Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ένας Γάλλος στην Γαλάνη

Ένας Γάλλος στην Γαλάνη

0
alan gros 1
 

 Η οικογένεια Γκρος ζει από την πώληση βιολογικών προϊόντων που η ίδια καλλιεργεί

 

Ο Άλαν Γκρος άφησε πίσω του την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Λωρένη της Γαλλίας, και ζει τον τελευταίο χρόνο στον οικισμό της Γαλάνης

 
  alan gros 3
 
Πριν πέντε χρόνια με αποσκευές τον έρωτα του στο πρόσωπο της γυναίκας του Βάσως και τις γνώσεις του στην καλλιέργεια της γης ο 33χρονος Άλαν Γκρος, άφησε πίσω στη Λωρένη της Γαλλίας την οικογένεια του και ήρθε με την γυναίκα του στην Ελλάδα. Εγκατεστημένος, πλέον εδώ και ένα χρόνο, στην Γαλάνη Ξάνθης ζει την όμορφη οικογένεια του από την πώληση των βιολογικών προϊόντων που καλλιεργεί.
 
Α. Γκρος: «Αποφασίσαμε να κάνουμε την δική μας φάρμα»
Στην απόφαση να εγκαταλείψει την πατρίδα του να έρθει να ζήσει στην χώρα μας, συνέβαλλε, όπως υποστηρίζει και ο ίδιος η επιθυμία της συζύγου του να ζήσει πιο κοντά στην οικογένεια της.
«Στη Γαλλία δουλεύαμε ως εργάτες σε φάρμες με συμβατική καλλιέργεια. Κάποια στιγμή όμως, όταν αρχίσαμε να βγάζουμε σπυριά στα χέρια από τα λιπάσματα που μας ψεκάζανε, τα μάτια μας ανοίξανε. Έτσι, αποφασίσαμε με την Βασούλα να κάνουμε μια δική μας φάρμα» αναφέρει στο «Ε» ο νεαρός γάλλος αγρότης και συμπληρώνει «παρακολουθήσαμε και οι δύο από ένα χρόνο μαθήματα σε γεωργική σχολή της Γαλλίας. Στην Ελλάδα ήρθαμε στην αναζήτηση χώρου για την φάρμα μας συνυπολογίζοντας την επιθυμία της γυναίκας μου να ζήσουμε κοντά στην οικογένεια της».
 
Η αναζήτηση του κατάλληλου χώρου
Αρχικά όπως αναφέρει ο Άλαν πήγε με την σύζυγό του στην Αλεξανδρούπολη, από όπου και κατάγεται η γυναίκα του. Γρήγορα όμως, αποφάσισαν να εγκατασταθούν στον οικισμό της Πασχαλιάς του Τοπικού Διαμερίσματος Σταυρούπολης. Η απόσταση από την πόλη και το όχι τόσο ευνοϊκό κλίμα για τις καλλιέργειες τους οδήγησε στην αναζήτηση νέας στέγης. Έτσι, εδώ και ένα χρόνο η τετραμελής οικογένεια Γκρος ζει και καλλιεργεί τα βιολογικά προϊόντα της στη Γαλάνη Ξάνθης, τα οποία διαθέτει προς πώληση στη λαϊκή αγορά και ο πάγκος του βρίσκεται πίσω από την πυροσβεστική.
«Πριν πέντε χρόνια πήγαμε στην Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια μετακομίσαμε στην Πασχαλιά της Σταυρούπολης. Πριν ένα χρόνο όμως, ήρθαμε στη Γαλάνη, καθώς είναι πιο κοντά στην πόλη, έχει καλύτερο κλίμα και διαθέτει περισσότερα χωράφια.
 
Η καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων είναι η μόνη ασχολία της οικογένειας
Όπως ισχυρίζεται ο Άλαν η παραγωγή του είναι καθαρά βιολογική και οι σπόροι που χρησιμοποιούνται είναι παραδοσιακοί και όχι υβρίδια. «Με τα χρόνια αποκτήσαμε την κατάλληλη εμπειρία. Καλλιεργούμε όλα τα φυτά της εποχής, τα οποία είναι περίπου 40 ποικιλίες. Όπως καταλαβαίνετε κάθε είδος έχει και τις δικές του απαιτήσεις» αναφέρει ο ίδιος και συμπληρώνει «πέρα από το πρώτο όργωμα τα υπόλοιπα γίνονται με ειδικά εξαρτήματα που δένονται σε γαϊδουράκι. Η μη χρήση ζιζανιοκτόνων έχει ως αποτέλεσμα να γεμίζει το χωράφι χόρτα τα οποία πρέπει να βγουν. Το όργωμα με ζώα μας δίνει ευελιξία και μπορούμε να κινούμαστε ανάμεσα στα φυτά».
 
Το χωριό αγκάλιασε την οικογένεια του
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αντιμετώπιση που υπήρξε από τους συγχωριανούς του ο νεαρός Γάλλος δήλωσε ότι δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. «Ξέρουν και οι ίδιοι από προσφυγιά. Όχι μόνο από τους παππούδες τους αλλά και από τους γονείς τους που είχαν αναγκαστεί να φύγουν στη Γερμανία για δουλειά» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο Άλαν, ο οποίος μιλάει πάρα πολύ καλά ελληνικά, αναφέρθηκε και στην δυσκολία του να μάθει την Γλώσσα μας. Όπως ανέφερε ο ίδιος «πέρα από το γεγονός ότι είναι πολύ διαφορετική γλώσσα από τη δική μου και πέρα από τη δυσκολία που υπάρχει αν πάει κανείς από τα λατινικά στα ελληνικά, στην Πασχαλιά δεν είχαμε πολλές επαφές με τους κατοίκους καθώς ήμασταν πολλές ώρες στο χωράφι. Δεν είναι το ίδιο ας πούμε με το να είσαι φοιτητής».
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση κρατικών αγροτικών ενισχύσεων λόγω πολέμου Ουκρανίας προτείνει η Κομισιόν

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπα…