Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Βρίθει μηνυμάτων θυμού και οργής το διαδίκτυο

Βρίθει μηνυμάτων θυμού και οργής το διαδίκτυο

0
 

Τι είναι αυτό που καθιστά τέτοιου είδους μηνύματα ικανά να εξαπλώνονται σαν πυρκαγιά;

 

Η ψυχολόγος Σοφία Μεσσάρη σχολιάζει έρευνα που μελετά τον λόγο διάδοσης αυτών των μηνυμάτων

 
 
Η αναδημοσίευση μηνυμάτων οργής με απίστευτη ταχύτητα είναι κάτι που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα.
Τις τελευταίες μέρες το διαδίκτυο βρίθει από μηνύματα οργής και θυμού που αναρτούν οι χρήστες κοινωνικών δικτύων, αλλά και επισκέπτες του ηλεκτρονικού τύπου. Τι είναι όμως αυτό που παρακινεί τους χρήστες να αναδημοσιεύσουν ένα μήνυμα οργής; Είναι ο θυμός τόσο δυνατό και «μεταδοτικό» συναίσθημα, ώστε να μπορέσει να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στην μαζική προπαγάνδιση αρνητικών ειδήσεων για την κοινωνία;
 
«Ο θυμός εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά στο διαδίκτυο», υποστηρίζει το πανεπιστήμιο Beihang
Λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτητα με την οποία διαδίδονται τα μηνύματα θυμού στο διαδίκτυο, ερευνητές του πανεπιστημίου Beihang του Πεκίνο, με επικεφαλής τον Ρούι Φαν ανέλυσαν περίπου 70 εκατ. μηνύματα (tweets) του μεγάλου κινεζικού κοινωνικού δικτύου Weibo, αντίστοιχου του Twitter, τα οποία προέρχονταν από περισσότερους από 200.000 χρήστες και αφορούσαν μια περίοδο έξι μηνών.
Η μελέτη συνέκρινε τα online μηνύματα με βάση το βασικό συναισθηματικό περιεχόμενό τους (οργή, λύπη, χαρά, αηδία) και σε ποιο βαθμό επηρέαζαν άλλους χρήστες να εκφράσουν ανάλογα συναισθήματα με δικά τους πλέον μηνύματα. Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι στον ψηφιακό κόσμο κανένα άλλο συναίσθημα δεν έχει τόσο μεγάλη επιρροή όσο ο θυμός, ο οποίος αφήνει κατά μία θέση πίσω την χαρά. Από την άλλη η λύπη, σύμφωνα με την έρευνα φαίνεται να έχει μηδαμινή επιρροή.
Η εξάπλωση του θυμού με τέτοια ταχύτητα, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές
«μπορεί να εξηγήσει γιατί πραγματικά γεγονότα όπως η έλλειψη τροφίμων, η δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων ή κάποιο άλλο σκάνδαλο αποτελούν πάντα «καυτά» θέματα online συζήτησης στην Κίνα» και καταλήγουν ότι «ο θυμός παίζει ένα μη αμελητέο ρόλο στην μαζική προπαγάνδιση αρνητικών ειδήσεων για την κοινωνία».
 
Σ. Μεσσάρη: «Ο θυμός δεν εξαπλώνεται, αλλά υπάρχει ήδη μέσα μας»
Messari emprosΗ Κλινική ψυχολόγος και Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Σοφία Μεσσάρη υποστηρίζει ότι μπορεί μεν τα ευρήματα να είναι αδιαμφισβήτητα, ωστόσο το συμπέρασμα επιδέχεται και άλλων ερμηνειών, καθώς αναγνωρίζει ότι μπορεί να εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες. «Ο θυμός είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα και χάρη στην αδρεναλίνη που εκκρίνει ο οργανισμός είναι πιο εύκολο να σε ενεργοποιήσει σε σχέση με την λύπη, που από την φύση της σε βαραίνει» αναφέρει η κ. Μεσσάρη και συμπληρώνει «πιστεύω ότι η αιτία της αναδημοσίευσης τέτοιων μηνυμάτων δεν είναι τόσο η «μεταδοτικότητα» του συναισθήματος του θυμού, όσο ο θυμός που ήδη υπάρχει μέσα μας για την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση η ίδια αναφέρει πως η παραπάνω έρευνα θα μπορούσε να ανταποκρίνεται και στα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας, στην οποία αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύς θυμός εξαιτίας των γεγονότων που διαδραματίζονται.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…