Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Μια παραμυθένια γειτονιά στο κέντρο της πόλης

Μια παραμυθένια γειτονιά στο κέντρο της πόλης

0
geitonia 1-web
 

 Η Γειτονιά του εθελοντισμού, της προσφοράς και της αλληλεγγύης μας μυεί στην μαγεία των Χριστουγέννων

 

Η Ευτέρπη Στάντσιου απαντά στις επικρίσεις που δέχτηκε το Λύκειο για την τοποθέτηση των οικίσκων στις λωρίδες των τυφλών

  geitonia 2-web
 
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά «Η Γειτονιά του Άη Βασίλη» άνοιξε τις πύλες της σε μικρούς και μεγάλους Ξανθιώτες το απόγευμα της Κυριακής. Μια Γειτονιά γεμάτη χαρά, γέλιο, αισιοδοξία, πλημμυρισμένη με την μαγεία των Χριστουγέννων στο σημείο αναφοράς των Ξανθιωτών, την Κεντρική Πλατεία, μεταφέρει μηνύματα εθελοντισμού, προσφοράς και αλληλεγγύης, διαθέτοντας τα έσοδα της σε άπορες οικογένειες, συμπολίτες και ιδρύματα της περιοχής μας.
 
Η Γειτονιά είναι μια συλλογική προσπάθεια με εθελοντικό χαρακτήρα
Έχοντας ως στόχο την φιλανθρωπία, το Λύκειο Ελληνίδων σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, την Αντιπεριφέρεια, τον Δήμο, Πολιτιστικούς Συλλόγους, Καρναβαλικούς Συλλόγους, το Μουσικό Γυμνάσιο, χορωδίες και ένα μεγάλο αριθμό φορέων, καταστηματαρχών και πολιτών δημιούργησαν ένα μικρό γιορτινό παράδεισο στο κέντρο της πόλης.
«Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος θα κάνουμε στις 18 Δεκεμβρίου την «Νότα Αγάπης», η οποία θα αποτελείται από μία μισθωμένη ορχήστρα από το Λύκειο και χορωδίες των σχολικών μονάδων της Ξάνθης, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο Βοήθεια στο σπίτι, για να μπορέσει να πάρει τρόφιμα τα Χριστούγεννα για τις οικογένειες που υποστηρίζει» αναφέρει μιλώντας στο «Ε» η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ευτέρπη Στάντσιου.
 
Ε. Στάντσιου: «Ήταν άτιμο να εισπράξουμε τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς»
«Εισπράξαμε μια άσχημη και άδικη κριτική για την Γειτονιά. Το Λύκειο Ελληνίδων ως φορέας έχει αποδείξει ότι και τον συνάνθρωπο σκέφτεται και προσπαθεί να έχει και ένα κοινωνικό έργο, αν και δεν είναι ο κύριος σκοπός και ο στόχος του. Μην ξεχνάμε ότι είναι ένας Πολιτιστικός Σύλλογος με προσανατολισμό προς την παράδοση. Τα άλλα γίνονται εκ περισσού και επειδή ζούμε σε μια εποχή που δεν μπορεί να βλέπουμε μόνο την μια πλευρά και να αγνοούμε την άλλη, την οποία σήμερα όλη βιώνουμε» σημειώνει η πρόεδρος του Λυκείου απαντώντας σε όλους αυτούς που κατηγόρησαν τα μέλη του συλλόγου για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, εξαιτίας της τοποθέτησης οικίσκων πάνω σε λωρίδες τυφλών και συμπληρώνει «σφάλαμε. Το δέχομαι, πατήσαμε λίγο τις λωρίδες των συμπολιτών μας που έχουν ένα Γολγοθά μπροστά τους αναμφίβολα.. Όμως, σε όλα τα πράγματα στην ζωή υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά. Δεν το κάναμε αυτό το πράγμα αψήφιστα».
Όπως υποστηρίζει η ίδια καταλήξανε στο σημείο μαζί με τις Δημοτικές Αρχές στην προσπάθεια τους να ρυθμίσουνε καλύτερα τα της γειτονιάς.
«Το να μετακινούσαμε λίγο τα σπιτάκια πάλι δεν θα είχε αποτέλεσμα, καθώς η γειτονιά περιφράσσεται, τόσο για λόγους ασφαλείας (υπάρχουν καλώδια), όσο και λόγους αισθητικής» εξηγεί η κ. Στάντσιου.
 
Ε. Στάντσιου: «Τα οφέλη είναι πάρα πολλά που μια μικρή παράκαμψη από τις αρχές μας θα μπορούσε να δικαιολογηθεί»
Η Πρόεδρος του Λυκείου φανερά στεναχωρημένη για την αναστάτωση που δημιουργήθηκε ήρθε σε επικοινωνία με τον εκπρόσωπο των ΑμΕΑ Ξάνθης Ιωάννη Κουρπαλίδη, ο οποίος την ενημέρωσε ότι τα άτομα που έχουν προβλήματα όρασης είναι 2-3. Το Λύκειο υποσχέθηκε να στηρίξει αυτά τα άτομα και να τους βοηθήσει να κινηθούν αν θελήσουν να κινηθούν στον χώρο κατά την παραμονή τους εκεί.
«Αυτό το πράγμα είναι για 15 μέρες, δεν είναι μια μόνιμη κατασκευή. Εγώ πιστεύω ότι αν ρωτούσαμε αυτούς τους ανθρώπους, οι ίδιοι θα μας έδιναν την άδεια τους να γίνει κάτι τέτοιο που χαροποιεί τα παιδιά και εμάς, φωτίζει την πλατεία μας, δίνει την δυνατότητα μιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης, περνάμε μηνύματα εθελοντισμού, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης. Είναι τα οφέλη πάρα πολλά που μια μικρή παράκαμψη από τις αρχές μας θα μπορούσε να την δικαιολογήσει» υπογραμμίζει η ίδια.
 
Κάθε χρόνο και καλύτερα
Μιλώντας στο «Ε» η κα Στάντσιου εξέφρασε την επιθυμία της να υπάρχει εξέλιξη σε αυτή τους την προσπάθεια. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη μετακίνηση της Γειτονιάς η ίδια απαντά: «Το συζητήσαμε και φέτος. Ας περάσουν οι γιορτές και του χρόνου ψύχραιμα και λογικά θα δούμε ποιο είναι το καλύτερο για όλους. Φέτος επειδή συνέπεσε το ταξίδι μας στην Αυστραλία με την προετοιμασία ήταν πάρα πολλά. Για του χρόνου κάνουμε άλλες σκέψεις πιο πρωτότυπες. Πρέπει να υποδειχθεί ένας τέτοιος χώρος, ο οποίος θα να είναι μέσα στην πόλη, γιατί σκοπός είναι το γιορτινό κλίμα να βοηθήσει και την αγορά, καθώς η ψυχολογία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο».
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι για την «Αντιγόνη» με τον Γιώργο Φραντζολά στο ΙΘΤΠ

Σκοπός του Λογοτεχνικού αυτού Εργαστηρίου ήταν να αναδείξει το φιλοσοφικό, ψυχολογικό και …