Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 90.000 πρόστιμα σε πέντε επιχειρήσεις της ΑΜΘ από τον ΕΦΕΤ

90.000 πρόστιμα σε πέντε επιχειρήσεις της ΑΜΘ από τον ΕΦΕΤ

0
efet
 

 DNA αλόγου ανιχνεύτηκε σε προϊόντα κρέατος στις φοιτητικές λέσχες Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής

 
 
Ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης σχετικά με τα αποτελέσματα της άσκησης των ελεγκτικών του αρμοδιοτήτων, ανακοινώνει ότι το μήνα Νοέμβριο του έτους 2013, από τη διαπίστωση παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας, επιβλήθηκαν σε 60 επιχειρήσεις τροφίμων πρόστιμα συνολικού ύψους € 446.000. Τα 23 από τα παραπάνω πρόστιμα συνολικού ύψους € 228.000 επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις στων οποίων τα προϊόντα
ανιχνεύτηκε DNA αλόγου. Σε όσες εκ των παραπάνω περιπτώσεων προβλέπεται από τη νομοθεσία οι υποθέσεις έχουν διαβιβαστεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που κυρώθηκαν με πρόστιμα χιλιάδων ευρώ συγκαταλέγεται και ο ανάδοχος επιχειρηματίας Αντώνης Χούτος, που έχει αναλάβει τη σίτιση των εστιών του ΔΠΘ. Συγκεκριμένα, ίχνη γενετικού υλικού αλόγου βρέθηκαν στις φοιτητικές λέσχες Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής, τυροπιτάδικο στις Σάπες καθώς και σε επιχείρηση παραγωγής κρέατος στην Αλεξανδρούπολη. Στο μακρύ κατάλογο των κυρώσεων του ΕΦΕΤ συμπεριλαμβάνονται ακόμη γνωστές ετικέτες, όπως ΝΙΚΑΣ και ΥΦΑΝΤΗΣ.
Ο ΕΦΕΤ πάντως, καλεί τις επιχειρήσεις τροφίμων να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας τόσο για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων όσο και για την ορθή λειτουργία τους και διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι συνεχίζει τους συστηματικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλίζει και να προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών.
 
Τα πρόστιμα στην ΑΜΘ
1.Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση παραγωγής τυροπιτών – πίτσας ΝΕΤΙΜ Α.
ΜΕΧΜΕΤ στο δήμο Μαρωνειας – Σαπων διότι διαπιστώθηκαν δείγματα των προϊόντων “σαλάμι βοδινό” και “λουκάνικο πέταλο” στα οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
2.Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων κρέατος Ι. ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ & ΑΦΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ Ε.Π.Ε. – NOSTIMA στην Αλεξανδρούπολη διότι διαπιστώθηκε δείγμα του προϊόντος “λουκάνικο χωριάτικο” στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
3.Πρόστιμο € 10.000 στο εστιατόριο της φοιτητικής λέσχης του Δημοκρίτειου
Πανεπιστημίου Θράκης Α. ΧΟΥΤΟΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – XOYTOS CATERING A.E. στην Ορεστιάδα διότι διαπιστώθηκαν :
– Δείγμα του προϊόντος “σουτζουκάκι” στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
– Παραπλάνηση του καταναλωτή.
– Διακίνηση δεσμευμένων τροφίμων κατά παράβαση του Αγορανομικού Κώδικα.
4. Πρόστιμο € 5.000 στο εστιατόριο της φοιτητικής λέσχης Αλεξανδρούπολης Α. ΧΟΥΤΟΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – XOYTOS CATERING A.E. διότι διαπιστώθηκαν :
– Δείγματα των προϊόντων “σνιτσελάκι κοτόπουλο αλεσμένο” και “μπιφτέκι” στα
οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
– Παραπλάνηση του καταναλωτή.
5. Πρόστιμο € 4.000 στην επιχείρηση Α. ΧΟΥΤΟΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – XOYTOS CATERING A.E. – ΑΛΣΟΣ ΝΥΜΦΑΙΑΣ στην Κομοτηνή διότι διαπιστώθηκαν :
– Δείγμα του προϊόντος “σνιτσελάκι κοτόπουλο αλεσμένο” στο οποίο ανιχνεύτηκε
DNA αλόγου.
– Παραπλάνηση του καταναλωτή
6. Πρόστιμο € 15.000 στο εστιατόριο της φοιτητικής λέσχης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Α. ΧΟΥΤΟΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – XOYTOS CATERING A.E. στην Κομοτηνή διότι διαπιστώθηκαν :
– Δείγματα των προϊόντων “μπιφτέκι”, “σουτζουκάκι” και “κοτομπουκίτσες” στα οποία
ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
– Παραπλάνηση του καταναλωτή
Ακόμη για άλλες αγορανομικές παραβάσεις επιβλήθηκαν:
7. Πρόστιμο € 40.000 στο σούπερ μάρκετ ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. στην Αλεξανδρούπολη διότι διαπιστώθηκαν :
– Μη ενημέρωση της κεντρικής αρμόδιας αρχής για ανάκληση προϊόντων.
– Κατοχή μη ασφαλών τροφίμων.
8.Πρόστιμο € 12.000 στη βιομηχανία ζαχαροπλαστικής – αρτοσκευασμάτωνΒΙΚΕΛΙΔΗΣ – ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΗΣ Α.Β.Ε.Ε. στην Καβάλα διότι διαπιστώθηκαν :
– Παραγωγή μη ασφαλών τροφίμων.
– Ανεπαρκής εφαρμογή του συστήματος αυτοελέγχου.
Ο κ. Χούτος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Χρόνος» ανέφερε ότι αντί να τιμωρούνται οι εισαγωγείς και οι μεγαλοπαρασκευαστές, θύμα πέφτει η επιχείριση που τελικά φτάνει το προϊόν, ενώ ενημέρωσε ότι η υπόθεση θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό.
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Έρχεται και το «Καλάθι του Πάσχα»

Παραμένει ενεργό το «Καλάθι της Σαρακοστής» έως τις 4 Μαΐου Από εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου …