Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ζητούν πίσω τις επιδοτήσεις που πήραν οι επιχειρήσεις από το 2004

Ζητούν πίσω τις επιδοτήσεις που πήραν οι επιχειρήσεις από το 2004

0
xartis thrakis
 

 Σοκ στον επιχειρηματικό κόσμο! Το θέμα αφορά άμεσα τις επιχειρήσεις της Θράκης και τα λεγόμενα Κίνητρα της Θράκης

 

Κινδυνεύει με επιστροφή και το 12% όταν το ύψος των επιδοτήσεων που έλαβαν ξεπερνά τον κανόνα Deminimis

 
 
 Παλιές … «αμαρτίες» των κυβερνήσεων Σημίτη (νόμος Χριστοδουλάκη) καλούνται τώρα να πληρώσουν και με τόκο μάλιστα οι επιχειρήσεις και συγκεκριμένα να επιστρέψουν και με τόκο όσες πήραν επιδοτήσεις ή ενισχύσεις για σχηματισμό αφορολόγητων αποθεματικών. Σε μια εποχή κρίσης και μεγάλης οικονομική ύφεσης οι επιχειρήσεις πληρώνουν… την νύφη της ολιγωρίας και ασυνέπειας της πολιτείας να συμβατοποιήσει τις επίμαχες διατάξεις με την κοινοτική νομοθεσία με αποτέλεσμα να φάει «κόκκινη» κάρτα από την Κομισιόν η οποία πιέζει, πλέον, ασφυκτικά και ήδη ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων έστειλε… ραβασάκι στις εφορίες, καλώντας τους εφόρους να προχωρήσουν τάχιστα στην ανάκτηση των ενισχύσεων
 
Κινδυνεύει με επιστροφή και το 12%
Το θέμα αφορά άμεσα τις επιχειρήσεις της Θράκης επειδή συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτές τις διατάξεις τα λεγόμενα Κίνητρα της Θράκης που δίνονταν αποσκοπώντας στην προσέλκυση επενδύσεων και αφορούσαν την επιδότηση επιτοκίου που χρέωναν οι τράπεζες κατά 2 – 3 δάνεια για κεφάλαια κίνησης ή εξοπλισμού των επιχειρήσεων. Μέσα σ’ αυτά συμπεριλαμβάνεται και η επιδότηση κόστους εργασίας το λεγόμενο 12% για το οποίο όμως δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν θα ζητηθεί η επιστροφή του. Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρο του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Ξάνθης και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος κ. Βασίλης Σκαρλάτος είναι σε εξέλιξη μια κινητοποίηση του Συνδέσμου για ανατροπή αυτής της απόφασης γιατί διαφορετικά θα είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για τον επιχειρηματικό κόσμο: «Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις και όσες ενισχύσεις είναι συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο να μην επιστραφεί, ενώ όπου υπάρχει έλλειμμα της πολιτεία να το επιβαρυνθεί αυτή»
Ιδιαίτερα για το 12% ο κ. Σκαρλάτος ανέφερε ότι υπάρχει ο Κοινοτικός Κανόνας Deminimis ο οποίος επιτρέπει την επιδότηση σε επιχειρήσεις μέχρι ενός ποσού: «Αυτές δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις που έλαβαν. Όμως υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας που έλαβαν το 12% και ξεφεύγουν από το επιτρεπόμενο ποσό: «Αυτό προσπαθούμε να το ανατρέψουμε», επισημαίνει ο κ. Σκαρλάτος.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…