Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κι όμως κόβουν ακόμη τα αυτιά από κουτάβια για καλλωπισμό!

Κι όμως κόβουν ακόμη τα αυτιά από κουτάβια για καλλωπισμό!

0
skylos autia
 

 Καταγγελία από κτηνίατρο της Ξάνθης για συνάδελφό του που συνεχίζει την παράνομη πρακτική

 

Είναι δύσκολος ο εντοπισμός τέτοιων πρακτικών λέει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι το ζήτημα θα διερευνηθεί

 
 
Παρά το γεγονός ότι με νόμο του 2012 (4039/2012) έχουν απαγορευτεί οι επεμβάσεις ακρωτηριασμού για καλλωπιστικούς λόγους σε σκυλιά, θεωρούμενες ως πράξεις βίας, το κόψιμο αυτιών φαίνεται ότι αποτελεί μία πρακτική που συνεχίζει να πραγματοποιείται παρανόμως στην πόλη μας. Αυτό στηλιτεύει κτηνίατρος της πόλης μας, ο οποίος προέβη σε καταγγελία στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Ξάνθης, προκειμένου να γίνει αυστηρή σύσταση στους κτηνιάτρους για… υπενθύμιση του νόμου, αλλά και να διερευνηθούν τυχόν περιστατικά.
 
Υπόνοιες για κτηνίατρο της Ξάνθης που συνεχίζει να διενεργεί επεμβάσεις ακρωτηριασμού
Ο κτηνίατρος στην έγγραφη καταγγελία του αναφέρει ότι τους τελευταίους μήνες προσκομίσθηκαν στο ιατρείο του κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών με «κομμένα αυτιά» , οι ιδιοκτήτες των οποίων όταν ρωτήθηκαν σχετικά, ανέφεραν ότι η επέμβαση έγινε από κτηνίατρο της πόλης μας. Σε δύο περιπτώσεις μάλιστα του δόθηκε και το όνομα του κτηνιάτρου που διενήργησε τους ακρωτηριασμούς, ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, συνεργάστηκε με φιλοζωικό σωματείο της πόλης μας.
Ο ίδιος εξηγεί προς τη Διεύθυνση ότι εδώ και δύο χρόνια από την κατάθεση της πρότασης του νομοσχεδίου, αρνείται σε ιδιοκτήτες κουταβιών να διενεργήσει την επέμβαση ακρωτηριασμού πτερυγίου των αυτιών, ενημερώνοντάς τους ότι αυτό έχει απαγορευτεί, ότι κινδυνεύουν να υποστούν μήνυση με χρηματικό πρόστιμο και ότι ο ίδιος κινδυνεύει να χάσει την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματός του. Έτσι, όταν ο ίδιος, όπως και άλλοι κτηνίατροι εφαρμόζουν το νόμο, αυτοί που παρανομούν δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και πλήττουν οικονομικά τους νομιμόφρονες.
Ο καταγγέλλων ζητά από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής να προβεί σε ενημέρωση και αυστηρή σύσταση όσων διατηρούν κτηνιατρείο στην Ξάνθη, προειδοποιώντας ότι την επόμενη φορά που θα τεθεί υπόψη του ακρωτηριασμός από συγκεκριμένο κτηνίατρο θα προχωρήσει σε μήνυση με αίτημα την αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και την άδεια λειτουργίας ιατρείου.
 
Δύσκολος ο εντοπισμός, αλλά θα γίνουν συστάσεις και έρευνα
Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης κτηνιατρικής Ξάνθης Κώστας Γκαζίνος σε επικοινωνίας μας, σημείωσε ότι πράγματι πρόκειται για πράξη παράνομη που επισείει αυστηρές κυρώσεις. Ενημέρωσε ότι οι περιπτώσεις έχουν μειωθεί σημαντικά από τότε που εφαρμόστηκε ο νόμος. Εξήγησε επίσης, ότι η καταγγελία θα διερευνηθεί, ωστόσο είναι δύσκολο να εντοπιστεί κάποιος υπεύθυνος, αφού κάθε κτηνίατρος μπορεί να επικαλεστεί θεραπευτικούς λόγους για τον ακρωτηριασμό και είναι δύσκολο να αποδειχτεί. Πάντως, παραδέχθηκε ότι προκαλεί εντύπωση η συνεργασία με φιλοζωικό σωματείο, μιας και στην πόλη μας τα μέλη τους δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία για τα ζώα.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…