Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ‘Ώρα μηδέν για την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων

‘Ώρα μηδέν για την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων

0
agora-28
 

Έως και 50% έχει μειωθεί το ύψος των μισθωμάτων στην Ξάνθη, ακόμη και το κέντρο

 

Σ. Τσιακίρογλου και Α. Γαργάλα καταθέτουν τις απόψεις τους παρουσιάζοντας τις τάσεις στον εμπορικό κόσμο και στο χώρο των ιδιοκτητών ακινήτων

 
 
Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η απάντηση της τρόικας στη συμβιβαστική λύση που πρότεινε το υπουργείο Ανάπτυξης για την προστασία των παλαιών επαγγελματικών μισθώσεων από εξώσεις και την τριετή προστασία επαγγελματικής στέγης για τις νέες μισθώσεις. Η κυβέρνηση πρέπει ούτως ή άλλως άμεσα να προβεί σε αποφάσεις με βάση τη δέσμευση του μνημονίου που επιβάλλει το θέμα να ρυθμιστεί έως το τέλος του μήνα.
Τα μέλη της τρόικας υποστηρίζουν ότι η απελευθέρωση θα αναθερμάνει την αγορά, καθώς η εκτίμησή τους είναι ότι τα πολλά ξενοίκιαστα επαγγελματικά ακίνητα είναι αποτέλεσμα της αρνητικής διάθεσης των ιδιοκτητών να τα νοικιάσουν με τους περιορισμούς που προβλέπει ο νόμος. Το υπουργείο από την άλλη υπογραμμίζει ότι η ύφεση είναι το βασικό πρόβλημα στην αγορά.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποστηρίζουν την απελευθέρωση, χωρίς να θέλουν οι απόψεις τους να ταυτιστούν με τις θέσεις της τρόικας, ενώ ο εμπορικός κόσμος αντιδρά, τονίζοντας ότι η προνομιακή μεταχείριση των επαγγελματικών και εμπορικών μισθώσεων είναι απαραίτητη και ότι η αγορά θα βρει μόνη της τον τρόπο να αυτορυθμιστεί με το ισχύον καθεστώς.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Σωτήρης Τσιακίρογλου, σχολιάζοντας τις εξελίξεις ανέφερε ότι η ουσία του ζητήματος βρίσκεται στις εμπορικές μισθώσεις του κέντρου των πόλεων για επαγγελματικούς χώρους που λόγω της θέσης του έχει μία προστιθέμενη αξία. «Η κρίση έφερε και μειώσεις σε μισθώματα. Στην Ξάνθη φτάνουν ακόμη και το 50%, πράγμα που είναι λογικό αφού τα ποσά, ειδικά στα μαγαζιά του κέντρου παλιά ήταν υπέρογκα. Στις γειτονιές, η αγορά ορθολογίστηκε μόνη της. Όμως, για το σύνολο των καταστημάτων εκτιμώ ότι δε χρειάζονται άλλες ρυθμίσεις. Οι ενοικιαστές δε θα μπορούν να επενδύσουν αν ξέρουν ότι μπορεί να τους διώξουν σε δύο χρόνια. Άλλωστε και ο φόρος είναι τόσο υψηλός για τα ακίνητα που οδηγεί τους ιδιοκτήτες σε μειώσεις».
Από την πλευρά της η Άσπα Γαργάλα, ως εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων εξηγεί ότι οι ιδιοκτήτες τάσσονται υπέρ της απελευθέρωσης, θεωρώντας ότι θα πρέπει να μην ισχύει κάποιο ιδιαίτερο καθεστώς για τις επαγγελματικές μισθώσεις, αλλά να εφαρμόζεται ο ισχύων Αστικός Κώδικας, όπως σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες μισθώσεων. «Επιθυμούμε να καταργηθεί η διάκριση. Να πάψει η προστασία των εκμισθωτών και να αναπτύσσεται η συμβατική ελευθερία πλήρως ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη», αναφέρει η κ. Γαργάλα σχολιάζοντας ότι τις δεκαετίες του 1970 και 1980 η προστασία ήταν αιτιολογημένη και απέτρεπε τις υπερφίαλες αξιώσεις των ιδιοκτητών, όμως σήμερα έχουν αλλάξει άρδην οι συνθήκες της αγοράς, όπου η προσφορά είναι πολύ μεγαλύτερη από τη ζήτηση.
Σχετικά με τη λειτουργία της επιτροπής διακανονισμού επαγγελματικών μισθώσεων του νομού (της οποίας η κ. Γαργάλα είναι μέλος), αμφότεροι οι συνομιλητές μας επισημαίνουν το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο που δεν έδωσε ουσιαστικές αρμοδιότητες στην επιτροπή, παρά μόνο γνωμοδοτικού χαρακτήρα, στερώντας της έτσι δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης.
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα έχει μειωθεί δραματικά ο αριθμός των υποθέσεων που φτάνουν στην επιτροπή, με μόλις μία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η οποία βρίσκεται στη φάση της έκδοσης γνωμοδότησης. «Σπάνια επιτυγχάνεται συμβιβασμός στην επιτροπή κι έτσι οι υποθέσεις παίρνουν το δρόμο του δικαστηρίου», αναφέρει η κ. Γαργάλα, ενώ ο κ. Τσιακίρογλου σχολιάζει ότι: «πράγματι, η επιτροπές διακανονισμού πάσχουν στο θεσμικό τους πλαίσιο λόγω του χαρακτήρα της απλής γνωμοδότησης, όμως και στα δικαστήρια οδηγούνται κυρίως οι υποθέσεις με ‘ανεγκέφαλους’ ιδιοκτήτες που δε λένε να μειώσουν πολύ υψηλά ενοίκια!».
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…