Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Θα δουν «φως» τα φτωχά νοικοκυριά

Θα δουν «φως» τα φτωχά νοικοκυριά

0
deh-keri
 

 Δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όσους είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

 

«Φτωχολόγιο» στους δήμους για να προληφθούν θάνατοι σε σπίτια χωρίς ρεύμα

 
 
«Ηλεκτροσόκ» προκάλεσαν στην κυβέρνηση οι θάνατοι εξαιτίας των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος – όπως στην περίπτωση της 13χρονη Σάρας από την Θεσσαλονίκη. Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και τη διοίκηση της ΔΕΗ περιφερειάρχες και δήμαρχοι ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να επανασυνδεθεί το ρεύμα όπου έχει κοπεί προκειμένου να προληφθούν θανάσιμα ατυχήματα. Η απάντηση που δόθηκε ήταν αρνητική με το επιχείρημα ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα καταρρεύσει η ΔΕΗ και ζητήθηκε από τις τοπικές αρχές να κάνουν με συνοπτικές διαδικασίες απογραφή όσων βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση στην περιοχή τους.
 
«Φτωχολόγιο» στους δήμους για να προληφθούν θάνατοι σε σπίτια χωρίς ρεύμα
Η επανασύνδεση θα γίνει άμεσα σε όσους δημότες πηγαίνουν στα συσσίτια των δήμων και επομένως θεωρούνται αναξιοπαθείς. Από εκεί και πέρα ζητείται από τους δημάρχους να κάνουν έρευνα πόρτα-πόρτα προκειμένου να συντάξουν έναν «χάρτη φτώχιας» από τον οποίο θα προκύπτει ποιοι έχουν πραγματικά ανάγκη.
Η αποστολή είναι δύσκολη και ειδικά εκεί όπου ζουν πολλοί μετανάστες, οι οποίοι εφόσον βρίσκονται στη χώρα χωρίς χαρτιά ή κινούνται σε μια «γκρίζα περιοχή» σε σχέση με τις άδειες παραμονής και εργασίας, τότε αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή με το κράτος, ακόμη και αν έχουν μεγάλη ανάγκη για βοήθεια. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη εάν συνεκτιμήσει κανείς τις περιπτώσεις όπου ζητά τη διακοπή ρεύματος ο ίδιος ο ιδιοκτήτης -επειδή ο ενοικιαστής δεν πληρώνει τα μισθώματα- και τότε η ΔΕΗ δεν μπορεί να μη συμμορφωθεί (λέγεται ότι αυτό συνέβη στην περίπτωση της Σάρας).
 
Δηλώσει Μανιάτη: «Δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όσους είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ»
 
Ειδικότερα, ο υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτης διευκρίνισε ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όσους είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
“Η ΔΕΗ είναι σε θέση να προχωρεί σε 1.000 επανασυνδέσεις την ημέρα”, είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Αρθούρος Ζερβός.
Παράλληλα, συγκροτούνται άμεσα τετραμερείς επιτροπές με τη συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), των Περιφερειών, της ΔΕΗ και του ΥΠΕΚΑ, που θα προσδιορίζουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, για να μην διακόπτεται η ηλεκτροδότηση.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός ο οποίος εκτίμησε ότι τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας ότι από την πλευρά της η περιφέρεια θα συμβάλλει για την ταχύτερη συγκρότηση των επιτροπών.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, ζήτησε την αύξηση του κοινωνικού τιμολογίου από το 25% στο 50%.
 
Αναλυτικά, κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκαν:
 
■Εντατικοποίηση της ενημέρωσης για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, προκειμένου να ενταχθούν νοικοκυριά που δεν έχουν κάνει αιτήσεις ενώ το δικαιούνται. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 470.000 καταναλωτές, αριθμός που αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με πέρυσι οπότε ήταν λιγότεροι από 300.000.
■Έκδοση Υπουργικής Απόφασης για έκπτωση 70 % στο ρεύμα για τις κοινωνικές δομές των Δήμων, Περιφερειών, εκκλησίας κλπ. (π.χ. κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, φαρμακεία, συσσίτια κλπ)
■Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης σε όλη την Ελλάδα ώστε όταν ανακύπτει πρόβλημα να επιλύεται άμεσα.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

anthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…