Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Μαζί έχουμε μεγαλύτερη δύναμη»

«Μαζί έχουμε μεγαλύτερη δύναμη»

0
 

Νέο Σωματείο-ασπίδα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες της πόλης μας

 

Μακροπρόθεσμα το Σωματείο θα φροντίζει και για την επαγγελματική αποκατάσταση των ΑμΕΑ

 
 
Όταν δυο γονείς φέρνουν στο κόσμο ένα παιδί με αναπηρία έρχονται αντιμέτωποι με μια δύσκολη καθημερινότητα, καθώς παλεύουν για το «σήμερα» και αγωνιούν για το «αύριο» του παιδιού τους. Δύσκολη, όμως, είναι και η καθημερινότητα των ίδιων των ατόμων με αναπηρία. Έχοντας ως σκοπό να σταθεί δίπλα σε αυτά τα άτομα και στις οικογένειες τους και να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα τους ιδρύθηκε το σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης» με έδρα την πόλη μας.
 
Οι στόχοι το Σωματείου, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα
«Στόχος μας είναι να βλέπουμε, να μελετάμε και να επιλύουμε τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα άτομα με αναπηρία. Θέλουμε να τους φέρουμε σε επαφή το κοινωνικό σύνολο, να υπάρχει μια αλληλεπίδραση στις σχέσεις» σημειώνει μιλώντας στο «Ε» ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιωάννης Κουρπαλίδης. Πέρα από αυτά όμως, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, το Σωματείο θα φροντίσει μακροπρόθεσμα και την επαγγελματική αποκατάσταση και απασχόληση των ΑμΕΑ καθώς στην πόλη μας ο αριθμός των ανέργων που αντιμετωπίζουν μάλιστα οικονομικά προβλήματα είναι αρκετά μεγάλος.
 
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Α.με.Α στην πόλη μας
Πέρα από τα οικονομικά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ΑμΕΑ στην πόλη μας –όπως και το σύνολο των πολιτών- βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σωρεία προβλημάτων. Όπως σημειώνει ο κ. Κουρπαλίδης, πιο ενδεικτικό είναι αυτό της προσβασιμότητας. Ένα πρόβλημα που γίνεται ακόμα πιο έντονο καθώς πέρα από το «αφιλόξενο» των κτιριακών υποδομών, κάποιοι απαίδευτοι πολίτες παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους μπροστά σε ράμπες ή σε θέσεις αναπήρων, μετακινούν κάδους και γενικότερα συμπεριφέρονται σαν να τους ανήκει η πόλη.
 
Ι. Κουρπαλίδης: «Ενωμένοι έχουμε πιο δυνατή φωνή»
Σε ερώτηση σχετικά με το τι τους παρακίνησε να ιδρύσουν τον συγκεκριμένο Σωματείο, την στιγμή που υπάρχουν και άλλα στην πόλη μας, ο κ. Κουρπαλίδης απάντησε πως αυτό που τους οδήγησε σε αυτή την ενέργεια είναι η πεποίθηση τους ότι ενωμένες οι αναπηρίες και όχι κλαδικά (π.χ. τυφλών, με κινητικά προβλήματα) έχουν πιο δυνατή φωνή και κατ’ επέκταση μεγαλύτερη δύναμη. Επιπλέον, όπως σημειώνει ο ίδιος προσφέρουν κάτι καινούριο στην πόλη, το οποίο είχε ανάγκη.
 
Σε ποιους απευθύνεται το Σωματείο
Σύμφωνα με το καταστατικό του Σωματείου μέλη του γίνονται:
α) τα ΑμΕΑ ανεξαρτήτως φύλου, που έχουν ποσοστό αναπηρίας, αποδεδειγμένο με απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής, από 50% και άνω,
β) γονείς ενήλικων ατόμων που δεν μπορούν να αυτοεκπροσωπηθούν διότι πάσχουν από νοητική υστέρηση ή αυτισμό ή βαριές ψυχοσωματικές αναπηρίες ή πολλαπλές αναπηρίες κ.α. με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω καθώς και
γ) γονείς ατόμων με αναπηρία που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και έχουν ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω.
 
Οι εγγραφές στο Σωματείο ξεκίνησαν από τις 26 Νοεμβρίου
Οι εγγραφές των μελών ξεκίνησαν την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013 και θα γίνονται καθημερινά 6.00-8.00 το απόγευμα και Σάββατο 11.00-13.00 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Βέβαια, θα υπάρχει και μετά η δυνατότητα εγγραφής, αλλά τα μέλη θα χάνουν το δικαίωμα του εκλέγειν στις εκλογές του Σωματείου που θα λάβουν χώρα τον Μάρτιο. Ήδη από την πρώτη μέρα σημειώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εγγραφές. Να σημειώσουμε ότι το ποσό της εγγραφής ανέρχεται στην συμβολική τιμή των 5 ευρώ. Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 6945800221, και 6940822555.
Γεωργία Ταραξοπούλου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…