Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Ισόβια κάθειρξη + 25 χρόνια στο δολοφόνο της Ζωής

Ισόβια κάθειρξη + 25 χρόνια στο δολοφόνο της Ζωής

0
papazoglou diki1-web
 

Χθες πραγματοποιήθηκε η δίκη στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Κακουργοδικείου Καβάλας, με ισχυρή αστυνομική παρουσία

 

Δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά στον Χρήστο Παπάζογλου. Δικαίωση και συγκίνηση για την απόφαση εξέφρασε η οικογένεια της άτυχης ξανθιώτισσας

 
 
Με ισόβια κάθειρξη συν 25 χρόνια τιμώρησε τον δολοφόνο της Ζωής Δαλακλίδου Χρήστο Παπάζογλου το Μικτό Ορκωτό Κακουργοδικείο Καβάλας, με τη χθεσινή του ετυμηγορία, που αναγγέλθηκε μετά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με την παρουσία συγγενών και φίλων της άτυχης ξανθιώτισσας και με τον ίδιο τον κατηγορούμενο να είναι ανέκφραστος και μαζεμένος. Παρόντες ήταν επίσης ο πατέρας και η μητέρα του κατηγορουμένου, η οποία ήταν εμφανώς σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, καθώς και ο αδελφός που αποχώρησε πριν την έκδοση της απόφασης, ενώ εκεί βρέθηκαν και μέλη φεμινιστικών οργανώσεων που ανάρτησαν πανό.
Τα αδικήματα της δικογραφίας ήταν: ανθρωποκτονία, βιασμός, εμπρησμός από τον οποίο μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ανθρώπους και πράγματα, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας με φωτιά και κλοπή. Το δικαστήριο αποφάσισε χωρίς μειοψηφία να καταδικάσει τον κατηγορούμενο, επιβάλλοντας σωρευτική ποινή ισόβιας κάθειρξης και 25 χρόνια, χωρίς να αναγνωρίσει ελαφρυντικά.
 
Απορρίφθηκε αίτημα αναβολής
Δεν χρειάστηκαν πάνω από 3,5 ώρες για να ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία και να εκδοθεί η απόφαση. Η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση που είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία, αλλά και το πανελλήνιο, ξεκίνησε χθες το πρωί, αφότου απορρίφθηκε το αίτημα για αναβολή προκειμένου να διενεργηθούν ψυχιατρικές εξετάσεις, που κατέθεσε ο συνήγορος υπεράσπισης, δικηγόρος Καβάλας Γεώργιος- Ισαάκ Περβανίδης, ο οποίος διορίστηκε από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καβάλας, αφού οι δικηγόροι της Ξάνθης είχαν εκδώσει ανακοίνωση ότι δεν προτίθενται να αναλάβουν την υπεράσπιση του «μανάβη της φρίκης».
 
Χωρίς μάρτυρες υπεράσπισης ο κατηγορούμενος
Ως μάρτυρες κατέθεσαν τα αδέλφια της Ζωής (Ηλίας και Ελένη), που περιέγραψαν τα όσα συνέβησαν και τα όσα αντίκρισαν, αστυνομικοί που βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία την τραγική νύχτα, καθώς και η φίλη της, που ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που την είδε όταν αποχωρίστηκαν μετά τη βραδινή έξοδο εκείνο το βράδυ. Δεν υπήρξαν μάρτυρες υπεράσπισης για τον Παπάζογλου. Δύο από τους συνολικά 13 μάρτυρες δεν προσήλθαν, αλλά ήδη η εικόνα μέσω των μαρτυριών, αλλά και των αποδεικτικών στοιχείων μαζί με την ιατροδικαστική εξέταση, είχε διαμορφωθεί για τα πραγματικά περιστατικά.
 
Ενοχή χωρίς ελαφρυντικά πρότεινε η Εισαγγελέας
Η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του Παπάζογλου, όπως κατηγορήθηκε, χωρίς να του αναγνωριστούν ούτε ελαφρυντικά. Ο ίδιος κατηγορούμενος, που είχε ομολογήσει την πράξη, κατά την απολογία του δεν είχε εξάρσεις, και διατήρησε μια ανέκφραστη στάση που είχε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, αν και υπέπεσε σε αντιφάσεις, τις οποίες τόνισε η Εισαγγελέας της έδρας. Επεσήμανε κυρίως ότι βρισκόταν υπό την επήρεια μέθης. «Η υπερασπιστική γραμμή ήταν η δήλωση της μεταμέλειας από την πλευρά του δράστη. Η Εισαγγελέας δεν δέχθηκε τους ισχυρισμούς μας, ούτε για την ανυπαίτια μέθη, ούτε για τα ελαφρυντικά», ανέφερε ο κ. Περβανίδης. Ο ίδιος ενημέρωσε μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ότι ο κατηγορούμενος θα ασκήσει έφεση που θα εκδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θράκης (μετά από δύο χρόνια περίπου).
Ο Χρήστος Παπάζογλου αναμένεται να συνεχίσει την έκτιση της ποινής του στις φυλακές των Γρεβενών, όπου βρισκόταν μέχρι σήμερα.
 
Δικαίωση για την οικογένεια της Ζωής
Τα μέλη της οικογένειας της Ζωής μαζί με στενούς φίλους αγκαλιάστηκαν στο άκουσμα της απόφασης, έχοντας προηγουμένως υποστεί όλη τη δοκιμασία και τον πόνο από την περιγραφή και την αναβίωση της πρωτόγνωρης φρικαλεότητας.
Η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής δικηγόρος Ξάνθης Παναγιώτα Σαλβαρίδου δήλωσε ότι η οικογένεια της Ζωής Δαλακλίδου αισθάνεται δικαιωμένη από την ποινή. «Ελπίζει με όλη της την ψυχή να μείνει για πάντα στη φυλακή, να μη βγει ποτέ ξανά», είπε τονίζοντας κάθε λέξη η ίδια.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…