Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απειλούνται από τη συγκεντροποίηση των τραπεζών οι τραπεζοϋπάλληλοι;

Απειλούνται από τη συγκεντροποίηση των τραπεζών οι τραπεζοϋπάλληλοι;

0
otoe 1
 

 Ένα κύκλο ενημερώσεων των εργαζομένων σχετικά με τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα άρχισε ο ΟΤΟΕ

 

Για κλαδική σύμβαση που απομακρύνει τον κίνδυνο απολύσεων μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας

 
 
Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σε γνωστό Ξενοδοχείο της πόλης μας από την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος ενημερωτική συγκέντρωση με στόχο την αποτροπή δυσμενών εξελίξεων για τους εργαζόμενους και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Στην ανάγκη υλοποίησης της παραπάνω δράσης οδήγησαν την ΟΤΟΕ, αν και η ίδια έχει υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας για τον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων, οι εξελίξεις που συντελούνται σήμερα με τη συγκέντρωση των ελληνικών τραπεζών.
 
Σ. Κούκος: «Αυτό το περιβάλλον που βιώνουμε σήμερα σαν κοινωνία είναι πρωτόγνωρο και χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση»
«Η σημερινή συνάντηση των τραπεζοϋπαλλήλων έχει ως στόχο πρώτον την ενημέρωση των εργαζομένων για τις βίαιες, πρωτόγνωρες αναδιαρθρώσεις που συντελέστηκαν τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας στο τραπεζικό σύστημα και τις επιπτώσεις αυτών στις εργασιακές σχέσεις, στην απασχόληση των εργαζομένων, στα ασφαλιστικά τους και γενικότερα στα εργασιακά τους δικαιώματα. Θα τους ενημερώσουμε για τα παραπάνω ζητήματα, για τις προοπτικές που ανοίγονται καθώς και για το πλαίσιο πάνω στο οποίο η ΟΤΟΕ λειτούργησε για να διασφαλίσει το ύψιστο δικαίωμα των εργαζομένων να έχουν δουλειά σε αυτό το περιβάλλον όπου 11 από τις 15 ιστορικές τράπεζες, καταργήθηκαν και απορροφήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν από τις 4 μεγάλες τράπεζες, γεγονός που δημιουργεί τεράστια προβλήματα για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους» αναφέρει στο «Ε» ο πρόεδρος της Ο.Τ.Ο.Ε. Σταύρος Κούκος. 
Όσο αφορά την λειτουργία των τραπεζών ο ίδιος υπογράμμισε ότι «οι τράπεζες οφείλουν επιτέλους να παίξουν τον ρόλο που πρέπει για εμάς, να είναι δηλαδή ο κυρίαρχος και να πάρουν πρωτοβουλίες προκειμένου να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, τον έλληνα αγρότη, για να μπορέσει να κινηθεί η οικονομία και να φύγουμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και τις τραγικής μείωσης του ΑΕΠ και να οδηγηθούμε σε δρόμους ανάκαμψης ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση». 
 
Οι απολύσεις είναι το μεγάλο ζητούμενο και η αγωνία των τραπεζοϋπαλλήλων
Το προβληματισμό και την αγωνία των τραπεζοϋπαλλήλων προκαλεί η συγκεντροποίηση των τραπεζών, η οποία έγινε εμφανείς και στην πόλη μας με την αλλαγή πινακίδων σε πολλά υποκαταστήματα, σε συνδυασμό με την γνωστοποίηση ότι οι τράπεζες εξετάζουν ένα σχέδιο κατάργησης υποκαταστημάτων τους ανά τη χώρα.  
Όπως τονίζει ο κ. Κούκος «Το μεγάλο ζητούμενο και η αγωνία όλων μας οι απολύσεις. Ξαφνικά μέσα σε λίγους μήνες περιορίστηκαν οι τράπεζες και συγκεντροποιήθηκε το τραπεζικό σύστημα. Βέβαια, όλα αυτά γίνονται όχι σε περίοδο ανάπτυξης αλλά σε περιόδους πρωτοφανούς ύφεσης για τη χώρα μας. Η Ο.Τ.Ο.Ε. υπέγραψε το Μάιο κλαδική σύμβαση, στην οποία υπάρχει ρήτρα να μην γίνουν απολύσεις. Στις συναντήσεις που είχαμε με όλες τις διοικήσεις των τραπεζών ζητήσαμε και πήραμε τη διασφάλιση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, βεβαίως θα υπάρχουν περιορισμοί των καταστημάτων. Βλέπαμε σε κάθε γωνιά και μια τράπεζα θαρρείς και είναι σουβλατζίδικα. Αυτό δημιουργεί προβλήματα». 
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ο.Τ.Ο.Ε. αν και τραπεζίτες έχουν πραγματοποιήσει μελέτες και κάποια καταστήματα θα κλείσουν δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο προσωπικό καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένας μεγάλος αριθμός εθελούσιας εξόδου τραπεζοϋπαλλήλων, η οποία θα μειώσει το προσωπικό των τραπεζών κατά 10%.
«Έχουμε μια ελπίδα και μια σιγουριά ότι δεν θα φτάσουμε στο πιο απεχθές μέτρο που είναι οι απολύσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση σε περίπτωση που οι τραπεζίτες αθετήσουν τον λόγο τους και προχωρήσουν σε απολύσεις και για αυτό κάνουμε αυτές τις συναντήσεις, για να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους και να καταγράψουμε παράλληλα τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους», σημειώνει ο ίδιος.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…