Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τώρα και …μπλόκο στο ΑΦΜ!

Τώρα και …μπλόκο στο ΑΦΜ!

0
epixeiriseis afm
 

 Το υπ. Οικονομικών απειλεί να μπλοκάρει το ΑΦΜ των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο

 

 Το μέτρο οδηγεί σε νέα λουκέτα και στην παρανομία, λένε οι πρόεδροι του ΕΒΕ και της ΟΕΒΕ Ξάνθης

 
Σε μέγα τιμωρό των επιχειρήσεων αναδεικνύεται το υπ. Οικονομικών απειλώντας να μπλοκάρει το ΑΦΜ αυτών (είτε φυσικά είτε νομικά πρόσωπα) που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και δεν έχουν υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση. Έτσι λειτουργώντας εκβιαστικά επιχειρεί να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν εκτοξευτεί στα 60.181 δις ευρώ! Μόνο που έτσι οδηγεί τις επιχειρήσεις άλλες στην παρανομία και άλλες σε ξαφνικό θάνατο αφού χωρίς ΑΦΜ δεν μπορούν να ασκήσουν καμιά νόμιμη δραστηριότητα! Και το ερώτημα είναι μήπως η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα, μήπως προκαλέσει μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία, ύφεση και ανεργία στην αγορά;
 
Χωρίς ΑΦΜ πας στην καταστροφή…
Οι επιχειρήσεις που θα χάσουν τον ΑΦΜ τους δεν θα μπορούν να συναλλάσσονται με άλλες επιχειρήσεις ή ιδιώτες, να εκδίδουν και να λαμβάνουν παραστατικά πώλησης, να εισάγουν, να εξάγουν, να λαμβάνουν χρήματα ή δάνειο από τις τράπεζες, να πληρώνονται για συναλλαγές τους από το Δημόσιο, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, να εισπράττουν επιστροφές φόρων, να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις και να μεταβιβάζουν ακίνητα. Επιπλέον, με τις κατασχέσεις εμπορευμάτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων εντός της επιχείρησης, σε χέρια τρίτων, και τη δέσμευση χρημάτων σε λογαριασμούς όψεως, ουσιαστικά καλύπτεται κάθε πτυχή του κύκλου συναλλαγών μιας επιχείρησης, διακόπτοντας κάθε νόμιμη οικονομική της δραστηριότητα. Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων, σημειώνουν ότι το πάγωμα του ΑΦΜ είναι ένα είδος οικονομικής φυλάκισης, το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει το επίσης επαχθές μέτρο της προσωποκράτησης.
 
Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης: «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος… «
«Επαχθές, εκβιαστικό και αναποτελεσματικό», χαρακτηρίζει το μέτρο ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει σε λουκέτα πολλές ακόμη επιχειρήσεις σε μια εποχή που ο κλάδος έχει εξοντωθεί: « Συνεχώς η κυβέρνηση παίρνει δρακόντεια μέτρα σε μια αγορά που ψυχορραγεί, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος…
Αντί να βρει τρόπους να αναθερμάνει την αγορά λειτουργεί εκβιαστικά πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματα. Αν δεν έχουν ΑΦΜ οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν, δεν μπορούν να εκδώσουν τιμολόγια, δεν μπορούν να έχουν κύκλο εργασιών. Τιμωρεί τις επιχειρήσεις που μέχρι τώρα πλήρωναν και λόγω της οικονομικής κρίσης και της ασφυξίας που επικρατεί στην αγορά δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν», τονίζει ο Τσιακίρογλου. Προτείνει δε αντί να κυνηγά τις επιχειρήσεις το υπουργείο να δώσει εντολή να λειτουργήσουν οι τράπεζες: «Οι τράπεζες έχουν πάρει πάρα πολλά χρήματα και αυτά τα πληρώσαμε όλοι εμείς μόνο που δεν μπορούμε να τ’ απολαύσουμε. Δεν χρηματοδοτούν επενδύσεις δεν βοηθούν τις επιχειρήσεις. Αν συνεχίσουν έτσι θα επιδεινωθεί και η ύφεση και η ανεργία»
 
Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης: «Αντί να κυνηγά τις επιχειρήσεις ας κυνηγήσει το παραεμπόριο…»
Αντίθετος με το μέτρο και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης που προτείνει: «Αντί η κυβέρνηση να κυνηγά τις επιχειρήσεις για να μαζέψει τις όφειλες τους και να τις τιμωρεί μ’ αυτό τον τρόπο καλύτερα θα ήταν να προσπαθήσει να πατάξει το παραεμπόριο απ’ το οποίο χάνει υπέρογκα έσοδα. Έχουν υπολογίσει τι χάνουν από το παραεμπόριο; Σε μια επιχείρηση αν της μπλοκάρει το ΑΦΜ είναι ότι χειρότερο μπορείς να κάνεις. Της στερείς την ευκαιρία να δουλέψει και την οδηγεί στην παρανομία. Αυτά είναι ακραία μέτρα και ποτέ με τα ακραία μέτρα δεν λύνονται προβλήματα», επισημαίνει ο κ. Στέλιος Μωραϊτης.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopouloulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…