Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ψαλίδι» του ΕΟΠΥΥ στις φυσικοθεραπείες των ασφαλισμένων του

«Ψαλίδι» του ΕΟΠΥΥ στις φυσικοθεραπείες των ασφαλισμένων του

0
fisiotherapeytes
 

Απεργούν σήμερα οι φυσικοθεραπευτές. 7 μήνες απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ

 

Δηλώνουν αποφασισμένοι εάν δεν δικαιωθούν να αναστείλουν τις συμβάσεις με τον E.Ο.Π.Π.Υ.

 
 
 
Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πληρώνοντας εξ’ ολοκλήρου τις φυσικοθεραπείες τους που μέχρι τώρα η συμμετοχή τους ήταν μηδενική. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη είναι απόρροια της πολιτικής του ΕΟΠΥΥ να κουρέψει την προϋπολογισθείσα δαπάνη φυσικοθεραπείας από τα 70 εκ. ευρώ για το έτος 2013 στα 49 εκ ευρώ, γεγονός που οδηγεί τους φυσικοθεραπευτές του ΕΟΠΥΥ σε απεργιακές κινητοποιήσεις και στην αναστολή της σύμβασή τους με τον Οργανισμό όπως σχεδιάζουν.
 
7 μήνες απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ
Στην Ξάνθη, από τους 23 συνολικά φυσιοθεραπευτές μόνο 2 είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ. Μία εξ αυτών η κα Παπαδοπούλου Αναστασία, η οποία αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τον ΕΟΠΥΥ επεσήμανε ότι παραμένουν 7 μήνες απλήρωτοι παρότι η σύμβαση προβλέπει πληρωμή ανά 45 ημέρες: «Υπέγραψα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για να βοηθήσω και τους ασφαλισμένους και τον Οργανισμό όμως διαπιστώνουμε μια ασυνέπεια και τώρα μ’ αυτό το κούρεμα στη δαπάνη για τις φυσιοθεραπείες δεν θα πληρωθούμε ούτε για τα επόμενα δύο 6μηνα. Αυτό μας οδηγεί σε επαγγελματική εξόντωση». Η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Φυσικοθεραπευτών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, κα Φιλιώ Καμαργιάννη , μιλώντας το «Ε» επεσήμανε αυτή η πολιτική οδηγεί τους ασφαλισμένους στην ιδιωτική Υγεία και «κλείνει το μάτι» στις μεγάλες επιχειρήσεις των Κέντρων Αποκατάστασης, ετοιμάζοντας νέους Κανονισμούς Υγείας με στόχο να στέλνουν εκεί τους ασφαλισμένους: « Όλα όσα συμβαίνουν στον τομέα της υγείας και τον Ε.Ο.Π.Π.Υ μας δημιουργούν ανασφάλεια για τα οικονομικά μας και αβεβαιότητα για τον μέλλον όχι μόνο του εργαστηρίου φυσικοθεραπείας, αλλά και της ίδιας της φυσικοθεραπείας σαν επιστήμης. Πρέπει να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις δομές υγείας.».
Να σημειώσουμε ότι στους τρεις νομούς της Θράκης οι συμβεβλημένοι φυσικοθεραπευτές με το ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 46 εκ των οπίων 20 στην Ροδόπη – 24 στον Έβρο και 2 στην Ξάνθη.
 
24ωρη απεργία σήμερα και έπεται συνέχεια
Σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν οι πρόεδροι των περιφερειακών τμημάτων με το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, πρόσφατα στην Αθήνα αποφάσισαν ομόφωνα να διαδηλώσουν την Παρασκευή στις 11πμ έξω από το υπουργείο υγείας ενώ είναι αποφασισμένοι εάν δεν δικαιωθούν να αναστείλουν τις συμβάσεις με τον E.Ο.Π.Π.Υ.
Οι φυσικοθεραπευτές μεταξύ άλλων διεκδικούν: Να μην γίνει καμιά μείωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΠΥ για την φυσικοθεραπεία, λένε όχι στο clawback και το Rebate, ζητούν άμεση πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και πληρωμή των μηνών του 2013 εντός του νόμου. « Η υπέρβαση των συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών ,είναι στο 8μηνο της τάξης του 20 % και με βάση αυτό το ποσοστό αναμέναμε ότι θα μας επιβληθεί το Clawback. Mε τα λογιστικά τρύκ όμως των ειδημόνων του Ε.Ο.Π.Π.Υ, ο ετήσιος προϋπολογισμός της φυσικοθεραπείας φτάνει μόλις τα 49 εκ ευρώ. Έτσι με τα νέα δεδομένα καλούμαστε να επιστρέψουμε στο τέλος του έτους σχεδόν το 50% των αμοιβών μας,» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…