Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Ποδόσφαιρο Η φωτογραφία στο facebook έφερε την… απόλυση!

Η φωτογραφία στο facebook έφερε την… απόλυση!

0
pranits
 

 Η Skoda Ξάνθη αποδέσμευσε δύο νεαρούς παίκτες λόγω… Πράνιτς

 

Το φλουρί που δεν έφερε καλοτυχία και η απόλυση αντί για… δώρο γενεθλίων

 
 
Με το χειρότερο δυνατό τρόπο εξελίχθηκε η υπόθεση με την αναμνηστική φωτογραφία των δύο νεαρών –πρώην πια – παικτών της Skoda Ξάνθη με τον Ντάνιελ Πράνιτς, λόγος για τον οποίο εκδιώχθηκαν από τα τμήματα υποδομής.
Η ιστορία ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες, όταν οι δύο παίκτες της Ομάδας Νέων της Skoda Ξάνθη, Στέλιος Λάσπατζης και Γιάννης Παρασκευάς ταξιδεύοντας με την αποστολής της ξανθιώτικης ομάδας Νέων συναντήθηκαν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με την αποστολή του Παναθηναϊκού. Οι δύο 19χρονοι ποδοσφαιριστές βρήκαν τον Κροάτη άσο του Παναθηναϊκού, Ντάνιελ Πράνιτς, από τον οποίο ζήτησαν να βγουν μία αναμνηστική φωτογραφία.
 
Τους «έκαψε» το σχόλιο…
 Λίγο αργότερα ο ένας παίκτης «ανέβασε» την φωτογραφία στο λογαριασμό του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης προσθέτοντας το σχόλιο: «Μεγάλε Πράνιτς».
Η κοινοποίηση της φωτογραφίας δεν έφερε άμεσα αντιδράσεις, όμως λίγες ημέρες αργότερα (την Κυριακή 19/01) ο ξανθιώτικος σύλλογος φιλάθλων «xanthifans» ανήρτησε στην ιστοσελίδα του τη συγκεκριμένη φωτογραφία, κρύβοντας μεν τα πρόσωπα των νεαρών παικτών αλλά… κατακεραυνώνοντάς τους για αυτήν την επιλογή τους, εξαπολύοντας παράλληλα βέλη και στους προπονητές και την διοίκηση της ομάδας.
Συγκεκριμένα οι «xanthifans» έγραψαν: «Καλό θα είναι να προσέχουν οι νεαροί παίκτες της Ομάδας Νέων (Κ-20) και των ακαδημιών, να μάθουν ότι ανήκουν σε μια μεγάλη ομάδα την ΞΑΝΘΗ και είναι τιμή τους αυτό και θα πρέπει να το σέβονται. Οι προπονητές τους και οι διοικούντες καλό θα είναι να τους το μάθουν αν δεν το έχουν καταλάβει ακόμη».
Η κίνηση αυτή των οπαδών προκάλεσε αναστάτωση και ο σύνδεσμος το μεσημέρι της Δευτέρας προχώρησε σε διευκρινιστική ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε:
«Επειδή πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές της ομάδας των Κ-20, θέλουμε να τονίσουμε τα εξής:
Η ανακοίνωση μας δεν έχει σκοπό την τρομοκράτηση και ούτε την οποιαδήποτε τιμωρία των παιχτών. Αναγνωρίζουμε το νεαρό της ηλικίας τους καθώς επίσης ότι δεν έχουν δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα το διάστημα που είναι στην ομάδα και ότι ο ένας μάλιστα (σ.σ. Λάσπατζης) είναι και αρχηγός της.
Απλά πρέπει όλοι μας (διοίκηση, προπονητές, ποδοσφαιριστές, φίλαθλοι) να καταλάβουμε πως η ΞΑΝΘΗ είναι ΜΕΓΑΛΗ ομάδα και αξίζει τον σεβασμό και την αγάπη μας».
 
«Προσοχή στις αναρτήσεις στο διαδίκτυο»
 Τα… «καρφιά» που έριξαν οι «xanthifans» προς τους παίκτες και προπονητές των ομάδων δεν πέρασαν – όπως ήταν αναμενόμενο – απαρατήρητα από τα ΜΜΕ κι έτσι το ζήτημα που προέκυψε αναδείχθηκε σε… θέμα για την ξανθιώτικη ομάδα και όχι μόνο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν δραματικές εξελίξεις που τελικά οδήγησαν στην απομάκρυνση των δύο παικτών από το σύλλογο.
Το κλίμα ήταν βαρύ από το απόγευμα της Κυριακής, μετά την πρώτη ανακοίνωση των «XanthiFans», ωστόσο στην απογευματινή προπόνηση της Δευτέρας ήρθε το η… «ψυχρολουσία» για τους παίκτες.
Αρχικά έγιναν συστάσεις στους παίκτες να προσέχουν εφεξής όλες τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λίγη ώρα αργότερα όμως, οι δύο παίκτες κλήθηκαν να απολογηθούν και εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τους ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας τους με την ομάδα. Μάλιστα όπως ειπώθηκε στους δυο παίκτες, η απόφαση ήρθε από… πολύ ψηλά και έχει να κάνει αφενός με την διάσταση που πήρε το θέμα πανελλαδικά και αφετέρου για παραδειγματισμό όλων των υπολοίπων.
 
Η πρωτοφανής απόφαση για την Ξάνθη και τα ερωτήματα
 Η απόφαση της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη μπορεί να είναι πρωτοφανής στην ιστορία της, παρόμοια περιστατικά όμως έχουν συμβεί στον ελληνικό και ευρωπαϊκό αθλητισμό, με τιμωρίες για την… ενασχόληση με το διαδίκτυο. Ανάλογο παράδειγμα για τιμωρία αθλητή λόγω ανάρτησης σε κοινωνική ιστοσελίδα ήταν αυτό της Ελληνίδας αθλήτριας Βούλας Παπαχρήστου η οποία τον Ιούλιο του 2012 λόγω ρατσιστικού σχολίου είχε αποκλειστεί από την Εθνική Ολυμπιακή Ομάδα. Πριν λίγο καιρό ο Έργκις Κάτσε του Π.Α.Ο.Κ. μπήκε «στον πάγο» (δεν τιμωρήθηκε με διακοπή συμβολαίου) για κάποιους μήνες, λόγω ανάρτησης φωτογραφίας του ίδιου με τη σημαία των εθνικιστών της Αλβανίας, ενώ στο εξωτερικό αρκετές φορές υπήρξαν τιμωρίες παικτών για ρατσιστικά σχόλια. Με μία συνοπτική διαδικτυακή έρευνα πάντως δεν βρήκαμε αντίστοιχη περίπτωση με τόσο αυστηρή τιμωρία λόγω φωτογραφίας με παίκτη αντίπαλης ομάδας.
Έτσι για τα δεδομένα της Skoda Ξάνθη αυτομάτως προκύπτουν εύλογα ερωτήματα όπως:
– Η απομάκρυνση των παικτών θα αποτελέσει δεδικασμένο και θα συμβαίνει το ίδιο σε ανάλογα περιστατικά, όποιος παίκτης/παράγοντας κι αν εμπλέκεται;
– Το να ζητάει/ανταλλάζει κάποιος παίκτης φανέλα με αντίπαλό του μετά το τέλος των αναμετρήσεων είναι ανάλογης βαρύτητας… αδίκημα;
– Θα συνέβαινε το ίδιο εάν οι παραπάνω τρεις παίκτες είχαν συναντηθεί π.χ. το καλοκαίρι σε μία παραλία και φωτογραφίζονταν χωρίς τις φόρμες των ομάδων;
– Αν οι ίδιοι ή άλλοι παίκτες κάτω από τις ίδιες συνθήκες φωτογραφίζονταν με τον Ξανθιώτη Βασίλη Τοροσίδη, όσο αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό, ή με τον Πασχάλη Μελισσά που αγωνίζεται στον Παναιτωλικό, θα υπήρχε ανάλογη ποινή;
Όποιες κι αν είναι οι απαντήσεις το θέμα είναι ότι από χθες και η Skoda Ξάνθη μπήκε στην… εποχή των διαδικτυακών ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (twitter, facebook κ.α.), εκεί όπου απαιτείται μεγάλη προσοχή από όλους, καθώς πολλές φορές προσωπικές στιγμές ή διάφορα συμβάντα μεταφέρονται είτε διαστρεβλωμένα, είτε χωρίς αντικειμενικότητα και μπορούν να βγουν λανθασμένα συμπεράσματα και ακόμη χειρότερα, να παρθούν βιαστικές ή λανθασμένες αποφάσεις όπως στην προκειμένη περίπτωση…
* Στα αξιοσημείωτα, της παραπάνω υπόθεσης είναι ότι ο ένας παίκτης που τιμωρήθηκε (Λάσπατζης) είχε βρει την περασμένη Πέμπτη το φλουρί της βασιλόπιτας της ΠΑΕ, γεγονός που τελικά δεν συνδυάστηκε με «καλοτυχία», ενώ ο Παρασκευάς την ερχόμενη Δευτέρα (27/01) θα γιορτάσει τα γενέθλια του (κλείνει τα 18), όμως το δώρο που έλαβε… προκαταβολικά μόνο στεναχώρια θα του φέρει.
* Η επαγγελματική ομάδα της Skoda Ξάνθη είχε χθες ρεπό και θα επιστρέψει σήμερα με διπλή προπόνηση, ξεκινώντας ουσιαστικά την προετοιμασία για τον κυριακάτικο (26/01 – 19:30) εντός έδρας αγώνα με τον Ολυμπιακό. Στον αγώνα με τους «ερυθρόλευκους» δεδομένη είναι η απουσία του Δήμου Μπαξεβανίδη που είναι τιμωρημένος ενώ το ευχάριστο είναι ότι δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα στην ξανθιώτικη ομάδα.
 
Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ποδόσφαιρο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ήττες για τις δύο ομάδες της Ξάνθης στη Γ’ Εθνική

Συντριβή γνώρισε ο Άρης Πετεινού στην Κομοτηνή με 6-0 – Εξασφάλισε την παραμονή ο Ορέστης …