Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σβήνουν ξανά τα τσιγάρα στα καταστήματα της πόλης

Σβήνουν ξανά τα τσιγάρα στα καταστήματα της πόλης

0
tsigara svinoun
 

 Άρχισαν οι έλεγχοι από το Αστυνομικό Τμήμα Ξάνθης. Ενημερώθηκαν από τον διοικητή τα μέλη του σωματείου καφέ – μπαρ και ΟΕΒΕ για τους ελέγχους

 

Επί τόπου κόβονται τα πρόστιμα: από 500 – 10.000 ευρώ για το κατάστημα και 50 ευρώ για τον καπνιστή – πελάτη  

 
 
Κόβουν το κάπνισμα με το στανιό και πάλι τα καφέ μπαρ, καφενεία, ταβέρνες της Ξάνθης καθώς επανέρχεται η εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε το 2010 σύμφωνα με τον οποίο : «Απαγορεύεται Αυστηρώς το Κάπνισμα» σε κλειστούς δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται ια κοινοτική οδηγία που εφαρμόζεται σε όλες της χώρες της Ε.Ε. αλλά και σε χώρες όπως η Τουρκία
 
Αρχίζουν οι έλεγχοι από την ΕΛΑΣ
Με κατεπείγον σήμα που έφτασε από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ στο Αστυνομικό Τμήμα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης μαζί με ένα …κιβώτιο μπλοκάκια προστίμων που προορίζονται για τους απείθαρχους και αμετανόητους καταστηματάρχες και πελάτες, ξεκίνησαν οι έλεγχοι από τη Δευτέρα στα μαγαζιά της Ξάνθης. Όπως μας πληροφορεί ο διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Ξάνθης κ. Πασχάλης Γιώρης που από τις 29 Σεπτεμβρίου – μετά την κατάργηση δηλαδή της Δημοτικής αστυνομίας που είχε μέχρι τότε την αρμοδιότητα των ελέγχων – το κλιμάκιο έλεγχου που αποτελείται από δύο αστυνομικούς ασκεί καθημερινά έλεγχος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εστίασης για την τήρηση του νόμου που απαγορεύει τη διάθεση αλκοόλ σε ανήλικους και το κάπνισμα εντός του καταστήματος.
 
Ενημερώθηκαν τα μέλη του σωματείου καφέ – μπαρ και ΟΕΒΕ για τους ελέγχους– Επί τόπου κόβονται τα πρόστιμα  
Ο κ. Γιώρης ενημέρωσε ο ίδιος προσωπικά τον πρόεδρο του σωματείου Καφέ – μπαρ, κ. Ανδρέα Ιντζέ, υγειονομικού ενδιαφέροντος κ. Βασίλη Χουλιάρα και τον πρόεδρο της ΟΕΒΕ κ. Σωτήρη Τσιακίρογλου σε συνάντηση που είχαν στο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη τους για την έναρξη των ελέγχων προκειμένου να μην …τους πιάσουν στον ύπνο και βρεθούν στην δυσάρεστη θέση οι αστυνομικοί να επιβάλλουν πρόστιμο: «Αναγνωρίζουμε ότι είναι δύσκολες οι εποχές για τους καταστηματάρχες όμως έχουμε καθήκον να ελέγχουμε την τήρηση του νόμου και ζητάμε τη συνεργασία τους και του κόσμου. Έχουμε ενημερώσει τους αρμόδιους, επισκεπτόμαστε τα μαγαζιά και ενημερώνουμε προσωπικά τον κόσμο. Αρχικά δώσαμε ένα χρονικό περιθώριο συμμόρφωσης και προσαρμογής και μετά τη λήξη του θα γίνονται καθημερινοί έλεγχοι και επιβολή προστίμων στους παραβάτες », αναφέρει ο κ. Γιώρης. Το πρόστιμο θα κόβεται επί τόπου και ξεκινά για τον καταστηματάρχη από 500 ευρώ έως και …10.000 ευρώ αν μέσα το κατάστημα είναι …τεκές από’ το ντουμάνι! Επίσης πρόστιμο επιβάλλεται και στον πελάτη – καπνιστή ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει ακριβά το τσιγάρο που κάπνισε και συγκεκριμένα αντί 50 ευρώ! Να σημειώσουμε ότι το πρόστιμο για διάθεση αλκοολούχων ποτών σε ανήλικους ανέρχεται σε 1.000 ευρώ για τον καταστηματάρχη.
Υπέρ της εφαρμογής του μέτρου για όλους όμως τους χώρους συνάθροισης κοινού όπως για παράδειγμα κομμωτήρια τάχθηκε ο πρόεδρος του σωματείου των καφέ – μπαρ κ. Ιντζές: «Ναι είμαστε υπέρ του μέτρου απαγόρευσης τους καπνίσματος αλλά αυτό να ισχύει σ’ όλα τα καταστήματα όπως γίνεται γι παράδειγμα στην Τουρκία. Γιατί έτσι δεν θα υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Επίσης πρέπει να μην θεωρείται ρουφιανιά αν κάποιος καταγγείλει ότι στο απέναντι από το δικό του κατάστημα καπνίζουν…Εμείς πάντως ενημερώσαμε τα μέλη μας και είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τον νόμο».    
 
Απέσυραν τα τασάκια και έβγαλαν απ’ το συρτάρι την ειδική σήμανση
Ήδη ο φόβος για τα πρόστιμα έκανε δουλειά αφού στα περισσότερα καταστήματα της πόλης αποσύρθηκαν τα τασάκια και βγήκαν ξανά οι ειδικές σημάνσεις. Υπενθυμίζουμε ότι το μέτρο είχε ατονήσει εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον ιδιαίτερα από τότε που υπήρχε η εκκρεμότητα με τη δημοτική αστυνομία. Όμως τώρα φαίνεται πως επανέρχεται δριμύτερο το κυνήγι του τσιγάρου…πάντα όμως υπάρχει μια μερίδα που αντιτίθεται και εννοεί να παίζει με την…φωτιά (…του πρόστιμου). Είναι όμως γεγονός ότι έχουν αμβλυνθεί οι αντιδράσεις για τον νόμο και ως ένα μεγάλο βαθμό έχει εμπεδωθεί η ορθότητα του μέτρου και η αναγκαιότητα εφαρμογής του.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnathopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…