Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Ο Χ. Γκαρμπούνης εξελέγη μέλος της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ

Ο Χ. Γκαρμπούνης εξελέγη μέλος της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ

0
garmpounis
 

 Απόφαση του 2ου συνεδρίου: Η δημιουργία τρίτου πόλου. Έκλεισαν τις πόρτες σε ΠΑΣΟΚ – «58» – ΣΥΡΙΖΑ

 

Χ. Γκαρμπούνης: «Απόφαση του συνεδρίου μας είναι να δημιουργήσουμε τον τρίτο πόλο…»

Κ. Δέλκος: «Η αναγγελία του τρίτου πόλου της ΔΗΜΑΡ είναι αδιέξοδη…»

 
 
«Γύρισε την πλάτη της» η ΔΗΜΑΡ στις «σειρήνες» που την καλούν να συμμετέχει στην κίνηση των «58» για την ανασύσταση του χώρου της κεντροαριστεράς και ως ηχηρή μάλιστα απάντηση επιλέγει την αυτόνομη πορεία κλείνοντας την πόρτα για συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, «58» και ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολύ σημαντικές αυτές αποφάσεις για τον πολιτικό της προσανατολισμό πάρθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία στο 2ο συνέδριο του κόμματος, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν από τις 12 Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής με τις εκλογές, απ’ τις οποίες εκλέχθηκαν τα νέα μέλη της Κ.Ε. και επανεξελέγη ο Φώτης Κουβέλης με 778 ψήφους, (ποσοστό 81,21%), πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Να σημειώσουμε ότι στην κάλπη βρέθηκαν 169 λευκά και 11 άκυρα ψηφοδέλτια τα οποία προέρχονται κυρίως από μια ευδιάκριτη μειοψηφία στο εσωτερικό της που υποστηρίζει την κίνηση των «58» και ορισμένοι εξ αυτών συμμετέχουν στις διαδικασίες της, όπως τα μέλη της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής Γεράσιμος Γεωργάτος, Σταύρος Λειβαδάς, αλλά και ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός που μίλησε στην τελευταία εκδήλωση.
 
Ο Χ. Γκαρμπούνης από την Ξάνθη, μέλος της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ
Η Ξάνθη θα έχει εκπρόσωπο στην Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ τον Χ. Γκαρμπούνη ο οποίος εξελέγη με 111 ψήφους με το ψηφοδέλτιο της πλειοψηφίας. Υπενθυμίζουμε ότι ο Κώστας Δέλκος που έχει υπογράψει το κείμενο των «58» ήταν μέλος στην αποχωρήσασα Κ.Ε.και δεν έθεσε υποψηφιότητα. Υποψήφιοι επίσης από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Ξάνθης που δεν εξελέγησαν ήταν και οι: Δελή Ιλμπάυ, Δουκέλης Γιάννης, Ευαγγελίδης Σίμος, Οικονομίδης Ρωμανός και Σπανού Μαρία.
 
Χ. Γκαρμπούνης: «Απόφαση του συνεδρίου μας είναι να δημιουργήσουμε τον τρίτο πόλο…»
Ο Χρήστος Γκαρπούνης μίλησε στο «Ε» για το διακύβευμα του συνεδρίου αιτιολογώντας την απόφαση να επιλέξει τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου και όχι να συμμετέχει στην κίνηση των «58»: «Η κεντρική πολιτική απόφαση του συνεδρίου μας είναι να δημιουργήσουμε τον τρίτο πόλο, που απορρίπτει τη σημερινή συντηρητική συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα απορρίπτει και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Η βασική μας ένσταση που μας διαφοροποιεί από την προσπάθεια ανασύστασης του χώρου της κεντροαριστεράς είναι ότι δεν συμφωνούμε για κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές σε ένα κοινό ευρωψηφοδέλτιο. Θεωρούμε ότι ένας σύγχρονος κεντροαριστερός χώρος δεν μπορεί να συγκροτείται έξω από τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες ούτε μπορεί να έχει προνομιακό πεδίο την κυβερνητική πολιτική»
Αναφορικά με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση στο τρικομματικό σχήμα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ ο κ. Γκαρμπούνης εξηγεί ότι: «Έγινε για τρεις βασικούς λόγους 1) Για να αποφύγει η χώρα την άτακτη χρεοκοπία, 2) για να εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα και η δανειοδότηση και 3) για να μπολιαστεί μια νέα κουλτούρα πολιτικών ιδεών και πολιτικών συνεργασιών. Οι δύο πρώτοι λόγοι επετεύχθησαν όχι όμως και ο τρίτος. Γι αυτό και αποχωρήσαμε από το κυβερνητικό σχήμα. Η ΕΡΤ ήταν η κορυφή του παγόβουνο. Υπήρχαν θέματα όπως το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το φορολογικό, τα εργασιακά που διαφωνούσαμε κάθετα και οι προτάσεις μας δεν έγιναν δεκτές.
 
 
Κ. Δέλκος: «Η αναγγελία του τρίτου πόλου της ΔΗΜΑΡ είναι αδιέξοδη…»
Στους λόγους που δεν επέλεξε να είναι εκ νέου υποψήφιος για την Κ. Ε. αναφέρθηκε Κώστας Δέλκος σε δηλώσεις τους στο «Ε» «Δεν ήμουν υποψήφιος για την Κ. Ε. Η άρνηση κατά την γνώμη μου της πλειοψηφίας του συνεδρίου να ενισχύσει τη ΔΗΜΑΡ στο ρόλο του καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων και στην ουσία να αναδείξει τα χαρακτηριστικά ενός κόμματος φοβικού χωρίς αυτοπεποίθηση δεν αφήνουν περιθώρια ανάκαμψης. Θα είναι κρίμα να πάμε στις επόμενες εκλογές με κυρίαρχο το δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ. Κι αυτό θα συμβεί αν ο χώρος της κεντροαριστεράς δεν συγκροτηθεί μ’ ένα πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης της χώρας. Η αναγγελία του τρίτου πόλου της ΔΗΜΑΡ είναι αδιέξοδη και ουσιαστικά είναι έκκληση για συσπείρωση γύρω από την ΔΗΜΑΡ. Ο χρόνος βέβαια θα δείξει αλλά επειδή η πολιτική είναι και η τέχνη του προβλέπειν συνήθως λαθεμένες επιλογές δύσκολα ανατρέπονται. Η ενίσχυση του διαλόγου μέσα από την πρωτοβουλία των 58 θεωρώ ότι είναι η πιο ρεαλιστική προσέγγιση για την αλλαγή του πολιτικού τοπίου με την ανασύσταση του χώρου της κεντροαριστεράς με άμεση απάντηση στις προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ευρωεκλογών».
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστολή Χατζηγκενέ στον πρωθυπουργό για το φοιτητικό επίδομα στους φοιτητές από την ΑΜΘ

Ζητά τα κίνητρα που ισχύουν για τους φοιτητές που σπουδάζουν στο ΔΠΘ να υποστηρίζουν και τ…