Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ποιος αποφασίζει στο ΕΒΕ;

Ποιος αποφασίζει στο ΕΒΕ;

0
ebex oct1
 

Διαπληκτισμοί στη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου για το όργανο που αποφασίζει τα θέματα που συζητούνται στην ημερήσια διάταξη

 

Πιο δυναμική ανταπόκριση επιχειρηματιών αναμένει ο Σ. Μωραΐτης στη Δεύτερη Έκθεση Παραγωγής και Εξοικονόμησης Ενέργειας

 
    ebex oct2
 
Το απόγευμα της Δευτέρας το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ξάνθης συνεδρίασε στην αίθουσα συνεδριάσεών του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σημειώθηκε για τα θέματα σχετικά με την Δεύτερη Έκθεση Παραγωγής & Εξοικονόμησης Ενέργειας και με το Παραεμπόριο. Δεν έλειψαν βέβαια και οι διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη του Δ.Σ. και την Διοικούσα Επιτροπή.
 
Μωραΐτης: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να διασύρει το θεσμό και 6.500 επαγγελματίες»
Η Δεύτερη Έκθεση Παραγωγής & Εξοικονόμησης Ενέργειας, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 με 14 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης, Στέλιο Μωραΐτη, αναμένεται πιο δυναμική από πέρυσι, καθώς έχει σημειωθεί μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από Ξανθιώτες επαγγελματίες, όσο και από επαγγελματίες άλλων περιοχών.
Δεν άργησε να γίνει αναφορά και στο καυτό θέμα της διένεξης μεταξύ του Επιμελητηρίου και του προηγούμενου διοργανωτή. Ο κ. Μωραΐτης θέλοντας να ξεκαθαρίσει την θέση του, αναφέρθηκε στις προσφορές που του έγιναν φέτος από τις δύο υποψήφιες εταιρίες. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου του ΕΒΕ Ξάνθης, ο κ. Μακαρίου (περσινός διοργανωτής) πρότεινε 30-37 ευρώ συν ΦΠΑ ανάλογα με τα μέτρα, ενώ ο κ. Μπασέκης 28 ευρώ συν ΦΠΑ ανεξαρτήτως μέτρων. Η Επιτροπή αξιολογώντας τις δυο προτάσεις επέλεξε την μειοδοτική προσφορά του κ. Μπασέκη, κάτι που δεν άρεσε στον κ. Μακαρίου, ο οποίος , όπως αναφέρει ο κ. Μωραΐτης, προσπάθησε να συκοφαντήσει το Επιμελητήριο παρουσιάζοντας διαφορετικές τιμές από αυτές που ο ίδιος κατέθεσε (22-30 ευρώ το τ.μ.). Αυτός ήταν και ο λόγος που το επιμελητήριο κινήθηκε δικαστικά εναντίον του. «Δεν θα επιτρέψω σε κανένα να διασύρει το θεσμό και 6.500 επαγγελματίες» τόνισε με ιδιαίτερα αυστηρό τόνο ο κ. Μωραΐτης κλείνοντας το θέμα.
Να σημειώσουμε ακόμα ότι ο κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου ενημέρωσε το Επιμελητήριο πως το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης ενέκρινε τα 5.000 από τα 7.000 ευρώ που ζήτησαν προκειμένου να ενισχυθεί το ΕΒΕ και να γίνει η έκθεση. Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μωραΐτης απάντησε πως ουδέποτε ζήτησε χρήματα από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, αλλά από την Περιφέρεια, και ότι δεν έχει ακόμα καμία σχετική ενημέρωση. «Αν έρθουν χρήματα στο Επιμελητήριο από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης θα δούμε αν θα τα δεχτούμε και πως θα τα διαθέσουμε» αναφέρει στο «Ε» ο ίδιος.
 
Να κυνηγήσουν πρώτα το παραεμπόριο και μετά το νόμιμο επιχειρηματία
Ένα άλλο θέμα που «καίει» τους επαγγελματίες της Ξάνθης είναι το παραεμπόριο. Οι επαγγελματίες ζητούν να αλλάξει ο νόμος σύμφωνα με τον οποίο, όποιος μικροπωλητής ή όποιος μεταφορέας πιαστεί χωρίς χαρτιά έχει το δικαίωμα να τα προσκομίσει χωρίς καμία επιβάρυνση εντός τριών ημερών, κάτι που δεν συμβαίνει με τους νόμιμους επιχειρηματίες. Τα μέλη θεωρούν ότι θα έπρεπε πρώτα να κυνηγήσουν και να επιβάλουν πρόστιμα στο παραεμπόριο και μετά στο νόμιμο επιχειρηματία.
Μεταξύ άλλων σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτές τις πράξεις, τα μέλη ενημερώθηκαν ότι εισάγεται ψωμί και αλεύρι από τη Βουλγαρία, τα οποία περιέχουν σταχτίνη (μια καρκινογόνα ουσία, που έχει απαγορευθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση).
 
Ενοικιάζονται τα γραφεία του δευτέρου ορόφου του Επιμελητηρίου
Ομόφωνα έγινε δεκτή η απόφαση του Επιμελητηρίου να νοικιάσει το δεύτερο όροφο του Επιμελητηριακού Κτιρίου, καθώς πέρα από τα έσοδα που θα επιφέρει μια τέτοια ενέργεια, θα αποτρέψει την φθορά του χώρου.
Σύμφωνα με την Διοικούσα Επιτροπή θα υπάρξουν 9 γραφεία τριών ειδών, η τιμή των οποίων θα ξεκινά από τα 100, τα 120 και τα 150 ευρώ συν το χαρτόσημο ανάλογα με το μέγεθος τους. Οι ενοικιαστές πέρα από το ζήτημα της θέρμανσης (καθώς δεν υπάρχει κεντρική θέρμανση στο χώρο) θα πρέπει να μεριμνήσουν και για την τοποθέτηση χελώνας από τη ΔΕΗ, δαπάνη που θα αφαιρεθεί από τα πρώτα ενοίκια. Από την πλευρά του το Επιμελητήριο θα μεριμνήσει για την ανακαίνιση των τουαλετών και για την επαναλειτουργία του ανελκυστήρα.
 
Διαφωνία για το ποιός αποφασίζει τα θέματα που θα συζητηθούν στα συνέδρια
Δεν έλειψαν και οι διαπληκτισμοί ανάμεσα στα μέλη του Δ.Σ. του ΕΒΕ Ξάνθης και της Διοικούσας Επιτροπής. Με αφορμή της απόρριψη του θέματος για την σύσταση επιτροπής για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα που εισήγαγε η κα Ελένη Κίτσου, τέθηκε το ζήτημα για το ποιός αποφασίζει και ποιά θέματα θα συζητηθούν στις συνεδριάσεις του ΕΒΕ. Η κα Κίτσου και ο κ. Τσιακίρογλου υποστήριξαν ότι τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από το σύνολο, άποψη που δεν ενστερνίστηκε ο κ. Μωραΐτης ο οποίος θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής Αξιολόγησης. Να σημειώσουμε ότι από την παράταξη της αντιπολίτευσης ο κ. Απόστολος Αγκόρτσας εξέφρασε την επιθυμία του να του προσκομίσουν τις συμβάσεις αλλά και τις πληρωμές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μέσω των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που χειρίζεται το ΕΒΕ Ξάνθης.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…