Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Η Χρυσηίδα Δημολίδου μας καλωσορίζει «Στο σπίτι των σκιών» της

Η Χρυσηίδα Δημολίδου μας καλωσορίζει «Στο σπίτι των σκιών» της

0
dhmoulidou
 

 Το απόγευμα της Δευτέρας η πολυδιαβασμένη συγγραφέας παρουσίασε το νέο της βιβλίο στους Ξανθιώτες φίλους της και συζήτησε μαζί τους

 

Χ. Δημουλίδου: «Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορώ να πετύχω. Είμαι άνθρωπος που βάζω στόχους, δεν κάνω όνειρα»

 
 
Με την λαμπερή της παρουσία σκόρπισε ότι σκιά υπήρχε στο μυαλό των αναγνωστών της γύρω από την ζωή και το συγγραφικό της έργο η αστείρευτη και ακούραστη συγγραφέας Χρυσηίδα Δημουλίδου. Η συγγραφέας βρέθηκε στην πόλη μας με αφορμή την παρουσίαση του τελευταίου της βιβλίου «Το σπίτι των σκιών» και δήλωσε ερωτευμένη με την παλιά πόλη και την ενέργεια που αυτή κρύβει στα σοκάκια της. Τόσο το «Ε», όσο και πλήθος Ξανθιωτών είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την δημιουργό των 26 best seller το απόγευμα της Δευτέρας σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το βιβλιοπωλείο «Τζελέπης Ευγένιος» μαζί με τις εκδόσεις «Ψυχογιός» στο ξενοδοχείο Elisso. Η ερωτευμένη με την πένα της συγγραφέας, όπως πολύ την αποκαλούν, απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων που πραγματοποιήσαμε προκειμένου να την γνωρίσετε και εσείς καλύτερα.
 
«Ε»: Η οικονομική κρίση κοντεύει να οδηγήσει και σε κρίση αξιών. Ο κόσμος συνεχίζει να διαβάζει βιβλία;
Χ.Δ.: Βέβαια! Μετά την κρίση έχω την εντύπωση ότι διαβάζουν περισσότερο. Μπαίνουν στα βιβλιοπωλεία περισσότερο από το παρελθόν.
 
«Ε»:Θεωρείτε ότι σε αυτό συνέβαλε το ότι δεν υπάρχουν πλέον σίριαλ στην τηλεόραση σε συνδυασμό με την ανάγκη του κόσμου να ενεργοποιήσει την φαντασία του;
Χ.Δ.: Πέρα από το ότι δεν υπάρχουν σίριαλ, που υπάρχουν, διότι είναι τα ξένα σίριαλ και δη τα τούρκικα που γίνεται αυτός ο χαμός, θεωρώ ότι ο κόσμος θέλει να μάθει την αλήθεια. Μέσα από τα βιβλία, που δεν είναι μόνο τα μυθιστορήματα, τα οποία έμμεσα μπορεί να λένε κάποιες αλήθειες, καθώς κάποιοι συγγραφείς μέσω μιας ερωτικής π.χ. ιστορίας περνάνε κάποια κοινωνικά μηνύματα. Επιπλέον, είναι και τα άλλα τα βιβλία, τα οποία σε κατευθύνουν, σε οδηγούν, σου ανοίγουν τους πνευματικούς σου ορίζοντες, ώστε να δεις τι παιχνίδια παίζονται γενικά.
 
«Ε»:Εσείς τι πιστεύετε. Ο κόσμος διαβάζει βιβλία που τον βοηθάνε να ξεφύγει από την πραγματικότητα, η οποία δεν του αρέσει, ή θέλει να διαβάσει βιβλία που θα ενημερωθεί;
Χ.Δ.:Η γυναίκες σίγουρα θέλουνε το ερωτικό στοιχείο. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις γυναικών που θα ασχοληθούν με ένα βιβλίο που δεν το εμπεριέχει. Από την φύση της, σαν πιο ευαίσθητο πλάσμα, οι ισορροπίες της προέρχονται μέσω του ερωτικού στοιχείου. Ο έρωτας είναι η φυγόκεντρος δύναμη και τα πάντα κινούνται γύρω από αυτόν. Άρα, ένα βιβλίο που είναι ερωτικό σίγουρα την προσελκύει περισσότερο από ένα οποιοδήποτε άλλο βιβλίο. Σίγουρα θέλουν να ξεφύγουν. Το ίδιο όμως και οι άνδρες. Βέβαια, οι τελευταίοι μπορούν να διαβάσουν ένα ωραίο αστυνομικό βιβλίο, το οποίο ναι μεν μπορεί να εμπεριέχει ένα ερωτικό στοιχείο, στην ουσία όμως να είναι το κυνήγι και η ψυχική σκιαγράφηση της ζωής ενός δολοφόνου. Κάπως έτσι είναι τα βιβλία μου «Ο λύκος της μοναξιάς», αλλά και «Το φιλί του δράκου».
 
«Ε»:Εσείς τι προσπαθείτε να πετύχετε μέσα από τα βιβλία σας;
Χ.Δ.: Θέλω να ξυπνήσω συνειδήσεις. Να αφυπνίσω συναισθήματα. Προσπαθώ να περάσω μηνύματα κοινωνικά με ένα τρόπο ιδιαίτερο που να μην φαίνεται ότι είναι έτσι το βιβλίο. Για παράδειγμα «Οι αγγελιαφόροι του πεπρωμένου»-συνέχεια του βιβλίου «Το σταυροδρόμι των ψυχών»- είναι ένα καθαρά τέτοιο βιβλίο. Ενώ φαίνεται ότι είναι ένα ερωτικό βιβλίο, καθώς εμπεριέχει το ερωτικό στοιχείο στην ουσία είναι καθαρά πολιτικό και κοινωνικό για εμένα, το οποίο σου λέει τι μας ετοιμάζουν και τι θα συμβεί στο μέλλον σε αυτό τον πλανήτη. Το θεωρώ ένα από τα καλύτερα μου βιβλία!
 
«Ε»:Άρα είναι και το αγαπημένο σας;
Χ.Δ.:Το αγαπημένο μου είναι «Η σουίτα στον παράδεισο», το οποίο δεν είναι καν μυθιστόρημα. Είναι ένα δοκίμιο 600 σελίδων, όπου αποτελείται στην ουσία από 28 μικρά βιβλία εφ’ όλης της ύλης. Το έγραψα με πολύ αγάπη για τους έφηβους που βγαίνουν τώρα στην ζωή και έχουν χιλιάδες απορίες πάσης φύσεως. Επειδή εγώ στην ηλικία τους δεν είχα τέτοια βοηθήματα και έκανα τα τραγικά τα λάθη, βέβαια έμαθα από αυτά, θέλω με τον τρόπο μου να τους δώσω κάποιες απαντήσεις. Μάλιστα, συνιστώ το βιβλίο να μην το διαβάσουν μόνο οι έφηβοι, αλλά και οι γονείς τους.
 
«Ε»: Ήσασταν αεροσυνοδός. Πως αποφασίσατε να γίνετε συγγραφέας;
Χ.Δ.:Έτσι γεννήθηκα. Έγινα αεροσυνοδός για να βελτιώσω την ικανότητα μου να γράφω. Σύμφωνα με την μητέρα μου, όταν ήμουνα 2 ετών είχαμε πάει επίσκεψη σε μια φίλη της και κάποια στιγμή με χάσανε. Ψάχνοντας με βρήκανε στο σαλόνι να έχω πάρει όλα τα περιοδικά και να τα ξεφυλλίζω. Το γεγονός ότι από μικρή με τραβούσαν τα βιβλία, έδειξε το τι θα ακολουθούσα στο μέλλον.
 
«Ε»: Σήμερα παρουσιάζετε το νέο σας βιβλίο. Τι είναι αυτό που σας ενέπνευσε και προχωρήσατε στην συγγραφή του;
Χ.Δ.:Το βιβλίο αυτό είναι ένα κοινωνικό θρίλερ. Ήταν μια έκκληση από κάποιον αναγνώστη να γράψω ένα βιβλίο που να είναι σαν την «Έκτη αίσθηση» και έτσι ξεκίνησα. Αν και στην αρχή αρνήθηκα, καθώς το θεώρησα πολύ δύσκολο. Γενικότερα, θεωρώ ότι στα αστυνομικά βιβλία και σε αυτά που είναι επιστημονικής φαντασίας είσαι στο μεταίχμιο να γελοιοποιηθείς. Θα πρέπει να το κάνεις με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Έχει τύχει να γελάσω διαβάζοντας τέτοια βιβλία είτε επειδή τα θεώρησα τελείως χαζά, είτε επειδή υπερέβαιναν κάποια πράγματα.
 
«Ε»:Δηλαδή σας δυσκόλεψε αυτό το βιβλίο;
Χ.Δ.:Είχε ένα βαθμό δυσκολίας, αλλά όχι όσο περίμενα.
 
«Ε»:Τα καταφέρατε όμως…
Χ.Δ.:Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορώ να πετύχω. Είμαι άνθρωπος που βάζω στόχους, δεν κάνω όνειρα. Η ζωή μου ήταν πάντα ένας στόχος. Ο,τι έκανα στην ζωή μου και ο,τι είπα θα κάνω, έγινε μέχρι στιγμής. Ένα μόνο πράγμα δεν είπα ότι θα κάνω, ότι θα παντρευτώ. Και δεν παντρεύτηκα.
 
«Ε»:Σύμφωνα με τους αναγνώστες υπάρχουν σημεία του βιβλίου που τους τρόμαξαν
Χ.Δ.:Αυτό ήθελα. Εδώ τρόμαξα εγώ η ίδια, δεν θα τρομάξετε εσείς; Αν ο αναγνώστης πάρει το βιβλίο και το διαβάσει δύο η ώρα το βράδυ και έξω φυσάει και ακούει και κάποιους θορύβους σίγουρα θα τρομάξει. Με το που ξεκινάει να εμφανίζεται η οντότητα, οι εικόνες γίνονται τόσο ζωντανές με αποτέλεσμα να μην διαβάζεις πλέον βιβλίο, αλλά να βλέπεις κινηματογράφο. Οπότε ακούς θορύβους, βλέπεις εικόνες. Συγκεκριμένα μια αναγνώστρια μου έγραψε ότι άκουγε τριξίματα στην σκάλα της που είναι μαρμάρινη! Ε, εκεί ξέρεις ότι έχεις πετύχει.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Η χαμένη άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα

Ιούλιος 1965. Ο Αντρέας, δεκαοχτώ χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφει επιτέλους στην πα…