Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές «Iyi bayramlar» σε όλους τους μουσουλμάνους συντοπίτες μας!

«Iyi bayramlar» σε όλους τους μουσουλμάνους συντοπίτες μας!

0
Ramazani-empros
 

 Σήμερα κορυφώνεται ο εορτασμός της Φιλανθρωπίας, της πίστης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ομόνοιας

 

Έθιμα που μοιάζουν με αυτά του Χριστιανικού Πάσχα δείχνουν πως οι δύο μονοθεϊστικές θρησκείες έχουν κοινή βάση και συμβολισμούς

 
 
Το Κουρμπάν Μπαϊράμ ή αλλιώς η γιορτή των θυσιών (Αραβικά: عيدالأضحى Ηντ Αλ-Αντχά) είναι ένα θρησκευτικό φεστιβάλ που γιορτάζεται από τους Μουσουλμάνους παγκοσμίως. Την μέρα αυτοί οι πιστοί της μουσουλμανικής θρησκείας γιορτάζουν την προθυμία του Αβραάμ να θυσιάσει το γιο του Ισμαήλ για τον Αλλάχ. Το Κουρμπάν Μπαϊράμ αποτελεί ένα από τα δύο κύρια θρησκευτικά φεστιβάλ Μπαϊράμ τα οποία οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν. Όπως και το Ιντ αλ-φιτρ, έτσι και το Κουρμπάν Μπαϊράμ αρχίζει με μια σύντομη προσευχή που ακολουθείται από ένα κήρυγμα (khuṭba) και διαρκεί 3 ημέρες (αρχίζει τη 10η ημέρα του μήνα Dhul Hijja του σεληνιακού ισλαμικού ημερολογίου, που συμβαίνει να είναι περίπου 70 ημέρες μετά από το τέλος του μήνα με το Ραμαζάνι).
 
Η πίστη και η θυσία του Αβραάμ ενέπνευσαν γενιές ανθρώπων ανά τον κόσμο
Ο Αβραάμ υπήρξε πατριάρχης του έθνους Ισραήλ, πρόγονος του μνήστορα Ιωσήφ και του Ιησού Χριστού, αποτέλεσε το σημείο αναφοράς της ιστορίας του Ισραήλ. Μια μέρα ο Θεός του έδωσε την υπόσχεση ότι θα κάνει αυτόν και τον λαό του ισχυρό και ένδοξο και θα τον τιμούν όλες οι φυλές της γης. Περνούσαν τα χρόνια και ο Αβραάμ αντιμετώπιζε διάφορες δυσκολίες. Γέρος πια και χωρίς παιδιά και άρχισε να αμφιβάλλει για την υπόσχεση που του είχε δώσει κάποτε ο Θεός.
Στα 100 του χρόνια όμως ο Θεός ανανεώνει την υπόσχεσή του διατάζοντας τον να αλλάξει το όνομά του, από «Άβραμ» που λεγόταν («ο υψηλός ή υπέροχος πατέρας»), σε «Αβραάμ» («ο πατέρας μας ο υπέροχος»), δηλαδή ο γενάρχης και πατέρας των εθνών.
Ο Θεός μάλιστα, είπε στην 90χρονή Σάρα (γυναίκα και ετεροθαλής αδερφή του) ότι θα αποκτήσει παιδί, πράγμα που έκανε τον Αβραάμ ακούγοντας το να γελάσει δύσπιστα. Το γέλιο αυτό μάλιστα, αποτέλεσε και την αιτία να δοθεί, στο παιδί που γεννήθηκε λίγο αργότερα, το όνομα Ισαάκ, που σημαίνει στα εβραϊκά “γελώ”.
Ο Θεός θέλοντας να δοκιμάσει την πίστη του Αβραάμ τον διέταξε να σφάξει το παιδί του και να του το προσφέρει θυσία. Ο Αβραάμ υπάκουσε αλλά την τελευταία στιγμή άγγελος Κυρίου συγκράτησε το χέρι του και τον διέταξε να σφάξει και να θυσιάσει ένα κριάρι.
Μετά από το θάνατο της Σάρας, ο Αβραάμ πάντρεψε το γιο του με τη Ρεβέκκα. Μάλιστα, παντρεύτηκε και ο ίδιος για δεύτερη φορά τη Χετούρα, αποκτώντας έξι γιους. Πέθανε σε ηλικία 175 χρονών και θάφτηκε κοντά στην πρώτη γυναίκα του σ’ ένα σπήλαιο τον Μαχπελάχ.
Τον Αβραάμ τον αποκάλεσαν “φίλο του Θεού” και “πατριάρχη” και θεωρείται όχι μόνο σαν πατέρας πολλών λαών αλλά και σαν προφήτης και ιδρυτής θρησκείας που περιέλαβε στους κόλπους της όλους σχεδόν τους λαούς της γης.
Να σημειώσουμε ότι το συγκινητικό επεισόδιο της Παλαιάς Διαθήκης, που ο πατριάρχης των λαών επιχείρησε να σφάξει το παιδί του και να το προσφέρει θυσία στο Θεό, για να δείξει τη μεγάλη του πίστη, έγινε πηγή έμπνευσης όχι μόνο θρησκειών αλλά και πολλών μεγάλων καλλιτεχνών, ιδιαίτερα στην εποχή της Αναγέννησης.
 
Έτοιμοι για τον εορτασμό οι μουσουλμάνοι συντοπίτες μας
Σύμφωνα με την παράδοση της μουσουλμανικής θρησκεία –που όπως μπορούμε να δούμε δεν διαφέρει πολύ από το δικό μας Χριστιανικό Πάσχα- κατά την διάρκεια της γιορτής θυσιάζονται ζώα (βόδια, αρνιά και πρόβατα) τα οποία νωρίτερα έχουν ευλογηθεί από τον χότζα. Στη συνέχεια το ζώο που θυσιάζεται χωρίζεται σε τρία μέρη, με το πρώτο να δίνεται στους φτωχούς, το δεύτερο στους συγγενείς και το τρίτο να μένει στο σπίτι.
Οι μουσουλμάνοι της Θράκης είθισται να συνεστιάζονται σε σπίτια και να επισκέπτονται τους τάφους των αποθανόντων μελών της οικογένειας. Αν κάποιος επισκεφθεί ένα μουσουλμανικό σπίτι την ημέρα αυτή θα δεχθεί κεράσματα όπως κολόνια, καραμέλες και καφέ. Κατά την διάρκεια της ημέρας, τα παιδιά τριγυρνάνε τις μουσουλμανικές συνοικίες χτυπώντας τα κουδούνια των σπιτιών, φιλώντας το χέρι του οικοδεσπότη και λαμβάνοντας ευχές για το μπαϊράμι μαζί με γλυκά και χρήματα.
 
Επιμέλεια: Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

60 Χρόνια Delulu: Στη δημοσιότητα η αφίσα και τα γραφιστικά της επετειακής διοργάνωσης

Ένα Ταξίδι στην Παράδοση και τη Φαντασία υπόσχεται ο δήμος Ξάνθης για το φετινό Ξανθιώτικο…