Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Εκλογές με αλλαγές στη ΝΟΔΕ

Εκλογές με αλλαγές στη ΝΟΔΕ

0
kalpi xeri-empros
 

 Άμεσες οι εκλογές για τις ΔΗΜΤΟ, έμμεσες οι εκλογές για την ΝΟΔΕ. Θα ψηφίσουν ανά θεματική ενότητα. Δημιουργείται και περιφερειακό όργανο

 

Την προσεχή Κυριακή η κατάθεση υποψηφιοτήτων. Δεν θα είναι υποψήφιοι για την ΝΟΔΕ Ιακωβίδου – Χρηστίδης. Χλιαρό ενδιαφέρον

 
 
 
Ανανέωση και αναδιοργάνωση στα κομματικά της όργανα επιχειρεί η ΝΔ προκειμένου να προετοιμαστεί ο κομματικός μηχανισμός της για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Έτσι την προσεχή Κυριακή 10 Νοεμβρίου ξεκινά η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων(από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα)
για τις εκλογές στις Δημοτικές Τοπικές Οργανώσεις (ΔΗΜΤΟ) αρχικά που θα διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή 16 Νοεμβρίου. Να σημειώσουμε ότι στην Ξάνθη έχουμε 4 ΔΗΜΤΟ μια σε κάθε Καλλικρατικό δήμο και όπως ανακοινώθηκε από την ΝΟΔΕ Ξάνθης θα στηθούν κάλπες για την Ξάνθη στα γραφεία του κόμματος και για του υπόλοιπους δήμους στα πνευματικά κέντρα στις έδρες των δήμων.
 
Άμεσες οι εκλογές για τις ΔΗΜΤΟ, έμμεσες οι εκλογές για την ΝΟΔΕ
Σημαντικές αλλαγές προβλέπει για τον τρόπο και την εκλογική διαδικασία της ανάδειξης των νέων κομματικών οργάνων της ΝΔ το νέο καταστατικό που ψηφίστηκε από την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος. Συγκεκριμένα παραμένει μεν η άμεση εκλογή στις ΔΗΜΤΟ αλλά γίνεται έμμεση η εκλογή του προέδρου και των μελών της ΝΟΔΕ. Υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη ΝΟΔΕ εκλέχτηκε με άμεση εκλογή από την βάση και επειδή εκφράζονται κάποιες αντιρρήσεις από μέλη και στελέχη -σύμφωνα με πληροφορίες – είναι πιθανό να τροποποιηθεί. Σύμφωνα με τα ισχύοντα η εκλογή των 9 μελών της ΝΟΔΕ και του προέδρου θα γίνει από ένα σώμα εκλεκτόρων που θα απαρτίζεται από τους αιρετούς των ΔΗΜΤΟ των βουλευτών και των πολιτευτών, των αιρετών και υποψηφίων της τοπικής αυτοδιοίκησης σ’ όλους τους βαθμούς, εκπροσώπους από την ΟΝΝΕΔ και τους φορείς.
 
Δύο καινοτομίες: Δημιουργείται περιφερειακό όργανο και εκλογές ΝΟΔΕ ανά…θεματικές
Να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά δημιουργείται κομματικό όργανο σε επίπεδο περιφέρειας ενώ άλλη μια σημαντική καινοτομία είναι ότι η υποψηφιότητα του προέδρου της ΝΟΔΕ πρέπει να συνοδεύεται με 20 υπογραφές. Επίσης οι εκλογές για τα μέλη της ΝΟΔΕ θα είναι ανά θεματική ενότητα. Συγκεκριμένα θα υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο με 9 θεματικές ενότητες και αντίστοιχους υποψηφίους οι οποίοι θα αναδειχθούν με πλειοψηφία στον κλάδο τους. Οι ενότητες θα αφορούν εκπροσώπους από τον επιστημονικό κλάδο, τον εμπορικό κ.λ.π. και ο ψηφοφόρος θα ψηφίζει έναν υποψήφιο από κάθε ενότητα. Ωστόσο αναμένεται εγκύκλιος που θα διευκρινίζει όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας καθότι η ανάδειξη των νέων ΝΟΔΕ θα γίνει στις αρχές του Δεκέμβρη.
 
Δεν θα είναι υποψήφιοι Ιακωβίδου – Χρηστίδης
Aποχαιρετά την ΝΟΔΕ Ξάνθης η πρόεδρος Σούλα Ιακωβίδου εξαντλώντας και με παράταση 6 μηνών τη θητεία της, σύμφωνα με δήλωσή της στο «Ε». Στη διάρκεια αυτής διεξήχθηκαν 6 εκλογές (βουλευτικές και ΟΤΑ) και το κόμμα τοπικά είχε και καλές και κακές στιγμές: «Αναλάβαμε σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα μας. Εργαστήκαμε πάντα με γνώμονα το καλό του τόπου μας. Εύχομαι ν’ αναλάβουν νέοι με διάθεση για προσφορά στον τόπο και στο κόμμα», είναι η λακωνική δήλωση της κας Ιακωβίδου. «Τόπο στα νιάτα» όχι όμως μόνο ηλικιακά αλλά με φρέσκιες ιδέες δηλώνει ότι θα κάνει και ο Γιάννης Χρηστίδης μέλος της ΝΟΔΕ και παλαιό στέλεχος τη ΝΔ στο νομό, επισημαίνοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος.  
 
Προβληματισμός και χλιαρό ενδιαφέρον  
Προβληματισμός και χλιαρό ενδιαφέρον είναι το κλίμα που επικρατεί στη βάση του κόμματος και αποτυπώνεται ως μια απροθυμία να ενδιαφερθούν και να ενεργοποιηθούν. Ο προβληματισμός συνδέεται άμεσα με τη γενική απαξιωτική εικόνα του πολιτικού συστήματος, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και της διαχείρισης της κρίσης που έχει αντίκτυπο στη συσπείρωση των κομμάτων που συγκυβερνούν. Ωστόσο – σύμφωνα με πληροφορίες μας γίνονται συζητήσεις μεταξύ των στελεχών, βολιδοσκοπήσεις χωρίς όμως κανείς μέχρι στιγμής εν δυνάμει υποψήφιος ν’ ανοίξει τα χαρτιά του. Σ’ ότι αφορά αν υπάρχουν υποβόσκουσες τάσεις (Σαμαριδικών – Καραμανλικών) υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος διαβεβαιώνουν ότι στην Ξάνθη ποτέ δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα ενότητας.  
 
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…