Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 40.000 «ποδαρικά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

40.000 «ποδαρικά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

0
fylakeio Ag.Konstantinos-empros
 

 Αυξημένη η κίνηση στους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου τις ημέρες των εορτών

 

18.000 περίπου πέρασαν από το μεθοριακό σταθμό του Αγίου Κωνσταντίνου από 15/12 έως 1/1 αν και παρέμεινε για μια ακόμη χρονιά η πιο απομονωμένη δίοδος

 
Την… τιμητική τους είχαν οι σταθμοί ελέγχου των ελληνοβουλγαρικών συνόρων τις ημέρες των εορτών, αφού για τους Έλληνες τα τελευταία χρόνια η Βουλγαρία, με τα χιονοδρομικά κέντρα και τις οικονομικές τιμές, αποτελεί ένα δημοφιλή προορισμό για νέους, οικογένειες και τουριστικά γκρουπ. Σε όλους τους σταθμούς παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση, ενώ για το τελωνείο της Εξοχής Δράμας και τον Προμαχώνα Σερρών η αύξηση αυτή είναι και απόρροια της αυξημένης κίνησης που παρατηρήθηκε γενικότερα τη χρονιά που μας πέρασε. Ο δικός μας μεθοριακός σταθμός ήταν αυτός που είχε τη μικρότερη κίνηση, ενώ οι μισοί περίπου από τους διερχόμενους προτίμησαν τη δίοδο «Προμαχώνα- Κούλατα».
Περίπου 40.000άτομα πέρασαν από τα σημεία ελέγχου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στις 31 Δεκεμβρίου και την 1 Ιανουαρίου. Τα άτομα που πέρασαν στη Βουλγαρία για το νέο έτος ήταν κατάτι περισσότερα από όσους ήλθαν στην Ελλάδα. Η κίνηση των οχημάτων ήταν ομαλή, χωρίς να σχηματιστούν «ουρές» αναμονής στους συνοριακούς σταθμούς.
Το «Ε» πραγματοποίησε έρευνα για την κίνηση και στους πέντε σταθμούς συνοριακού ελέγχου απ’ όπου προέκυψε ότι για μια ακόμη χρονιά οι επισκέπτες συνεχίζουν να επιλέγουν τη γειτονική χώρα (για τους Έλληνες η Βουλγαρία και για τους Βούλγαρους η Ελλάδα) για τις σύντομες διακοπές των εορτών.
 
Μεθοριακός Σταθμός «Άγιος Κωνσταντίνος»: γιορτές «εμείς κι εμείς»
Στο δικό μας –ταπεινό- μεθοριακό σταθμό η κίνηση ήταν αυξημένη σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, αλλά και πάλι παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με τα υπόλοιπα σημεία ελέγχου, λόγω των γνωστών προβλημάτων του δρόμου και της αδυναμίας κυκλοφορίας λεωφορείων. Από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 30 Δεκεμβρίου, οπότε και συμπεριλαμβάνονται οι επισκέπτες των Χριστουγέννων και από τις δύο πλευρές εισήλθαν 3580 αυτοκίνητα με 8593 επιβάτες και εξήλθαν 3352 αυτοκίνητα με 7998 επιβάτες. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καθώς και την πρώτη ημέρα του χρόνου συνολικά δεν ξεπέρασαν τα 1.000 τα άτομα που πέρασαν από τον μεθοριακό σταθμό, ανά ημέρα. Στις 31 Δεκεμβρίου οι είσοδοι και οι έξοδοι ήταν περίπου ισάριθμοι, ενώ την επόμενη ημέρα ήταν περισσότεροι όσοι εισήλθαν στη χώρα, είτε πρόκειται για βούλγαρους επισκέπτες, είτε για Έλληνες που επέστρεψαν, ολοκληρώνοντας τις πρωτοχρονιάτικες διακοπές τους.
Να σημειωθεί πάντως, ότι επιβεβαιώνεται η αυξημένη κίνηση από τη δίοδο, αν ληφθεί υπόψη ότι κατά τις ημέρες του φθινοπώρου η συνολική κίνηση από το μεθοριακό σταθμό είναι 1.500-2.000 άτομα, από τα οποία το 1/3 περίπου έχει ελληνικές πινακίδες.
 
Τελωνείο Εξοχής: Πρωτοχρονιά στο Μπάνσκο
Το χιονοδρομικό κέντρο Μπάνσκο είναι ο προορισμός της πλειονότητας των ατόμων από την ελληνική πλευρά που περνά από το τελωνείο Εξοχής Δράμας. Η κίνηση και εκεί ήταν αυξημένη, πράγμα που αποτελεί συνολική διαπίστωση για τη φετινή χρονιά. Μπορεί να μην έχουν αρχίσει φέτος τα χιόνια, ωστόσο με τεχνητούς τρόπους οι υπεύθυνοι του χιονοδρομικού κέντρου καταφέρνουν να μην απογοητεύουν τους επισκέπτες τους.
Συνολικά, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς εξήλθαν 1.500 άτομα και εισήλθαν άλλοι τόσοι, ενώ την Πρωτοχρονιά εισήλθαν 1.200, αλλά προορισμό τη Βουλγαρία είχαν 1.700.
 
Τελωνείο Ορμενίου Έβρου: Στη Βουλγαρία για… εορταστικό τζόγο
Το χιονοδρομικό κέντρο του Παμπόροβο, αλλά και τα καζίνο της περιοχής του Χάσκοβο ήταν ο προορισμός της πλειονότητας των Ελλήνων που πέρασαν τα σύνορα από το σταθμό ελέγχου του Ορμενίου Έβρου. Η γενική εκτίμηση είναι ότι φέτος η κίνηση είναι αισθητά υποτονική, ωστόσο αυξήθηκε λίγο, όπως αναμενόταν για τις γιορτές. Στη μείωση αναμφίβολα επιδρά και η διάνοιξη του κάθετου άξονα Μακάζα-Νυμφαία.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς εισήλθαν 1.734 άτομα και εξήλθαν 1.775, εκ των οποίων τα 905 είχαν ελληνικές πινακίδες και ανήμερα εξήλθαν 1.683, έναντι 1.728 που ήρθαν στην Ελλάδα, από τους οποίους οι 848 ήταν Έλληνες που επέστρεψαν.
 
Σταθμός Νυμφαίας: πρώτη Πρωτοχρονιά
Την πρώτη του Πρωτοχρονιά έκανε ο σταθμός της Νυμφαίας της Ροδόπης, οδό την οποία επέλεξαν αρκετοί για να πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους στη Βουλγαρία. Σημαντικά μεγαλύτερη κίνηση προς τη γειτονική χώρα πραγματοποιήθηκε την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, όταν εξήλθαν 300 οχήματα με 895 άτομα και εισήλθαν 156 οχήματα με 447 άτομα. Την προηγούμενη ημέρα και πάλι οι έξοδοι ήταν περισσότεροι, αλλά με μικρότερη διαφορά σε σχέση με τις εισόδους. Συνολικά, εξήλθαν στις 31 Δεκεμβρίου 263 οχήματα με 643 άτομα και εισήλθαν 220 οχήματα με 562 άτομα.
 
Προμαχώνας: Χριστούγεννα στη Βουλγαρία- Πρωτοχρονιά στην Ελλάδα
Στον πιο πολυσύχναστο σταθμό ελέγχου στον Προμαχώνα των Σερρών, η εκτίμηση με βάση την κίνηση που καταγράφηκε είναι ότι οι Έλληνες προτίμησαν τη Βουλγαρία για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους, ενώ αντίστοιχα αρκετοί Βούλγαροι επέλεξαν να υποδεχθούν το νέο χρόνο στη χώρα μας. Η κίνηση ήταν γενικά πολύ αυξημένη, όπως και όλη την υπόλοιπη χρονιά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τόσο τους χειμερινούς όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, 11.500 περίπου άτομα εξήλθαν από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα στις 22 /12 και άλλοι τόσοι εξήλθαν, 9.600 εξήλθαν την επόμενη ημέρα και 9.000 εισήλθαν, ενώ την παραμονή των Χριστουγέννων εξήλθαν 7.500 και εισήλθαν 6.000. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς εισήλθαν 8.170, ενώ άλλες 10.400 άτομα ήρθαν στην Ελλάδα την προηγούμενη ημέρα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, καθημερινά η συνολική κίνηση από το σταθμό ελέγχου του Προμαχώνα κυμαίνεται στα 5.000-6.000 άτομα.
 
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εντός Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τις νέες αιτήσεις στον Κοινωνικό Τουρισμό

Έως τέλος Ιουνίου θα πρέπει να ενεργοποιήσουν την επιταγή τους οι δικαιούχοι του 2023 &nbs…