και την Υγεία. Το Άγιο Πνεύμα να μας φωτίσει να βρούμε τον δρόμο μας να βγούμε από τις δυσκολίες που περνάει η πατρίδα μας και ο λαός μας και να ξαναδώσουμε στην πατρίδα τη θέση που πρέπει να κατέχει στο διεθνές γίγνεσθαι και στα παιδιά μας όνειρα, όραμα, προοπτική για την ζωής τους
 
Βουλευτής Ν.Δ., Α. Κοντός: «Να ευχηθώ Καλή Χρονιά , Χρόνια Πολλά σ’ όλους τους πολίτες του τόπου μας Εύχομαι να είναι μια καλύτερη χρονιά για αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Να ευχηθώ οι θυσίες που κάνανε οι πολίτες αυτή τη χρονια να πιάσουν περισσότερο τόπο. Γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια η χρονιά αυτή να είναι χρονιά ανάτασης της πατρίδας μας. Μπαίνουν τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας».
 
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Δ. Σαλτούρος: «Είναι μια σπουδαία μέρα για μας τους πιστούς. Είναι η μέρα που αποκαλύπτεται η θεότητα του Χριστού και αγιάζονται τα ύδατα. Αγιάζεται η φύση, αγιάζεται η ζωή. Εύχομαι να επικρατήσει το φως στη ζωή μας να ξαναβρούμε αυτό που χάσουμε ως άνθρωποι ώστε να μπορέσουμε να ξαναχτίζουμε αυτό που χάσαμε ως κοινωνία».
 
Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Φ. Καραλιδης: «Χρόνια Πολλά σ’ όλους δημιουργικά και με Υγεία. Εύχομαι το 2014 να είναι ένα δημιουργικό και αισιόδοξο έτος. Θα πρέπει να σταθούμε ψηλά στις αντιξοότητες. Να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον».
 
Δήμαρχος Αβδήρων, Β. Τσολακίδης: «Με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Ξάνθης και έχοντας την παρουσία πάρα πολύ κόσμου από το τον νομό και όλους τους παράγοντες της περιοχής ρίξαμε το Σταυρό στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος. Ελπίζω να φωτιστούμε όλοι μας με τη σημερινή γιορτή. Εύχομαι σ’ όλους τους συνδημότες αλλά και όλους τους Ξανθιώτες Υγεία και ελπίζω αυτή η χρονιά που αφήσαμε να είναι η τελευταία που ήταν τόσο δύσκολη και τόσο καταθλιπτική. Πιστεύω η νέα χρονιά να είναι καλύτερη, να την αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία και με χαμόγελο».
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…