Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Καλοδεχούμενη αναβολή επαναχορήγησης της άδειας για τα τρία καφέ της Παλιάς Πόλης

Καλοδεχούμενη αναβολή επαναχορήγησης της άδειας για τα τρία καφέ της Παλιάς Πόλης

0
epitropi pz 7.11.13 1-web
 

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής θα εξετάσει αν η αποδοχή της προσφυγής των κατοίκων Π.Πόλης από την επιτροπή της ΑΔΜΘ επηρεάζει την τύχη των καφέ

 

Απόφαση με πολιτικό βάρος από την επιτροπή. Ανακλήθηκε προσωρινά λόγω υπερανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων η άδεια λειτουργία του La Terra

 
 
Η απόφαση της Ειδικής Επιτροπής του άρθ. 152 του Ν. 3463/06 που δέχεται την προσφυγή του συλλόγου κατοίκων της Παλιάς Πόλης επί της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για την κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων από τραπεζοκαθίσματα έδωσε μία νέα χροιά στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όπου μονοπώλησαν τα θέματα της ανάκλησης της προσωρινής ανάκλησης λειτουργίας των τριών καφέ μπαρ της Παλιάς Πόλης, Αερικό, Τυφλόμυγα και Ερμής, ζήτημα πολυζητημένο το τελευταίο διάστημα στο δήμο και στην πόλη.
 
Με πρόεδρο τον Βασιλούδη
Τα ηνία της συνεδρίασης ανέλαβε ως αντιπρόεδρος ο Ηλίας Βασιλούδης, λόγω της παρουσίας του δημάρχου στη συνάντηση με το διοικητή της 4ης ΔΥΠΕ από πλευράς των τοπικών αρχόντων. Όπως ήταν αναμενόμενο δεν έλειψαν οι ατάκες και τα πειράγματα, με αποκορύφωμα το Θανάση Ξυνίδη σε ρόλο «κακού μαθητή», να παραδέχεται ότι «σκάει απ’ τη ζήλια του». Επί του θέματος, απόντες ήταν πλην του δημάρχου, ο Νίκος Φωτιάδης και ο Μανόλης Φανουράκης, ενώ το παρών έδωσαν οι ιδιοκτήτες των τριών καφέ μπαρ, Μπάμπης Δαργανάκης, Γιώργος Τσολακάκης και Βίκυ Ξανθοπούλου, καθώς και η δικηγόρος της τελευταίας Μαρίνα Παυλίδου.
 
Θέση ομηρίας αλλά και ευθύνες των καταστηματαρχών τονίστηκαν ξανά
Η αρμόδια υπάλληλος κ. Καϊτατζή ενημέρωσε τους συμβούλους ότι κατόπιν επανελέγχου με αυτοψίες από την πλευρά του Υγειονομικού καταρτίστηκε εισήγηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας που επιτρέπει την επαναχορήγηση της άδειας. Την έγκριση χαρακτήρισε «μονόδρομο» ο Θανάσης Ξυνίδης βάσει της σχετικής νομοθεσίας, ωστόσο σχολίασε με νόημα αφενός την απόφαση της επιτροπής της ΑΔΜΘ που δέχεται την προσφυγή και καθιστά μετέωρο το ζήτημα των αδειών για χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στα καταστήματα της Παλιάς Πόλης και αφετέρου τις επιπτώσεις στους ίδιους τους ιδιοκτήτες μετά την ανάκληση της ανάκλησης των αδειών τους, που τους μεταθέτει σε ένα ακόμη πιο αυστηρό πλαίσιο, αφού κάθε καταγγελία και διαπίστωση παράβασης για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων θα οδηγήσει σε οριστική ανάκληση της άδειας για τα καταστήματα.
Ο ίδιος συμπλήρωσε επίσης: «η εικόνα με τα τραπεζοκαθίσματα στην Παλιά Πόλη παραβιάζει τη λογική όλων μας, αλλά με βάση τα έγγραφα και από το υγειονομικό και από τον αντιδήμαρχο Δημοτικής Αστυνομίας καλούμαστε να διαπιστώσουμε την άρση της παράβασης και ο καθένας από κει και πέρα αναλαμβάνει την ευθύνη της υπογραφής του».
Να σημειωθεί ότι και τα τρία καφέ έχουν κάνει αίτηση για τροποποιητική άδεια λειτουργίας, κατόπιν παρότρυνσης του δήμου, με βάση την απόφαση που έλαβε το Σεπτέμβριο το δημοτικό συμβούλιο, την οποία η νομιμότητα τώρα «δοκιμάζεται».
 
Ομόφωνα αναβλήθηκε η συζήτηση και για τα τρία καφέ
Ο κ. Δαργανάκης από την πλευρά του σημείωσε ότι η κατάσταση οδηγήθηκε σε ακραίο σημείο λόγω της κατάχρησης που παραδέχθηκε από την πλευρά των καταστηματαρχών. «Μετά τις Γιορτές Παλιάς Πόλης που είμαστε κι εμείς τυπικοί και αποφεύχθηκαν τα έκτροπα, δεν είχαμε καμία καταγγελία και κανένα πρόβλημα. Κι εμείς θέλουμε μία χρυσή τομή και αυτό αναμένουμε από εσάς», ανέφερε ο ίδιος.
Οι καταστηματάρχες πάντως, ζήτησαν την αναβολή του θέματος, υπό το βάρος της κατάστασης που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αν τους επαναχορηγηθεί η άδεια, ενώ έχουν λάβει προσωρινή διαταγή αναστολής από τα διοικητικά δικαστήρια, με την αιτιολογία της μη έγκαιρης ενημέρωσης και τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να εξεταστεί και τι επίδραση έχει η δικαίωση της προσφυγής των κατοίκων της Παλιάς Πόλης για την τύχη της απόφασης για τα τραπεζοκαθίσματα.
Ο Νίκος Ανταμπούφης παίρνοντας το λόγο είπε ότι μπορεί μεν να συρρικνώθηκαν οι υπερβολές, αλλά το καθεστώς παραμένει και εξέφρασε την αγανάκτησή του για τη διαχείριση του θέματος από την πλευρά της δημοτικής αρχή στη λογική του «να φύγει από πάνω μας». Πάντως, πρόσθεσε ότι το θέμα πρέπει να αναβληθεί και για να παρίστανται όλα τα μέλη της επιτροπής, λόγω της σπουδαιότητας του θέματος.
Πάντως, εξαιτίας διαπιστούμενης υπερανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων από το κατάστημα Λα Τέρρα στον ακάλυπτο χώρο του εμπορικού κέντρου Cosmos, αποφασίστηκε η προσωρινή ανάκληση της άδειας μέχρι συμμορφώσεως.
 
Οι λόγοι που έγινε δεκτή η προσφυγή των κατοίκων της Παλιάς Πόλης
Σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής του αρθ. 152 της ΑΔΜΘ, τα μέλη της δέχθηκε την προσφυγή των κατοίκων της παλιάς πόλης επειδή, παρότι απαιτείται «δεν έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, ούτε, άλλωστε, στην εισήγηση του προέδρου του Δ.Σ. του Δήμου, με βάση την οποία ελήφθη η προσβαλλόμενη απόφαση, γίνεται σχετική αναφορά». Επιπλέον, συμπληρώνεται ότι οι σχετικές διατάξεις «αξιώνουν την ύπαρξη πεζοδρομίου και ακολούθως επιτρέπουν την κατάληψη του πεζοδρομίου με τραπεζοκαθίσματα και επιπροσθέτως αξιώνουν η κατάληψη αυτή να λαμβάνει χώρα ΜΟΝΟΝ στις προσόψεις των ισογείων των καταστημάτων και όχι και απέναντι αυτών. Τουτέστιν για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών απαιτούνται δύο προϋποθέσεις: Πεζοδρόμιο και πρόσοψη ισογείου καταστήματος». Εν προκειμένω, σύμφωνα με την απόφαση, και μολονότι η κρινόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορά την αλλαγή διατομής των οδών Φ. Αμοιρίδη και Ορφέως, παρά ταύτα, ούτε σχετική μελέτη έλαβε χώρα, ούτε έλαβε την έγκριση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, ούτε και κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του αρμοδίου Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Ο δε πρόεδρος της επιτροπής Αθανάσιος Θεοχάρης, Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ανέφερε: «η προσβαλλόμενη απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, με το συγκεκριμένο περιεχόμενο της, όπως, αυτό, προκύπτει από το σώμα αυτής, πάσχει από έλλειψη σαφούς και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας καθώς δεν αναφέρει στο αιτιολογικό της σαφείς λόγους, για τους οποίους και απορρίπτει την εξεταζόμενη προσφυγή, καθώς αρκείται, μόνο, σε μια γενική αναφορά πλήθους νόμων, υπουργικών και άλλων κανονιστικών αποφάσεων, παραθέτοντας, απλώς, κάποιες διατάξεις αυτών, χωρίς όμως να αιτιολογεί, έστω και ακροθιγώς, σε ποιες διατάξεις και με ποια ερμηνεία αυτών, κατέληξε σε αυτή την απόφαση».
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…