Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Περιμένει τα χιόνια το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

Περιμένει τα χιόνια το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

0
falakro xionodromiko kentro
 
 

Θα λειτουργήσει για άλλη μια χρονιά με τις ίδιες δυνάμεις της Π.Ε. Δράμας, αφού δεν κατάφερε να το δώσει σε ιδιώτη μέσω διαγωνισμού

 

Ενέκρινε το περιφερειακό συμβούλιο την προγραμματική σύμβαση ανάθεσης μέρους των εργασιών στην επιχείρηση των εργαζομένων. Σταθερή η προσήλωση σε διεθνή διαγωνισμό

 
 
Το χειμώνα περιμένει για να υποδεχθεί τους σκιέρ και τους φίλους του χιονιού το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού, που θα λειτουργήσει και φέτος, όπως δήλωσε στο «Ε» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιάννης Ξανθόπουλος. Οι προσπάθειες μίσθωσης του τουριστικού θερέτρου σε ιδιώτη το προηγούμενο διάστημα απέτυχαν, με δύο άγονους διαγωνισμούς και γι’ αυτό το Χιονοδρομικό Κέντρο θα λειτουργήσει με τις ίδιες δυνάμεις της Π.Ε. Δράμας, όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια. Μέρος των εργασιών θα ανατεθεί στην κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση των πρώην εργαζομένων, που ανέλαβαν να αναπληρώσουν το κενό από τότε που ξανάνοιξε το Φαλακρό. Η προγραμματική σύμβαση με την επιχείρηση των εργαζομένων πέρασε ομόφωνα από το περιφερειακό συμβούλιο της Τρίτης, κι έτσι φέτος το χιονοδρομικό κέντρο θα παραμείνει ανοιχτό, χωρίς να αλλάζει κάτι στον τρόπο λειτουργίας του.
 
«Στα σκαριά»ι διεθνής διαγωνισμός για πολυετή μίσθωση
Συνομιλώντας με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας για τις προετοιμασίες εν αναμονή του χειμώνα, ο ίδιος υπογράμμισε ως κομβικό σημείο της διαχείρισης του Φαλακρού την Κοινή Υπουργική Απόφαση της 31ης Δεκεμβρίου 2012, με την οποία η αρμοδιότητα της χρήσης και λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου πέρασε στην Περιφέρεια ΑΜΘ και έληξε μια μακρά πορεία θολού καθεστώτος διαχείρισης, αφού το βάρος της λειτουργίας αναλάμβανε η πρώην νομαρχία, χωρίς να έχει σαφή αρμοδιότητα. Όπως τόνισε ο ίδιος, μετά από 1,5 χρόνο που έμεινε κλειστό το χιονοδρομικό κέντρο με την ανάληψη της θητείας της Περιφέρειας ΑΜΘ ξεκίνησε η λειτουργία του και παράλληλα εκκινήθηκε μία διαδικασία αναζήτησης της καλύτερης δυνατής λύσης για την αξιοποίηση του Φαλακρού.
Ο διαγωνισμός στον οποίο προχώρησε η Π.Ε. Δράμας, απέβη άγονος και τις δύο φορές, παρά και το φημολογούμενο ενδιαφέρον του Ιβάν Σαββίδη. Ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης αποδίδει την αρνητική εξέλιξη σε γραφειοκρατικές διαδικασίες που καθυστέρησαν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, καθώς και στους όρους του, που προέβλεπαν μόνο δυνατότητα 2+2 χρόνων μίσθωσης. (με 20.000 € μίσθωμα ετησίως).
«Η περιφέρεια δεν έχει ούτε την τεχνογνωσία, ούτε τις δυνάμεις για να λειτουργήσει το χιονοδρομικό κέντρο. Δεν είναι επιχείρηση. Ο προσανατολισμός είναι σταθερός προς την κατεύθυνση της αξιοποίησής του από ιδιώτη», σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος. Για το λόγο αυτό, η Π.Ε. Δράμας σχεδιάζει να επικαιροποιήσει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να καταρτίσει ένα MasterPlan, ώστε εντός των επόμενων 2-4 ετών να προχωρήσει στη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού που θα προσφέρει το χιονοδρομικό κέντρο προς μίσθωση για τουλάχιστον 20 χρόνια.
 
Περιορισμένες ελλείψεις στις υποδομές
Όσον αφορά στις υποδομές, ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε ότι σε γενικές γραμμές η εικόνα είναι καλή. Στις ελλείψεις καταγράφεται η μη λειτουργία του συρόμενου αναβατήρα (εδώ και πολλά χρόνια) για την κατάβαση του «Παππού», την επισκευή του οποίου επιχειρείται να εντάξουν στο ΕΣΠΑ, καθώς και η ανάγκη αντικατάστασης ενός διθέσιου αναβατήρα, για τον οποίο έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, αλλά δεν είναι βέβαιο, αν το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί τη φετινή χειμερινή περίοδο.
Σχετικά δε με την περσινή κίνηση στο χιονοδρομικό κέντρο της ΑΜΘ, ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε διστακτικά ικανοποιημένος, καθώς επισκέφθηκε μεν κόσμος την τοποθεσία, αλλά η επισκεψιμότητα ήταν σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με την περίοδο πριν το 2009, πριν δηλαδή κλείσει το Φαλακρό. «Σε αυτό ρόλο παίζει και η κρίση, αλλά ενδεχομένως αρνητικά επηρέασε και το γεγονός ότι παρέμεινε κλειστό το χιονοδρομικό κέντρο για 1,5 χρόνο», επεσήμανε ο κ. Ξανθόπουλος.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…