Σχόλια 31/1/14

0
Αυτοκριτική της Τρόικα: Είχαμε το πιστόλι στον κρόταφο, γι’ αυτό το στρέψαμε στην Ελλάδα!
Θωμάς Βουγιουκλής


 
 
Αστυνομικοί στους δρόμους
 Άλλη μια φορά, η πολλοστή, που υπουργός δηλώνει ότι αποφάσισε να βγουν οι αστυνομικοί στους δρόμους. Σχεδόν όλοι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί, την δήλωση αυτή την έκαναν. Τους αστυνομικούς όμως δεν έβγαλαν στους δρόμους!
Κι αν βγήκαν, έγινε για τα μάτια του κόσμου, για λίγες ημέρες. Και μετά, πάλι μια από τα ίδια. Έτσι θα γίνει και τώρα, να μου το θυμηθείτε. Θα τους δούμε για κάποιες ημέρες πεζούς σε δρόμους και μετά από λίγο, μη τον είδατε τον Παναή!
Η ιστορία είναι γνωστή. Όπως όλες οι εξαγγελίες εν Ελλάδι, διαρκούν λίγες ημέρες. Μετά τις ξεχνούν κι αυτοί που τις έχουν κάνει. Αυτό είναι το κακό ριζικό, ένα από τα πολλά, αυτού του τόπου.
Και μεις, οι αφελείς, τα’ χουμε με το ΔΝΤ, τους Γερμανούς και άλλους πολλούς. Με τον εαυτό μας και τους κυβερνήτες μας να τα βάλουμε…
«Ε»


 
 Θύτης ή θύμα
 Οι δύο νέοι μαθητές από τη Γοργόνα που τους τραυμάτισε συγχωριανός τους, είναι καλά στην υγεία τους. Αυτός, ο δράστης, έμεινε παράλυτος στα χέρια γιατί η απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε κόβοντας τις φλέβες του έκοψε αρτηρίες και τένοντες.
Δράμα. Και γεννάται το ερώτημα: Σήμερα εξεταζόμενη η περίπτωση ψύχραιμα, ποιος είναι το θύμα και ποιος φταίει; Οι δύο νέοι πείραζαν φορτικά και προσβλητικά τον νέο. Που ήταν ήσυχος, ευγενικός και χαμηλών τόνων. Μέχρι που ξέσπασε, μην αντέχοντας την όλη κατάσταση.
Η αντίδρασή του ήταν λάθος, συμφωνούμε. Δεν έπρεπε να φθάσει σε μαχαιρώματα. Έπρεπε να ζητήσει τη βοήθεια του διευθυντή, της αστυνομίας. Προτίμησε να λύσει την υπόθεση μόνος του και κατακριτέο.
Όμως σήμερα, οι δύο νέοι είναι εντάξει και ο ίδιος παράλυτος. Έγινε αυτός το θύμα. Αυτός που τον ενοχλούσαν και πείραζαν, αυτός και πάλι είναι σε μειονεκτική θέση, αυτός θύμα τους, αυτός πληρώνει και η αιτία και αφορμή του δράματός του συνεχίζουν σα να μην συμβαίνει τίποτε, ψάχνοντας ίσως για νέο θύμα στο άγριο αυτό «παιχνίδι» της παρενόχλησης, ευτελισμού, σε άλλον ανήλικο.
-Εύλογος ως εκ τούτου ο τίτλος του χθεσινού ρεπορτάζ για το θύμα: «Θύτης ή θύμα;»
«Ε»


 
Ο χρόνος
 Στην Πολιτική αν αφήσεις κενό (λόγων ή έργων) το γεμίζει άλλος. Ο χρόνος δεν είναι πολύτιμος μόνο. Είναι ο στρατηγός για την κατάστρωση της πολεμικής προετοιμασίας για την επίτευξη της νίκης.
«Ε»


 
 Δήλωση υποψηφίου
 Διαβάζουμε δήλωση υποψηφίου δημάρχου που δηλώνει ο άνθρωπος ότι: «Αντιμνημονιακός και ριζοσπαστικός θα είναι ο νέος συνδυασμός του δήμου…».Και ξαφνιαζόμαστε και απορούμε τι εννοεί ο ποιητής και τι θέλει να μας πει.
Μα αγαπητέ μου, όταν θα’ ρθει η ώρα, οι ψηφοφόροι θα κάνουν την επιλογή τους, για ποια παράταξη θέλει να τους κυβερνήσει. Τον Μάιο θα ψηφίσουμε για δημοτικούς και περιφερειακούς άρχοντες, όχι για κυβέρνηση.
Κάποιων μάλλον τα μυαλά πήραν πολύ αέρα και φούσκωσαν τόσο πολύ που πλέον δεν πατάνε στη γη. Τα προβλήματα των δήμων δεν λύνονται με Μνημονιακούς ή Αντιμνημονιακούς σκουπιδιάρηδες. Τα αδέσποτα το ίδιο, όπως το πράσινο, το κυκλοφοριακό και γενικά όλα.
Άλλα πράγματα εκτός Μνημονίου και Αντιμνημονίου ζητούν οι δημότες. Όποιος το κατάλαβε έχει καλώς. Διαφορετικά μάλλον χάνει.
«Ε»


 
Τάδε έφη υποψήφιος
 Ιδού και μια διαπίστωση από υποψήφιο δήμαρχο καθόλου κολακευτική. Μας είπε: Δεν διατηρώ την ψευδαίσθηση ότι η κοινή γνώμη της Ξάνθης κινείται γύρω από τις δημοτικές εκλογές. Αντίθετα, συνέχισε, ότι συναντά και συνομιλεί με «θυμωμένους» πολίτες που δεν ενδιαφέρονται για τις εκλογές, γιατί η πρώτη τους προτεραιότητα είναι η επιβίωση μέσα σ’ αυτήν τη λαίλαπα.
Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα. Ούτε οι πολίτες θα βρεθούν στις ομιλίες- συγκεντρώσεις στις γειτονιές, ούτε στις λεγόμενες κεντρικές ομιλίες. Ο προεκλογικός αγώνας θα γίνει σε συγκεντρώσεις σε σπίτια, πόρτα-πόρτα και περισσότερο από τα Μέσα Ενημέρωσης, και ιδιαίτερα σ’αυτά που έχουν διείσδυση, αποδοχή από την κοινωνία και σοβαρή παρουσίαση των δεδομένων.
«Ε»


 
Για γέλια ή κλάματα;
 Νυν δημοτικός σύμβουλος υποβάλλει την παραίτησή του για καθαρά πολιτικούς λόγους, όπως αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του, με την οποία ο αθεόφοβος ερίφης, ασκεί κριτική για το παραγόμενο έργο της διοίκησης του δημάρχου στον οποίο ανήκε κι αυτός μέχρι τώρα!
Ξαφνιαστήκατε; Έχουμε και συνέχεια. Ο ίδιος λοιπόν λεβέντης, την επομένη δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος με τον αντίπαλο συνδυασμό που ανήκε μέχρι πρόσφατα. Γελάς ή κλαίς;
«Ε»


 
Ερώτημα
 Και ένα ερώτημα όχι ιδιαίτερα δύσκολο: Υπάρχει υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης με τη στήριξη της Χρυσής Αυγής;
Απ’όσο εμείς γνωρίζουμε όχι. Γνωρίζουμε δε ότι η Χρυσή Αυγή Ξάνθης θα επιλέξει άτομα από κοντινό συνδυασμό ή θα «βάλει» κάποιον δικό της και θα τον στηρίξει.
«Ε»


 
Αλαλούμ της ΔΕΗ
Δεν το περιμέναμε από τη ΔΕΗ να μην εισπράττει το γνωστό χαράτσι Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε και ξαφνιαστήκαμε. Λοιπόν για ένα εκατομμύριο και κάτι χιλιάδες καταναλωτές, για άγνωστο λόγο, δεν εισέπραξε την πέμπτη δόση μέσω των λογαριασμών της.
Αποτέλεσμα; Όσοι δεν το πρόσεξαν ή δεν θυμήθηκαν να πάνε στην Εφορία να το πληρώσουν, οι Εφορίες μέχρι σήμερα τελευταία ημέρα, θα τους βάλουν προσαύξηση και στους επαγγελματίες και βιοτέχνες δεν θα δίνει φορολογική ενημερότητα λόγω αυτού του χρέους!
Γι’αυτό έστω την τελευταία ημέρα, ψαχτείτε, δες τε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ εάν πληρώθηκαν και οι 5 δόσεις του χαρατσιού. Εάν όχι, τρέξτε στις Τράπεζες για την πληρωμή του ποσού.
-Αλαλούμ θα πούμε για άλλη μια φορά. Εύλογο δε το ερώτημα: Γιατί δεν μπήκε η 5η δόση;
Απάντηση να περιμένουμε;
«Ε»


 
Το βιβλίο του μέλλοντος
Το βιβλίο του μέλλοντος δημιούργησαν ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ. Το βιβλίο αυτό δεν θα διαβάζεται απλά αλλά θα «φοριέται» και θα επιτρέπει στον αναγνώστη να νιώσει τις εμπειρίες των πρωταγωνιστών.
Ο αναγνώστης θα φοράει ένα ειδικό γιλέκο, που περιέχει ηλεκτρονικούς αισθητήρες και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και το οποίο συνδέεται με ένα βιβλίο «επαυξημένης πραγματικότητας», που θα κρατά στα χέρια του. Καθώς εξελίσσεται η πλοκή του βιβλίου, αυτό -σε συνεργασία με το γιλέκο- θα δημιουργεί μια σειρά από τεχνητές εμπειρίες (περιοδικές αλλαγές στη θερμοκρασία, δονήσεις πάνω στο σώμα, πρόκληση φωτισμού και ήχων κ.α.), που θα μεταφέρουν στον αναγνώστη αισθήσεις σχετικές με αυτό που διαβάζει, έτσι ώστε να μπαίνει καλύτερα στο “κλίμα» του βιβλίου. Ακόμα, το συνδεδεμένο γιλέκο θα έχει 150 λαμπάκια LED που αυξομειώνοντας τον φωτισμό γύρω από τον αναγνώστη, σε συνδυασμό με μικρούς αερόσακους που θα πιέζουν το σώμα του, θα του δημιουργούν την αναγκαία ψυχοσωματική πίεση – όταν το απαιτεί το σενάριο. Η τεχνική αυτή ονομάζεται “αισθητηριακή φαντασία», κατά το «επιστημονική φαντασία».
Είναι πάντως αμφίβολο πώς θα “υποδεχτούν» συγγραφείς και αναγνώστες μια τέτοια τεχνολογία ανάγνωσης στο μέλλον. Αναμφίβολα, μερικοί δεν θα ενθουσιαστούν καθόλου με την “χειραγώγηση» της εμπειρίας ανάγνωσης. Άλλοι, πάλι, πιθανότατα θα εκτιμήσουν τον “εμπλουτισμό» του διαβάσματος -και της φαντασίας τους- μέσω των αισθήσεών τους.
Το σίγουρο είναι ότι τα βιβλία θα προσαρμοστούν κι αυτά στο μέλλον με τις απαιτήσεις των καιρών και των αναγνωστών…


 
Προς αποφυγή παρανοήσεων και παρεξηγήσεων…
 … κρίνουμε σκόπιμο να διευκρινίσουμε ότι το χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Ε» με τίτλο: «Θύμα ή θύτης» που αναφερόταν στο 16χρονο δράστη που μαχαίρωσε δύο συμμαθητές του στο χωριό Γοργόνα, σε καμιά περίπτωση δεν αποσκοπούσε στο να δημιουργήσει ένα κλίμα ευνοϊκό για τον κατηγορούμενο. Η πράξη έχει τελεστεί, είχε δύο θύματα το ένα εκ των οποίων κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του και – όπως μάθαμε – μόλις προχθές βγήκε από την εντατική – και ο κατηγορούμενος θα δικαστεί γι αυτή. Απλά προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε και να διερευνήσουμε τα αίτια που προκάλεσαν μια τέτοια ακραία αντίδραση που εστιάζονται στην πίεση που δέχτηκε ο δράστης από τους συμμαθητές του. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν τον απαλλάσσει από την ευθύνη της πράξης του που ήταν μια εγκληματική ενέργεια και μάλιστα προμελετημένη.
Μ.Ξ.


 
Παρών στις εκλογές ο Σάββας Μελισσόπουλος
 Μπορεί να έφτασε στο ανώτερο σκαλί της διοικητικής ιεραρχίας στην εκπαίδευση της ΑΜΘ ο Σάββας Μελισσόπουλος, ως περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά δεν του έφυγε το μεράκι και η έννοια για τα αυτοδιοικητικά. Σύμφωνα με πληροφορίες μου ο κ. Μελισσόπουλος επιθυμεί και το σκέπτεται να’ ναι όχι απλά υποψήφιος σε συνδυασμό αλλά υποψήφιος επικεφαλής συνδυασμού. Βέβαια υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες καθώς οι απαιτήσεις και οι ευθύνες της θέσης του δεν του αφήνουν πολλά περιθώρια ώστε να μπει σ’ αυτή τη διαδικασία που είναι επίσης ιδιαίτερα απαιτητική αλλά είναι γεγονός ότι δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα και την επιθυμία για κάτι τέτοιο. Αλλά και αν ακόμη δεν τον δούμε επικεφαλής συνδυασμού μάλλον θα τον δούμε υποψήφιο Το πού είναι ένα καλό ερώτημα…
        Είναι αλήθεια ότι η πολιτική είναι σαράκι και αν το κολλήσεις δεν σου φεύγει εύκολα…
Μ.Ξ. 


 
Καταστράφηκε η κτηνοτροφία του Νομού
 Περίπου 20 οικογένειες κτηνοτρόφων του Νομού μας έχασαν το κύριο και ίσως μοναδικό εισόδημα τους και εκατοντάδες αναγκάστηκαν να κλείσουν τα ζώα τους μέσα στις σταβλικές μονάδες, κάτι που αναμφισβήτητα τίναξε τις οικονομίες τους στον αέρα. Έξι μήνες μετά το χτύπημα του ιού, επιτέλους το κράτος αποφάσισε να τους δώσει έστω κάποια ψίχουλα. Βέβαια, αν και ο περιορισμός ισχύει για όσους διατηρούν κτηνοτροφική μονάδα σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από τις εστίες της μόλυνσης, επιδότηση θα λάβουν μόνο όσοι βρισκόταν εντός των 3 χιλιομέτρων. Στους λογαριασμούς των…υπερτυχερών θα μπει το «αστρονομικό» ποσό των 10 ευρώ ανά ζώο, ποσό που βέβαια δεν καλύπτει τα έξοδα της σίτισης ούτε του πρώτου μήνα. Στο πρόβλημα των κτηνοτρόφων έσκυψε -και είναι αναμφισβήτητα υπέρ του- και ο Μητροπολίτης Ξάνθης, ο οποίος κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό να επισκεφτεί τον τόπο, να δει από κοντά το πρόβλημα και να δώσει επιτέλους μια λύση.
Γ.Τ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…