Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Βγήκαν μαχαίρια στο ΕΒΕ Ξάνθης

Βγήκαν μαχαίρια στο ΕΒΕ Ξάνθης

0
evenoe 1
 

Η πρόταση της κας Ελένης Κίτσου για τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής που θα εποπτεύει τα Ευρωπαϊκά προγράμματα πυροδότησε εντάσεις

 

Επίθεση Μωραίτη κατά Αγκόρτσα. Τον χαρακτήρισε «κύριο τίποτα» και «τζάμπα μάγκα»

 
Άναψε τα αίματα η πρόταση της κα Ελένης Κίτσου για τη δημιουργία μιας διαπαραταξιακής επιτροπής για την εποπτεία των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που χειρίζεται το ΕΒΕΞ κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ξάνθης το απόγευμα της Δευτέρας.
 
Ε. Κίτσου: «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να φαίνεται τίμια, αλλά και να είναι»
Η κα Κίτσου τονίζοντας τη σημασία των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τα οφέλη που αυτά επιφέρουν στα μέλη του Επιμελητηρίου πρότεινε να δημιουργηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή που θα φέρει την ευθύνη για την ορθή υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών.
«Πρέπει να γίνεται η καλύτερη επιλογή από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, προκειμένου να έχουμε το μέγιστο ανταποδοτικό αποτέλεσμα για τα μέλη μας. Να γίνεται σωστή διαχείριση των χρημάτων. Για αυτό εισηγούμαι τον ορισμό 5μελούς διαπαραταξιακής επιτροπής, τα μέλη της οποίας θα μετέχουν σε αυτή εκούσια και με βάση τη θεσμική τους ιδιότητα. Σκοπός τους θα είναι η ευθύνη εκτέλεσης όλων των προγραμμάτων που άπτονται των ευρωπαϊκών κονδυλίων.  Έτσι, θα αποφεύγονται οι δημόσιοι σχολιασμοί που διαπομπεύουν την άψογη λειτουργία του Επιμελητηρίου μας» υπογράμμισε η κα Κίτσου. 
Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Στέλιος Μωραΐτης δήλωσε: «δεν έχει φύγει από τα χέρια μας ούτε ένα cent χωρίς να ελεγχθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Χειριζόμαστε τα χρήματα μας με φειδώ. Είμαστε το πρώτο ΕΒΕ στη χώρα σε απορρόφηση κονδυλίων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας εμπιστεύεται χάρη στις σοβαρές μας προτάσεις και στη διαφάνεια που υπάρχει» και συμπλήρωσε «όποιος αμφισβητεί εμένα ή τους οικονομικούς ελεγκτές μπορεί να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη ή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μας δίνει τα κονδύλια».
 
Την έγγραφη ενημέρωση για τα οικονομικά του οργάνου ζητά η αντιπολίτευση
Με αφορμή την πρόταση της κα Κίτσου και τις δηλώσεις του κ. Μωραΐτη τα μέλη της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την έλλειψη ενημέρωσης, και δη έγγραφης ενημέρωσης τόσο για τα ευρωπαϊκά προγράμματα όσο και για τα οικονομικά του οργάνου.
Συγκεκριμένα, το μέλος της αντιπολίτευσης κ. Απόστολος Αγκόρτσας ανέφερε πως έχει ζητήσει επανειλημμένως στο παρελθόν να του χορηγηθούν αντίγραφα των συμβάσεων που έχει υπογράψει το ΕΒΕ για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Καθώς όμως η παράταξη της πλειοψηφίας δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι και σήμερα, το αίτημα κατατέθηκε από ολόκληρο τον συνδυασμός της αντιπολίτευσης. 
«Θέλετε να απολογούμαστε σε εσάς κάθε εβδομάδα για το τι κάνουμε; Αυτό δεν θα το κάνουμε. Να έρχεστε στη Διοικούσα Επιτροπή και να καταθέτετε τις προτάσεις σας. Μπορείτε να έρθετε και να τα δείτε, είναι δημόσια έγγραφα. Δεν θα τα κάνουμε φέιγ βολάν. Αφήστε αυτές τις μαγκιές εδώ μέσα. Υπάρχει δημοκρατία και σε αυτή υπάρχει η αρχή της πλειοψηφίας. Αυτές τις εξυπνάδες αφήστε τες, όχι εδώ» ήταν η απάντηση του κ. Μωραίτη, ο οποίος μάλιστα συνέχισε λέγοντας «δεν θέλετε ενημέρωση εσείς κάτι άλλο θέλετε εφόσον δεν σας αρέσει η προφορική ενημέρωση και θέλετε έγγραφη. Εσείς δεν θα ευτελίσετε το ΕΒΕ, εσείς που συμμετείχατε στην Αναπτυξιακή που σήμερα δεν υπάρχει».
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κατηγόρησε τον κ. Αγκόρτσα πως έχει κληθεί αλλά δεν έχει παραστεί σε συσκέψεις και συναντήσεις για τον τουρισμό, αν και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, με τον τελευταίο να ανταπαντά «δεν θα γίνω συνεργάτης σε έργο για το οποίο δεν υπάρχει διαφάνεια». Ακούγοντας αυτή την απάντηση ο κ. Μωραΐτης τον απείλησε με μήνυση σημειώνοντας επίσης πως είναι «ντροπή σας να λέτε τέτοια πράγματα. Είναι αισχρά αυτά που λέτε. Θα σας καταθέσω μηνυτήρια αναφορά για αυτά που λέτε. Ο κύριος τίποτα, που δεν ήρθε ούτε μια φορά στο γραφείο μου για να συζητήσουμε. Σου αφαιρώ τον λόγο. Ήρθαν όλοι οι πράκτορες εκτός από τον λαλίστατο κ. Αγκόρτσα, που ήρθε σήμερα εδώ να πουλήσει μαγκιές επειδή είναι η τηλεόραση». 
 
Εντάσεις και μεταξύ Μωραΐτη-Κίτσου
Η κα Κίτσου διευκρίνισε πως αυτό που πρότεινε είναι «να γίνει σαφές με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή των προγραμμάτων, ποιοι αποφασίζουν εάν εκτελέσουμε το ένα ή το άλλο πρόγραμμα». Τότε ο κ. Μωραΐτης την προκάλεσε να αναφέρει εάν κατά το διάστημα που η ίδια συμμετείχε στη Διοικούσα Επιτροπή είχε πέσει στην αντίληψή της κάποια παρανομία και εάν ναι γιατί δεν είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της. Στην απάντηση της πως το είχε κάνει κατ’ ιδίαν, ο πρόεδρος του ΕΒΕ σχολίασε πως αυτά που μένουν είναι τα γραπτά.
 
Σ. Τσιακίρογλου: «Η παράταξή μου επιθυμεί την έγγραφη ενημέρωση των εσόδων και των εξόδων του Επιμελητηρίου»
Μετά από τους έντονους διαπληκτισμούς ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου δήλωσε πως αυτό που ζητά η παράταξη του είναι η έγγραφη ενημέρωση των εσόδων και των εξόδων του Επιμελητηρίου. Ο κ. Μωραΐτης βέβαια παρέμεινε στην αρχική του θέση, υπογραμμίζοντας πως είναι πολυτέλεια να τυπώνονται αυτά τα στοιχεία και πως όποιος θέλει μπορεί να τα βρει στο Διαύγεια.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…