Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κραυγή αγωνίας από τους ξενοδόχους της πόλης

Κραυγή αγωνίας από τους ξενοδόχους της πόλης

0
xenodoxeia
 

 Υποστηρίζουν ότι έχει μειωθεί η επισκεψιμότητα του νομού. Καταγγέλλουν ότι πάνε περίπατο τα αντισταθμιστικά οφέλη από το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών

 

Αγκόρτσας: «Τα ανταποδοτικά οφέλη ήταν το παραμύθι που πούλησε η κυβέρνηση…Κέρδος θα ήταν να φύγει το Κέντρο»

 
 
Στα πρόθυρα …νευρικής κρίσης βρίσκονται οι ξενοδόχοι της πόλης μας απ’ την αναδουλειά του πλήττει το κλάδο τους, απόρροια της οικονομικής κρίσης που συρρίκνωσε τον εσωτερικό τουρισμό αλλά και της υστέρησης – όπως ισχυρίζονται – που υπάρχει – με ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων του τουρισμού – στην προβολή και αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος του νομού μας!
Ήδη δυο ξενοδοχεία – σύμφωνα με πληροφορίες μας – πρόκειται να βάλουν λουκέτο και η …σκόνη που αφήνουν δημιουργεί ανασφάλεια και …πανικό ενίοτε στους υπόλοιπους που φοβούνται ότι αυτοί θα είναι οι επόμενοι αν δεν γίνει κάτι να αυξηθεί η τουριστική επισκεψιμότητα του νομού. Παράλληλα αυτό τους δημιουργεί μια εσωστρέφεια αλλά και μια τάση να τα βάλουν επί δικαίων και αδίκων καθ’ όσον «όπου φτώχεια και γκρίνια…»!
 
Οι τούρκοι τουρίστες δεν έρχονται Ξάνθη
Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο τομέα του τουρισμού στο νομό μας γνωστός επιχειρηματίας ιδιοκτήτης ξενοδοχείου που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι το κεφάλαιο «τούρκοι τουρίστες» έχει κλείσει για το νομό μας παρότι υπάρχει μειονότητα και θα μπορούσε αυτό να είναι πόλος έλξης, όμως παρόλα αυτά πολύ λίγοι τούρκοι …ξεμένουν στην Ξάνθη καθώς το μεγαλύτερο κύμα κατευθύνεται στην Θεσσαλονίκη και στην Καβάλα. Όπως υποστηρίζει ο επιχειρηματίας ξενοδόχος ο λόγος είναι ότι η Ξάνθη δεν έχει ενδιαφέρον για τους τούρκους τουρίστες καθώς δεν έχει αξιοποιήσει κανένα οθωμανικό μνημείο ενώ αντίθετα στην Θεσσαλονίκη υπάρχει το σπίτι του Κεμάλ και στην Καβάλα τον Ιμαρέτ (Οθωμανικό Πτωχοκομείο). Μάλιστα φημολογείται ότι ιδιαίτερα για τον σπίτι του Κεμάλ υπάρχει σαφής οδηγία από το υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας.
 
Αγκόρτσας: «Ο τουρισμός δεν είναι εργολαβία και αρπαχτή…θέλει δουλειά και σχέδιο»
Με την άποψη ότι η Ξάνθη δεν αποτελεί φιλικό προορισμό στους τούρκους τουρίστες συμφωνεί και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Απόστολος Αγκόρτσας κυρίως όμως λόγω έλλειψης τουριστικών υποδομών αλλά και μη αξιοποίηση της οθωμανικής κληρονομιάς της πόλης: «Είναι γεγονός ότι η Ξάνθη ενώ έχει όλες τις δυνατότητες να είναι ελκυστική, ωστόσο δεν είναι φιλική για τους τούρκους αλλά και γενικώς για τους τουρίστες.. Όντως δεν έχουμε αξιοποιήσει κανένα οθωμανικό μνημείο αλλά και ένα καζίνο που είχαμε και αυτό το διώξαμε… Τι να πούμε ότι δεν έχουμε πινακίδες που να καθοδηγούν τους ξένους, ότι έχουμε μια πλατεία τέρας που αν μπει κάποιος στο κέντρο δεν ξέρει πως θα βγει, ότι δεν εύχυμε μπει ούτε καν στον κόπο να προβάλλουμε το νομό μας μέσα από ξενόγλωσσα φυλλάδια. Πού είναι η Επιτροπή τουρισμού του δήμου πού είναι η επιτροπή τουρισμού του ΕΒΕ; Ο τουρισμός δεν είναι εργολαβία να τ’ αρπάξουμε σε μια μέρα, θέλει διαρκή προσπάθεια και σχέδιο», επισημαίνει ο κ. Αγκόρτσας.
 
Άφηναν …πολλά λεφτά οι δόκιμοι της Σχολής Αστυφυλάκων Ξάνθης
Και επειδή τα έξοδα τρέχουν και τα χρέη συσσωρεύονται οι ξενοδόχοι της Ξάνθης είχαν κρεμάσει τις ελπίδες τους ως και στους αστυνομικούς! Αρχικά του δόκιμους όταν λειτουργούσε η Σχολή Αστυφυλάκων Ξάνθης και συνέχεια στους 200 που αρχικά στελέχωσαν τη Σχολή όταν αυτή μετατράπηκε σε Κέντρο Κράτησης Παράνομων Μεταναστών. Ο επιχειρηματίας ξενοδόχος μάλιστα ανέφερε ότι όταν λειτουργούσε η Σχολή τα ξενοδοχεία είχαν σημαντικά έσοδα καθώς και οι δόκιμοι άφηναν χρήμα στην αγορά της Ξάνθης παρότι διέμεναν στη Σχολή αλλά και οι οικογένειές τους που έρχονταν στις ορκωμοσίες και στις άλλες εκδηλώσεις στα ξενοδοχεία της πόλης. Αλλά και μετά την μετατροπή της Σχολής σε Κέντρο οι 200 αστυνομικοί που υπηρέτησαν επί ένα τρίμηνο – όπως υποστηρίζει ο επιχειρηματίας – άφησαν στην Ξάνθη 500.000 ευρώ: «Εγώ σαν ξενοδοχείο πήρα 80.000 ευρώ και πλήρωσα όλα τα χρέη μου για το 2012».
 
Τους πήραν και τους …αστυνομικούς του Κέντρου Κράτησης;
Η διαμαρτυρία του λοιπόν επικεντρώνεται στο γεγονός ότι ολοένα λιγόστευαν ( 87 μετά 37 και τώρα μόνο 4 που διαμένουν σε ξενοδοχεία) και αυτό έγινε επειδή δόθηκε δια νόμου η δυνατότητα στους Ξανθιώτες αστυνομικούς που υπηρετούσαν σε άλλες πόλεις να υπηρετήσουν στην πόλη τους αλλά και από άλλες πόλεις να έρθουν με δικά τους έξοδα αστυνομικοί στην Ξάνθη. Ήρθαν λοιπόν 32 άτομα εκ των οποίων όμως μόνο 4 μένουν σε ξενοδοχεία με δικά τους έξοδα καθώς οι άλλοι προτίμησαν να νοικιάσουν σπίτια Έτσι ένας σημαντικός αριθμός ξανθιωτών στελέχωσε το Κέντρο. Αυτό δε – υποστηρίζει ο επιχειρηματίας ξενοδόχος – ισχύει μόνο για την Ξάνθη και όχι για την Κομοτηνή και τη Δράμα (Παρανέστι) ή στον Έβρο όπου τα Κέντρα Κράτησης που υπάρχουν υπηρετούν από 85 αστυνομικοί και στον Έβρο πάνω από 200 και διαμένουν όλοι σε ξενοδοχεία με χρήματα του προγράμματος στηρίζοντας έτσι τις τοπικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.    
 
Κοντός: «Ότι ισχύει για την Ξάνθη ισχύει και για τους άλλους νομούς με τα Κέντρα Κράτησης»
Το «Ε» απευθύνθηκε στον βουλευτή της Ν.Δ. Ξάνθης κ. Αλέξανδρο Κοντό προκειμένου να πληροφορηθεί αν ισχύει κάτι τέτοιο κατ’ εξαίρεση στην Ξάνθη. Ο κ. Κοντός παραδέχτηκε ότι έχει δοθεί η δυνατότητα δια νόμου να υπηρετούν Ξανθιώτες αστυνομικοί στα Κέντρο Κράτησης και αρκετοί έχουν κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος αλλά επεσήμανε ότι αυτό ισχύει και για τα άλλα Κέντρα Κράτησης και όχι μόνο για την Ξάνθη. Το αν περισσότεροι Ξανθιώτες επέλεξαν να υπηρετήσουν στο Κέντρο είναι δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος. Μάλιστα ανέφερε ότι δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά ότι άλλα ισχύουν για την Ξάνθη και άλλα για τα υπόλοιπα Κέντρα της Θράκης.
 
Αγκόρτσας: «Τα ανταποδοτικά οφέλη ήταν το παραμύθι που πούλησε η κυβέρνηση…»
Ερωτηθείς επ’ αυτών ο κ. Απόστολος Αγκόρτσας εστίασε την κριτική στην ύπαρξη του Κέντρου και όχι στο τρόπο λειτουργία του: «Θεωρώ ότι είναι εγκληματικό για τον νομό μας να είναι η ανοιχτή φυλακή της Θράκης. Το Κέντρο Κράτησης Παράνομων Μεταναστών αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη του τουρισμού στον νομό μας γιατί οι επισκέπτες από άλλα μέρη της Ελλάδας δεν ξέρουν την υποδειγματική λειτουργία του και μετρούν μόνο ότι υπάρχει μια ανοιχτή φυλακή στην Ξάνθη. Όσο για τους αστυνομικούς είναι το…παραμύθι που πούλησε η κυβέρνηση στην τοπική κοινωνία για να το δεχτεί. Προτιμώ να φύγει το κέντρο από το νομό…Αυτό θα είναι κέρδος για τον τουρισμό», τόνισε ο κ. Αγκόρτσας
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanathopoulou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσίευση της δράσης ύψους 200 εκ. ευρώ Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρ…