Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κινδυνεύει να πεθάνει η Ποντιακή Γλώσσα;

Κινδυνεύει να πεθάνει η Ποντιακή Γλώσσα;

0
pontiaki
 

 Σεμινάρια εκμάθησης της Ποντιακής Διαλέκτου υλοποιούν τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών

 

Μέχρι την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου η υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών. Έκκληση συμμετοχής από το Σ. Ποντίων Ξάνθης

 
 
Θεωρείται ότι προέρχεται από την τοπική όψιμη ελληνιστική Κοινή σε χώρο με ιωνικό υπόστρωμα. Το λεξιλόγιό της έχει επηρεαστεί από την Περσική γλώσσα στην αρχαιότητα, από την Τουρκική γλώσσα καθώς και από γλώσσες του Καυκάσου, των οποίων η επίδραση δεν έχει διακριβωθεί μέχρι τώρα. Επιπλέον, υιοθέτησε λέξεις από το λεξιλόγιο των Γενουατών και των Βενετσιάνων της Τραπεζούντας και των Γεωργιανών, τις οποίες εξελλήνισε και ένταξε στο κλιτικό σύστημα της ελληνικής γλώσσας. Ο λόγος; Μα φυσικά για την Ποντιακή διάλεκτο, την οποία οι Πόντιοι προσπαθούν να σώσουν και να διαιωνίσουν τιμώντας τους προγόνους τους. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας τους μάλιστα, με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών θα υλοποιηθούν στην Ξάνθη σεμινάρια εκμάθησης της Ποντιακής διαλέκτου μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος.
 
Η Ποντιακή διάλεκτος είναι ακόμη ζωντανή παρά τις προβλέψεις των γλωσσολόγων
«Οι γλωσσολόγοι είχαν προβλέψει ότι στο τέλος του 20ου αιώνα πολλές διάλεκτοι και γλώσσες ακόμα θα εξαφανιστούν γιατί δεν μιλιούνται. Μια από αυτές ήταν και η ποντιακή διάλεκτος» αναφέρει μιλώντας στο «Ε» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης Θεόδωρος Ρωμανίδης και συμπληρώνει περήφανα «θα έλεγα ότι έχουν διαψευσθεί και αυτό οφείλεται σε χιλιάδες Έλληνες με ποντιακή καταγωγή, οι οποίοι συνεχίζουν να μιλάνε την ποντιακή διάλεκτο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».
Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε και στους χιλιάδες τούρκους που βρίσκονται στην περιοχή της Τραπεζούντας στον Πόντο, που μιλάνε ποντιακά. Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο, όταν αυτοί ερωτηθούν τι γλώσσα είναι αυτή που μιλάνε, απαντούν ότι είναι η μητρική τους γλώσσα, τα ρωμαίικα, τα οποία τους τα έμαθε η γιαγιά τους.
Εκτός των άλλων, την γλώσσα κρατούν ζωντανή και πολλοί συγγραφείς οι οποίοι γράφουν βιβλία στην ποντιακή διάλεκτο, το τραγούδι, αλλά και το θέατρο. «Η Ποντιακή διάλεκτος ήταν προφορική. Μετά τον ερχομό των προσφύγων άρχισαν να γράφονται λεξικά, βιβλία γραμματικής και συντακτικού» συμπληρώνει ο κ. Ρωμανίδης.
 
Ευκαιρία να γνωρίσουν ακόμη πιο πολλοί την Ποντιακή διάλεκτο
Έπειτα από πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, και συγκεκριμένα του Προέδρου Αντώνη Παυλίδη, πραγματοποιούνται εδώ και ένα χρόνο σεμινάρια διδασκαλίας της Ποντιακής διαλέκτου. Τα σεμινάρια αυτά υλοποιούνται έπειτα από σύναψη σύμβασης έργου Ιδιωτικού Δικαίου για εκπαιδευτές Ποντιακής Διαλέκτου στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης που εξέδωσε το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.
«Με αυτό τον τρόπο θα τιμήσουμε της ρίζες μας και την ιδιαίτερη πατρίδα μας, τον Πόντο, αλλά και ταυτόχρονα για να μάθουμε μια διάλεκτο, η οποία είναι πάρα πολύ κοντά στην ελληνική γλώσσα. Δεν νομίζω ότι έχουμε να χάσουμε κάτι» τονίζει ο κ. Ρωμανίδης.
 
Έκκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος
Ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης κάνει έκκληση να ενδιαφερθούν εκπαιδευτικοί που γνωρίζουν την Ποντιακή διάλεκτο, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει το τμήμα. ‘Όπως αναφέρει και ο ίδιος αν και το πρόγραμμα τρέχει από πέρυσι δεν συστάθηκε τμήμα στο νομό μας, καθώς η μια εκπαιδευτικός που εκδήλωσε ενδιαφέρον δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του προγράμματος λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων.
Να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι το αντικείμενο εργασίας των Εκπαιδευτών Ποντιακής διαλέκτου θα είναι η διδασκαλία της Ποντιακής Διαλέκτου στα τμήματα μάθησης, η συμμετοχή στις συντονιστικές και ενημερωτικές συναντήσεις, η συμμετοχή στις διαδικασίες αξιολόγησης της Πράξης, η ορθή τήρηση των εντύπων των τμημάτων μάθησης και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης εντύπων και εκθέσεων. Προϋποθέσεις συμμετοχής για τους ενδιαφερόμενους είναι να κατέχουν πτυχίο ανώτατης σχολής και να γνωρίζουν την ποντιακή διάλεκτο.
Η αίτηση υποψηφιότητας υποβάλλεται υποχρεωτικά σε ηλεκτρονική μορφή και επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών υποψηφιοτήτων ξεκίνησε από χθες Τετάρτη και ολοκληρώνεται στις 10 Ιανουαρίου 2014 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στο σύλλογο, αλλά ακόμη δεν έχουμε μαζέψει ονόματα για να δούμε πόσοι είναι αυτοί. Στα μαθήματα, τα οποία είναι δωρεάν. μπορούν να γραφτούν όσοι επιθυμούν να μάθουν την διάλεκτο» αναφέρει κλείνοντας ο κ. Ρωμανίδης.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …