Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Το Κολυμβητήριο διχάζει δυο αντιδημάρχους

Το Κολυμβητήριο διχάζει δυο αντιδημάρχους

0
oikonomiki oct1
 

Αντιμέτωποι Μπένης – Φανουράκη στην Οικονομική. Ο Φανουράκης έφερε τιμοκατάλογο. Ο Μπένης τον αμφισβήτησε

 

Τα έργα του δήμου Ξάνθης…από το «κόσκινο» του Βορίδη. Δεν ψήφισε το έργο της γέφυρας του Σαμακώβ που μπαίνει εργολάβος

    oiknomiki oct3
 
Το κόστος λειτουργίας του Κολυμβητηρίου και ο τρόπος κάλυψης των εξόδων από τα έσοδα, έγιναν αφορμή για να αντιπαρατεθούν ευθέως στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δ. Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στις 1 το μεσημέρι στο νέο δημαρχείο, δύο αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Δημήτρης Μπένης με τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μανώλη Φανουράκη. Στα υπόλοιπα 21 θέματα της ημερησίας διάταξης το αντιπολιτευτικό «φορτίο» ανέλαβε ο Δημήτρης Βορίδης, απόντος του επικεφαλής των Πολιτών για την Αλλαγή Χρίστου Πούλιου, ο οποίος έκανε «φύλλο και φτερό» από τους κωδικούς του προϋπολογισμού που ήρθε προς αναμόρφωση μέχρι τα …καλλωπιστικά λαχανάκια που θα προμηθευτεί ο δήμος, ενώ «βομβάρδιζε» με ερωτήσεις για τις μελέτες μιας σειρά έργων που ήρθαν στην επιτροπή για έγκριση ανάληψης υποχρέωση δαπάνης όπως αυτό της Ενεργειακής Αναβάθμισης της Δημοτικής αγοράς και το Κέντρο Προβολής εφαρμογής Ενεργειακών συστημάτων στην ΕΠΑ. Και επειδή δεν πήρε τις απαντήσεις που ήθελε ψήφισε λευκό λόγω έλλειψης ενημέρωσης.
 
Ο Φανουράκης έφερε τιμοκατάλογο για το Κολυμβητήριο
Σ’ ότι αφορά το Κολυμβητήριο που ως γνωστό λειτουργεί με μέρος του κόστους του να καλύπτεται από την συνδρομή των μελών των συλλόγων «Ποσειδώνα» (3.000 ευρώ), ΚΟΞ (1.000 ευρώ) και 4.000 ευρώ από το Κέντρο Πολιτισμού για τον μήνα Οκτώβριο – σύμφωνα με όσα είπε ο Μ, Φανουράκης – το Κέντρο Πολιτισμού κατήρτισε μια εισηγητική έκθεση για τον «Καθορισμό δικαιώματος χρήσης Κολυμβητικών δεξαμενών» ενός τιμοκαταλόγου ουσιαστικά που καθορίζει τι θα πληρώνουν οι σύλλογοι στο δήμο μηνιαίως για την χρήση του Κολυμβητηρίου και τι το κοινό που δεν ανήκει στους συλλόγους. Σύμφωνα μ’ αυτό ορίστηκε το ποσό των 6.400 ευρώ μηνιαίως για τους συλλόγους – ποσό που μειώνεται ανάλογα για τις λωρίδες της πισίνας που θα χρησιμοποιεί – και 25 ευρώ το μήνα για το κοινό ενώ είναι ελεύθερο για αθλητές και σχολεία. Όπως εξήγησε ο κ. Φανουράκης μ’ αυτό το τρόπο διασφαλίζεται η λειτουργία του Κολυμβητήριου μέχρι να καταρτιστεί ο Κανονισμός λειτουργίας του και μέχρι να μελετηθεί και να υλοποιηθεί ως έργο η θέρμανσή του από φυσικό αέριο, σύμφωνα με το σχεδιασμό του δήμου και επιπρόσθετα ο δήμος δεν θα επιβαρυνθεί διόλου αφού θα καλύπτει το μερίδιο των εξόδων που του αναλογεί απ’ τα έσοδα που θα έχει από το αντίτιμο των 25 ευρώ και των συλλόγων.
 
Αντιπαράθεση Μπένη –Φανουράκη για το κολυμβητήριο
Τα επιχειρήματα του κ. Φανουράκη δεν φάνηκε να πείθουν διόλου τον κ. Μπένη ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως αν του «βγαίνουν τα κουκιά» λέγοντας αυτολεξεί ότι : «αυτή η είσπραξη από το κοινό είναι αδύνατη», και επεσήμανε τον κίνδυνο να μην μπορούν να πληρώσουν και οι σύλλογοι και στο τέλος να κληθεί να πληρώσει ο δήμος. Όπως ειπώθηκε ο δήμος έχει εγγράψει στο προϋπολογισμό του 2014 το ποσό των 40.000 ευρώ ενώ το κόστος της θέρμανσης ανέρχεται σε 153.000 ευρώ ετησίως. Επ’ αυτού ο κ. Φανουράκης επέμενε ότι το Κολυμβητήριο μπορεί να λειτουργήσει με 80.000 ευρώ το χρόνο και χωρίς να επιβαρύνει το δήμο και ο κ. Μπένης του είπε ότι «όλοι θα ψηφίσουν την εισήγηση ομόφωνα αν το υπογράψει ο ίδιος ότι δεν θα επιβαρυνθεί ό δήμος». Επ’ αυτού εξέφρασε την ένστασή του ο κ. Παπασταματίου ο οποίος είπε ότι πρόκειται για δημοτικό έργο και ο δήμος πρέπει να είναι εγγυητής της λειτουργίας του Κολυμβητηρίου το οποίο επιτελεί και κοινωνικό έργο. Παρών στη συζήτηση ήταν ο πρόεδρος «Ποσειδώνα» κ. Κόκκινος ενώ απουσίαζε ο πρόεδρος του ΚΟΞ, ο οποίος κληθείς να πει την άποψή του δήλωσε ότι συμφωνεί με όσα εισηγείται ο κ. Φανουράκης και ότι αν ένας σύλλογος δεν έχει πολλά μέλη δεν θα χρησιμοποιεί και τις τέσσερις διαδρομές. Ούτε αυτό φάνηκε να πείθει τον κ. Μπένη που πρότεινε ν’ αναβληθεί το θέμα και να επανέλθει σ’ άλλη συνεδρίαση όπου θα είναι παρών και ο πρόεδρος του ΚΟΞ αλλά και θα υπάρχει ακριβής διευκρινιστική έκθεση για τη συμμετοχή του δήμου. Κόντεψε… να σχίσει τα χαρτιά του ο κ. Φανουράκης ακούγοντας τον κ. Μπένη να προτείνει αναβολή και του αντιγύρισε: «Αν το αναβάλλεται το Κολυμβητήριο αύριο κλείνει». «Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς» του απάντησε ο κ. Μπένης ενώ ο κ. Φανουράκης εξήγησε ότι δεν πρόκειται για απειλή αλλά για μια πραγματικότητα αφού αν δεν έχουν την έγκριση δεν μπορούν να εισπράξουν το αντίτιμο με το οποίο καλύπτεται το κόστος λειτουργίας. Τέλος το θέμα πέρασε ομόφωνα αφού χρειάστηκε η διαβεβαίωση του κ. Φανουράκη ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο δήμος.
 
Τα έργα του δήμου Ξάνθης…από το «κόσκινο» του Βορίδη
Σ’ ότι αφορά τα υπόλοιπα θέματα με εξαίρεση το λευκό του Δ. Βορίδη εγκρίθηκε η πιστοποίησης δαπάνης των 598.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση της Δ. Αγοράς και 80.000 ευρώ για το Κέντρο Προβολής εφαρμογής Ενεργειακών συστημάτων, δύο έργα ενταγμένα στο Επιχειρησιακό της ΑΜΘ. Επίσης και πάλι με την καταψήφιση του κ. Βορίδη που προέβαλε την αιτιολογία ότι είναι εναντίον του έργου εγκρίθηκε η δημοπρασία και μπαίνει εργολάβος στο έργο της πεζογέφυρας στο Σαμακώβ. Το έργο είναι προϋπολογισμού 471.000 ευρώ και η έκπτωση που δόθηκε είναι 45,5%. Τέλος δόθηκαν κάποιες παρατάσεις ημερομηνίας σε έργα ενώ εκφράστηκε ο προβληματισμός κατά πόσο ο δήμος πρέπει να διεκδικήσει νομικά από τον ΟΣΕ το έργο αποκατάστασης που κάνει σε 4 διαβάσεις του στην Σταυρούπολη, ενώ ορίστηκε εργολάβος με έκπτωση 1% για την αποκατάσταση των λακκουβών στους δόμους της πόλης.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnathopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρίες στην Ξάνθη

Ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ισότιμη συμμετοχή στην τοπικ…