Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Θηλιά» για τους αγρότες οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ

«Θηλιά» για τους αγρότες οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ

0
agrotes
 

 Προωθείται τροπολογία για να βάζουν χέρι στις κοινοτικές επιδοτήσεις εκείνων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στον Οργανισμό

 

 17 βουλευτές ζητούν παράταση και ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών προς τον ΟΓΑ, μεταξύ τους και ο Αλ. Κοντός

 
 
 «Χέρι» στις αγροτικές επιδοτήσεις του Δεκεμβρίου επιχειρεί να βάλει ο ΟΓΑ για να καλύψει τις «μαύρες τρύπες» του. Ήδη από το υπουργείο Εργασίας κατατέθηκε τροπολογία που πρόκειται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή καθώς έχει εξασφαλιστεί η έγκριση της τρόικας, που προβλέπει για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΓΑ στο εξής να μην μπορούν να εισπράττουν ούτε τις κοινοτικές επιδοτήσεις, ούτε την επιστροφή ΦΠΑ, ούτε την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο!
Υπολογίζεται ότι χωρίς την κοινοτική επιδότηση κινδυνεύουν να μείνουν τον φετινό Δεκέμβριο περισσότεροι από 220 χιλιάδες αγρότες με ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΓΑ αν φυσικά δεν προσέλθουν στον οργανισμό να εξοφλήσουν τα χρέη τους ή να κάνουν ρύθμιση.
 
Τι προβλέπει η ρύθμιση
Η ρύθμιση που προωθείται είναι πιο αυστηρή σε σχέση με τα όσα είχαν δει αρχικά το φως της δημοσιότητας περί συμψηφισμού των αγροτικών επιδοτήσεων με τις οφειλές των αγροτών στον ΟΓΑ. Κι αυτό γιατί αν ένας παραγωγός για παράδειγμα εισπράττει επιδότηση 5.000 ευρώ και οφείλει στον ΟΓΑ 2.000 ευρώ, με τον συμψηφισμό θα εισέπραττε τις 3.000 ευρώ. Με τη ρύθμιση που επελέγη τελικά, δεν θα μπορεί να εισπράξει ούτε ευρώ αν δεν ρυθμίσει τα χρέη του. Φυσικά, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, όμως με τη νέα ρύθμιση θα πρέπει πρώτα ο παραγωγός να ρυθμίσει τις οφειλές του και μετά να μπορέσει να εισπράξει τις επιδοτήσεις, ενώ άγνωστο είναι και με ποιους όρους θα γίνει η ρύθμιση.
 
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα …
dalatsis kostas-webΜιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Γεωργών Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης επιβεβαίωσε το πρόβλημα με τις ασφαλιστικές εισφορές λόγω της οικονομικής δυσπραγίας επισημαίνοντας παράλληλα ότι σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία είναι παράνομη η παρακράτηση της επιδότησης χωρίς τη συναίνεση του αγρότη. Όμως όπως αναφέρει στο «Ε» ο βουλευτής ΝΔ Ξάνθης κ. Αλέξανδρος Κοντός οι αγρότες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές θα εξαναγκαστούν να κάνουν εκχώρηση μέρους των επιδοτήσεων διότι διαφορετικά τους περιμένει η δαμόκλειος σπάθη των κατασχέσεων! Ο ίδιος αναγνωρίζοντας το πρόβλημα όπως και ένα ακόμη που δημιουργείται από την μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και συγκεκριμένα το γεγονός ότι οι αγρότες αυτοί στερούνται υγειονομικής περίθαλψης συνυπογράφει μαζί με άλλους 16 βουλευτές ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση ζητώντας παράταση και ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ.
 
17 βουλευτές ζητούν παράταση και ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών προς τον ΟΓΑ
Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται: «Κύριε Υπουργέ,
Πολλοί αγρότες και πολλές αγρότισσες αντιμετωπίζουν οξύτατο οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΓΑ με αποτέλεσμα να είναι σήμερα χωρίς υγειονομική περίθαλψη. Οι αγρότες δεν θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών αλλά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που ο ΟΓΑ ζήτα να πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, πολλοί αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν. Στην τελευταία αποστολή ειδοποιητηρίων πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών άλλαξε η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του ασφαλιστικού εξαμήνου από 28η Δεκεμβρίου σε 30 Νοεμβρίου. Πρέπει δηλαδή οι αγρότες να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους 1 μήνα νωρίτερα. Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μένουν και οι αγρότες που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση, έχουν καταθέσει συνταξιοδοτικό φάκελο στον ΟΓΑ και παρόλο που έχουν κριθεί συνταξιούχοι και γίνεται η κράτηση της μηνιαίας σύνταξης για την εξόφληση των οφειλών προς τον ΟΓΑ, δεν δικαιούνται μέχρι και την εξόφληση των οφειλών τους να έχουν έστω ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με δεδομένη την οικονομική κρίση και τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν πολλοί ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ πρέπει να υπάρξει:
α) παράταση χρόνου καταβολής ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ
β) να υπάρξει δυνατότητα ρύθμισης από το πρώτο μάλιστα ασφαλιστικό εξάμηνο
ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ασφαλισμένους αυτούς να ρυθμίσουν το χρέος τους, να γίνει διακανονισμός με ανοιχτό λογαριασμό και να πληρώνουν κάθε μήνα ένα ποσό ώστε σε σύντομο χρόνο να εξοφλήσουν του χρέος τους και να έχουν τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
γ) να δίνεται η δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους κριθέντες από τον ΟΓΑ συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν οφειλές προς τον ΟΓΑ και τους παρακρατείται η σύνταξη για την εξόφληση των οφειλών τους.
Είμαι βέβαιος ότι συμμερίζεστε την ανάγκη να μην μένει κανείς ασφαλισμένος του ΟΓΑ, που προσωρινά δεν μπόρεσε να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ
α) Τι προτίθεσθε να πράξετε ώστε να υπάρξει παράταση του χρόνου πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ;
β) Τι προτίθεσθε να πράξετε σχετικά με την πρόταση για την εφαρμογή προγράμματος ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ;
γ) Τι προτίθεσθε να πράξετε σχετικά με τους κριθέντες συνταξιούχους από τον ΟΓΑ, οι οποίοι έχουν οφειλές και παραμένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι να εξοφληθούν οι οφειλές τους;
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στις Βρυξέλλες ο Αυγενάκης για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ είναι από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Υπουργών…