Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Ένα ταξίδι στην τέχνη ξεκινά

Ένα ταξίδι στην τέχνη ξεκινά

0
texnis taksidia2-web
 

 Η αγορά της Ξάνθη καλωσορίζει το πρώτο κατάστημα με υλικά αλλά και μαθήματα για να κάνει κανείς τα δικά σου κοσμήματα και ντεκουπάζ

 

Μ. Βεργίδου: «Το χειροποίητο έχει επιστρέψει και δεν γνωρίζει ηλικία»

   texnis taksidia3-web
 
Πριν από λίγες μέρες η αγορά της Ξάνθης υποδέχθηκε το κατάστημα της κας Ματούλας Βεργίδου «Τέχνης Ταξίδια», που βρίσκεται στην οδό Σταθμού 6-8. Αν και εκ πρώτης όψεως μοιάζει με ένα από τα δεκάδες που έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα δύο τελευταία χρόνια, το εν λόγω κατάστημα ξεχωρίζει, καθώς είναι το μοναδικό που διαθέτει υλικά αλλά και παρέχει γνώσεις για το πώς μπορεί κανείς πέρα από κοσμήματα να κάνει και τα δικά του ντεκουπάζ (Decoupage).
 
Δεν υπάρχει τίποτα έτοιμο από εταιρίες
Μιλώντας στο «Ε» η κα Βεργίδου αναφέρει ότι στο κατάστημά της δεν υπάρχει τίποτα έτοιμο από εταιρίες. Αντιθέτως, είναι όλα φτιαγμένα από τα δικά της χέρια και με το δικό της μεράκι. Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι ξύλο, γυαλί, πέτρα, κεραμίδι, μπουκάλια, χάντρες, αλυσίδες, κορδόνια και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. «Μου αρέσει να δημιουργώ κάτι από το τίποτα» αναφέρει η ίδια χαρακτηριστικά.
 
Χειροτεχνία: Ένας τρόπος απόδρασης και χαλάρωσης
Η κλίση της κα Βεργίδου να δημιουργεί πράγματα τόσο για την ίδια όσο και για τα αγαπημένα της πρόσωπα την οδήγησαν στην παρακολούθηση σεμιναρίων για ένα χρόνο περίπου. Τα σεμινάρια όμως δεν στάθηκαν αρκετά να σβήσουν την δημιουργική της δίψα. «Άρχισα να ψάχνω τεχνικές στο διαδίκτυο, τις οποίες συνέχεια εφάρμοζα» δηλώνει η ίδια. Τις γνώσεις που απέκτησε, όμως, θέλησε να τις μοιραστεί με όσους έχουν την ίδια αγάπη με αυτή. Έτσι, για δύο χρόνια δίδαξε την τέχνη του ντεκουπάζ και του κοσμήματος στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Βλέποντας την στροφή του κόσμου προς τα χειροποίητα κοσμήματα και διακοσμητικά, αλλά και την επιθυμία τους να μάθουν να τα δημιουργούν οι ίδιοι, αποφάσισε να ανοίξει το κατάστημα της.
«Έχω διαμορφώσει ένα ειδικό χώρο για να παραδίδω μαθήματα σε όσους πιάνουν τα χέρια τους και έχουν την υπομονή και την διάθεση να κάνουν μόνοι τους πράγματα για τους φίλους τους, αλλά και τους ίδιους. Τα μαθήματα θα είναι ένα δίωρο κάθε εβδομάδα και θα κοστίζουν 25 ευρώ το μήνα. Βέβαια, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιες κυρίες να γνωρίζουν κάποιες τεχνικές, υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε μεμονωμένα μαθήματα με δίδακτρα 6 ευρώ» αναφέρει η κα Βεργίδου και συμπληρώνει «δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Ασχολούνται με αυτή την τέχνη από τις τάξεις του Δημοτικού μέχρι μεγάλες κυρίες. Το χειροποίητο έχει γυρίσει. Είναι ένας τρόπος να αποδράσεις και να χαλαρώσεις. Αν ξεκινήσεις μια φορά, μετά κολλάς».
 
Η στροφή αυτή είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης;
Σύμφωνα με την κα Βεργίδου η στροφή του κόσμου στα χειροποίητα είτε αυτά είναι κέντημα και πλέξιμο είτε κοσμήματα και ντεκουπάζ δεν οφείλεται τόσο στην οικονομική κρίση καθώς όπως υποστηρίζει οι ασχολίες αυτές προϋποθέτουν την προμήθεια κάποιον υλικών. «Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος διστάζει λίγο να αγοράσει υλικά. Δεν αφήνει τον εαυτό του ελεύθερο να αγοράσει αυτά που θέλει» αναφέρει η ίδια.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Πέμπτης: «Η Αμερικάνικη Εξωτερική Πολιτική και οι Διανοητές της» του Πέρι Άντερσον

Η ιστορική συγκρότηση, η ευρύτητα προοπτικής και η απομυθοποιητική προδιάθεση του Π. Άντερ…