Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Στηρίξτε την κτηνοτροφία του νομού»!

«Στηρίξτε την κτηνοτροφία του νομού»!

0
provata evlogia
 

 S.O.S. από τους κτηνοτρόφους! Δεν πήραν ακόμη ούτε ένα ευρώ αποζημίωση ενώ πληρώνουν αδρά κάθε χρόνο τον ΕΛΓΑ.

 

Έρμαια στους εμπόρους…Ζητούν έμπρακτη στήριξη από τους βουλευτές… και όχι μόνο επερωτήσεις!

 
 
Σε απόγνωση είναι οι κτηνοτρόφοι του νομού μας. Η «επέλαση» της ευλογιάς δεν κατέστρεψε μόνο τις συγκεκριμένες εκτροφές που εντοπίστηκε ο ιός με το απωλεσθέν ζωικό κεφάλαιο να ξεπερνά τα 5.000 ζώα, είχε και έχει πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος και σ’ όλους τους υπόλοιπους καθόσον όλος ο νομός έχει τεθεί σε καραντίνα και όπως προβλέπεται από τα μέτρα αντιμετώπισης της ευλογιάς, για να κρατήσουν «καθαρές» τις μονάδες τους εξαναγκάστηκαν σε εγκλεισμό των ζώων από τον Οκτώβριο με αποτέλεσμα να εξαντλήσουν το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων τους σε ζωοτροφές!
 
Πληρώνουν αδρά τον ΕΛΓΑ αλλά αυτός δεν καλύπτει τις ανάγκες τους – Δεν πήραν ακόμη ούτε ένα ευρώ!
Έτσι οι μεν πρώτοι περιμένουν την αποζημίωση για να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα αντικατάστασης της μονάδας τους οι δε δεύτεροι για να αγοράσουν ζωοτροφές και να μην μείνουν νηστικά τα ζώα τους. Κάποιοι μάλιστα – σύμφωνα με πληροφορίες – έσπασαν την καραντίνα της ζώνης των 10 χιλιόμετρων και έβγαλαν τα ζώα τους να βοσκήσουν ρισκάροντας την μόλυνση με τον ιό γιατί δεν έχουν να ταΐσουν. Και οι μεν και οι δε μετρούν μεγάλες απώλειες στο εισόδημα τους και θεωρούν «σταγόνα στον ωκεανό» την αποζημίωση που θα τους δώσει ο ΕΛΓΑ παρότι κάθε χρόνο τον πληρώνουν αδρά με τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ που γίνονται αυτό τον μήνα. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του προέδρου του Συνδέσμου Αιγοπροβατοτρόφων Ξάνθης Κώστα Ζαφειριάδη: «Κάθε χρόνο πληρώνουμε ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛΓΑ ανάλογα με τον αριθμό των ζώων. Πού πηγαίνουν αυτά τα λεφτά …Υποτίθεται ότι εμείς τα δίνουμε για να μας καλύψουν σε τέτοιες περιπτώσεις που τα έχουμε ανάγκη…Όπως φαίνεται όμως κάποιες άλλες ανάγκες καλύπτουν και όχι των κτηνοτρόφων. Είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι κάποιος που έχασε το κοπάδι του θα το αντικαταστήσει με 100 ευρώ για κάθε ζώο κάτω από 3 ετών και για 70 πάνω από 3 ετών. Ένα ζώο έχει αγορά 250 ευρώ εκτός από το κόστος της ζωοτροφής επί τρία χρόνια Και γι αυτές (ζωοτροφές) αποζημίωση δίνουν μόνο για τα 3 χιλιόμετρα 10 ευρώ ανά ζώο…Μα όλα τα ζώα είναι κλειστά από τον Οκτώβριο, έχουμε μπροστά μας Ιανουάριο και Φεβρουάριο και τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί», διαμαρτύρεται ο κ. Ζαφειριάδης. Να σημειώσουμε ότι κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση!
 
Έρμαια στους εμπόρους…
Άλλη μια «κατάρα» που έφερε στους κτηνοτρόφους του νομού μας η ευλογιά είναι ότι τους κατέστησε περισσότερο …ανίσχυρους έναντι των εμπόρων οι οποίοι και τους … «χτυπούν» στην ανάγκη και αγοράζουν φτηνότερα από πέρσι. Να σημειώσουμε ότι λόγω της ευλογιάς από το νομό βγαίνει μόνο σφαγμένο ζώο που προορίζεται προς την αγορά της Αθήνας και η τιμή του κυμαίνεται στα 4,50 – 5 ευρώ το κιλό.
 
Ζητούν έμπρακτη στήριξη από τους βουλευτές… και όχι μόνο επερωτήσεις!
«Έκανε μεγάλη ζημιά στην κτηνοτροφία του νομού μας η ευλογιά. Και το παράπονό μας είναι ότι η πολιτική ηγεσία του νομού μας, οι βουλευτές μας δεν ενδιαφέρθηκαν όσο θα’ πρεπε. Μόνο επερωτήσεις κάνουν στη Βουλή. Με τις επερωτήσεις δεν σώζεται η κατάσταση. Χρειάζεται έμπρακτη στήριξη των κτηνοτρόφων. Η κτηνοτροφία είναι ένας από τους δύο πυλώνες , μαζί με την γεωργία που στηρίζεται η οικονομία του νομού μας και πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να τη στηρίξουν», τονίζει ο κ. Ζαφειριάδης.
Επισημαίνεται τέλος, ότι ακόμη δεν έχει σταθεί δυνατόν να ανακοπεί η καταστροφική δράση της ευλογιά και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα όπως μας πληροφόρησε ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής υπηρεσίας Ξάνθης, Κώστας Γκαζίνος, θανατώθηκαν άλλα 200 περίπου ζώα σε εκτροφή στα Άβδηρα.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Ανησυχητική μείωση του αγροτικού πληθυσμού

Χάσαμε περίπου 50.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες σε 10 χρόνια – Η τάση της βιολογικής κα…