Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ποιον θα φάει το «τέρας» – «Χρυσή Αυγή»;

Ποιον θα φάει το «τέρας» – «Χρυσή Αυγή»;

0
antiratsistiki omilia1
 

 Εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Ξάνθης με θέμα την εγκληματική δράση της Χ. Α.

 

Κ. Παπαϊωάννου: «Η Χ.Α έφερε το κοινό ποινικό έγκλημα στο πολιτικό σκηνικό» – Δ. Χριστόπουλος: «Το μπαρούτι λίμναζε…τα μνημόνια ξύπνησαν το κτήνος»

   antiratsistiki omilia2
 
Σε μια πολυδιάστατη ανάλυση των γενεσιουργών αιτιών σε πολιτικό– κοινωνικό – οικονομικό επίπεδο που υπέθαλψαν, εξέθρεψαν και γιγάντωσαν το φαινόμενο «Χρυσή Αυγή», δίνοντας κοινοβουλευτική υπόσταση και νομιμοποίηση στην ναζιστική ιδεολογία της οποίας είναι φορέας το κομματικό του μόρφωμα, εστίασε η συζήτηση στην εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Ξάνθης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης μας. Καλεσμένοι και ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Κωστής Παπαϊωάννου, ο Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα δικαιώματα του Ανθρώπου Δημήτρης Χριστόπουλος καθώς επίσης και ο πρώην Βουλευτής του ΣΥΝ Μουσταφά Μουσταφά. Συντονιστής της εκδήλωσης που είχε ως θέμα την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και τις ευθύνες της πολιτείας, ήταν ο δικηγόρος Κώστας Γούναρης.
 
Δ. Χριστόπουλος: «Το μπαρούτι λίμναζε…τα μνημόνια ξύπνησαν το κτήνος»
Αναλύοντας σε βάθος τις αιτίες που οδήγησαν στην άνδρωση του φαινομένου «Χρυσή Αυγή» ανέφερε: α) Το ιστορικό βάθος της ακροδεξιάς κουλτούρας που διαπερνά σ’ όλες τις περιόδους της νεώτερης ιστορίας της χώρας και εκφράστηκε στην περίοδο του μεσοπολέμου, με την δικτατορία του Μεταξά , με τάγματα ασφαλείας μετέπειτα στο Εμφύλιο, με το παρακράτος και τη χούντα του ‘67 2) το κοινωνικοπολιτικό πλάτος της διείσδυσης της ακροδεξιάς κουλτούρας: …οι ισμοί(εθνικισμοί, ρατσισμοί κ.λ.π.) ήταν διάχυτοι και αναπαράγονταν μέχρι και από την αριστερά» όπως είπε αναφερόμενος στα γεγονότα με τις ταυτότητες και το Μακεδονικό 3) Το μεταναστευτικό και η αποτυχία της ελληνικής πολιτείας να εφαρμόσει μια μεταναστευτική πολιτική 4)Τα μνημόνια. Ο κ. Χριστόπουλος τα ανέφερε όχι ως αυτοτελή αιτία αλλά ως καταλύτη καθώς όπως είπε το μπαρούτι υπήρχε και λίμναζε, τα μνημόνια ξύπνησαν το κτήνος…». Ως τρόπους αντιμετώπισης και «θεραπείας» του φαινομένου σημείωσε ένα καλό ξεκίνημα θα ήταν να μην διδάσκεται η ιστορία με τρόπο δοξαστικό και ηρωικό αλλά με αυτοκριτική ώστε οι νέες γενιές να αποκτήσουν αυτογνωσία, όπως επίσης και να αρθούν όλοι οι ρόλοι που εκκόλαψαν το αυγό του φιδιού που προανάφερε. Σημείωσε ότι η κατάσταση δεν μπορεί ν’ αλλάξει απλά με δικαστικές αποφάσεις και κατέληξε λέγοντας: «Είναι η εποχή που το παλιό δεν έχει τελειώσει και το νέο δεν έχει γεννηθεί. Είναι η εποχή των τεράτων. Το ερώτημα είναι ποιον θα φάνε τα τέρατα…»!
 
Κ. Παπαϊωάννου: «Η Χ.Α έφερε το κοινό ποινικό έγκλημα στο πολιτικό σκηνικό»
Ως «μαφιόζικη οργάνωση» χαρακτήρισε την «Χρυσή Αυγή» ο κ. Παπαϊωάννου σημειώνοντας ότι: «έφερε το κοινό ποινικό έγκλημα στο πολιτικό σκηνικό», αναδεικνύοντας παράλληλα τις ευθύνες της Δικαιοσύνης: «…και η δικαιοσύνη έκανε σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Ταρακουνήθηκε μόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα». Ανέφερε επίσης ότι με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν μπορεί να ανασχεθεί η εγκληματική δράση της Χ.Α καθώς το μόνο που κάνει είναι να ποινικοποιεί τον ρατσιστικό λόγο. Επίσης ανέδειξε τη διείσδυσή της στην αστυνομία αιτιολογώντας έτχει την ανοχή απέναντί της. Ο κ. Παπαϊωάνου επίσης τόνισε ότι απαιτείται διερεύνηση σε βάθος από τη δικαιοσύνη ώστε να ξεδιπλωθούν όλες οι πτυχές της οργάνωσης οι χρηματοδότες της αλλά και να αποκαλυφθεί και η δράση του μεσαίου στελεχιακού δυναμικού της Χ.Α. Κατέληξε λέγοντας ότι: «Η Χρυσή Αυγή βραχυκύκλωσε τους θεσμούς. Όταν οι χρυσαυγίτες μαχαίρωναν η δικαιοσύνη δίκαζε τους αντιφασίστες που διαμαρτύρονταν για τη δράση της !»
 
Μουσταφά : «Χρειάζεται πολιτική αντιμετώπιση του φαινομένου Χρυσή Αυγή και θεσμικές αλλαγές»
Ο Μουσταφά Μουσταφά, απ’ την πλευρά του καταλόγισε ευθύνες στην πολιτεία για ολιγωρία και αμέλεια να αναγνωρίσει και ν’ αντιμετωπίσει στη συνέχεια με το νόμο την νεοναζιστική οργάνωση όταν ακόμη ήταν στην γέννησή της. Υπενθύμισε δε την ερώτηση του Πέτρου Κουναλάκη το 1998 ο οποίος ζητούσε παρέμβαση της δικαιοσύνης από τον υπουργό Δικαιοσύνης αείμνηστο Βαγγέλη Γιαννόπουλο αναφερόμενος σε εγκληματικές ενέργειες της οργάνωσης για να λάβει την καθησυχαστική απάντηση ότι η Ελλάδα έχει νικήσει τον τέρας του ναζισμού. Κατέληξε λέγοντας ότι τώρα χρειάζεται πολιτική αντιμετώπιση του φαινομένου Χρυσή Αυγή καθώς επίσης και θεσμικές αλλαγές
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…