Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αναταραχή για τη μερική απελευθέρωση των πλειστηριασμών

Αναταραχή για τη μερική απελευθέρωση των πλειστηριασμών

0
pleistiriasmoi spitia
 

 Κανονικά, αλλά με περιορισμένο ενδιαφέρον προχωρούν οι πλειστηριασμοί στην Ξάνθη από εταιρίες και ιδιώτες

 

Αντίθετη στο «ξεπάγωμα» η Ένωση Καταναλωτών, ισχυρίζεται ότι δεν έχουν εκλείψει οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, που επέβαλαν την κυβερνητική απαγόρευση

 
Ο επικεφαλής της τρόικας και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κατέληξαν στο πλαίσιο που θα εφαρμοστεί από 1/1/2014 για τη μερική τουλάχιστον, άρση της αναστολής των πλειστηριασμών. Η είδηση έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στους οφειλέτες των πιστωτικών ιδρυμάτων, ωστόσο με αυτή την απόφαση ευελπιστούν ότι θα υποχρεώσουν όσους δανειολήπτες μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά δεν το κάνουν, να προσέλθουν στα γκισέ των τραπεζών.
Ωστόσο, πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει η περίοδος απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση θα προβεί στη θέσπιση μιας ρύθμισης, βάσει της οποίας θα υπάρξει πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών που θα αποδεικνύεται ότι έχουν πραγματική αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, μετατρέποντας με αυτό τον τρόπο την άρση του προστατευτικού καθεστώτος σε «μερική απελευθέρωση».
 
Αναστολή τριών ετών ζητά η Ένωση Καταναλωτών
Ωστόσο, δεν αναμένεται να εξειδικευτεί το σκεπτικό και οι προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να αποφευχθούν οι αντιδράσεις. Πάντως, ήδη την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε τροποποίηση του ισχύοντος καθεστώτος αναστολής πλειστηριασμών δηλώνει η Ένωση Καταναλωτών – Ποιότητα Ζωής και ζητάει αναστολή πλειστηριασμών τουλάχιστον για 3 έτη.
Δικαιολογεί την άποψή της αυτή, διότι, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «δεν έχουν εκλείψει οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που υπαγόρευσαν την κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση των πλειστηριασμών, αλλά αντίθετα έχουν επιδεινωθεί».
Η ένωση καλεί όλους τους πολίτες να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών και να υπογράψουν το σχετικό ψήφισμα στο www.ekpizo.gr.
Από την πλευρά τους, οι τράπεζες πιέζουν καθώς έχουν σωρρευτεί σημαντικά ποσά οφειλών, με πολλούς να μην σπεύδουν να κάνουν ούτε ρύθμιση.
 
Γίνονται πλειστηριασμοί στην Ξάνθη, αλλά «σκοντάφτει» το ενδιαφέρον
Παρά το πάγωμα των πλειστηριασμών για τα πιστωτικά ιδρύματα εδώ και πάνω από τρία χρόνια, το δρόμο τους παίρνουν χιλιάδες υποθέσεις πλειστηριασμών από εταιρίες και ιδιώτες για χρέη. Να σημειωθεί ότι η αναστολή των πλειστηριασμών που ισχύει σήμερα αφορά σε χρέη προς πιστωτικά ιδρύματα και μόνο που ανέρχονται έως και σε 200.000 ευρώ. Επίσης, η προστασία της πρώτης κατοικίας ακόμη και σήμερα δεν είναι αυτοδίκαιη, αλλά παρέχεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις και με βάση ενέργειες στις οποίες ο δανειολήπτης είναι υποχρεωμένος να προβεί.
Με βάση το ισχύον καθεστώς δεκάδες είναι οι πλειστηριασμοί που γίνονται μηνιαίως και στην Ξάνθη. Σύμφωνα με συμβολαιογραφικούς κύκλους, αυτοί αφορούν κυρίως σε ενέργειες από ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες προμήθειας καυσίμων και εν γένει προμηθευτές, και λιγότερο από ιδιώτες που έχουν λαμβάνειν από άλλα πρόσωπα.
Οι πλειστηριασμοί αφορούν κυρίως, καταστήματα και διαμερίσματα και λιγότερο αγροτεμάχια. Αυτό που παρατηρείται είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον αν και περιορισμένο, ωστόσο, οι τιμές που καθορίζονται από το δικαστήριο στην Ξάνθη δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλές -προς προστασία των οφειλετών- και αυτό κάνει διστακτικούς τους ενδιαφερόμενους. Όπως μάλιστα επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, σημαντική είναι σε αυτή την κατεύθυνση και η ιδιαιτερότητα της μικρής πόλης, αφού ο ένας γνωρίζει τον άλλο. «Δεν είναι εύκολο να του πάρεις το σπίτι, τον ξέρεις, τον πονάς. Αυτό επηρεάζει πολύ και το βλέπουμε», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…