Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οι φαρμακοποιοί της Θράκης ζητούν άλλο τρόπο προμήθειας των ναρκωτικών

Οι φαρμακοποιοί της Θράκης ζητούν άλλο τρόπο προμήθειας των ναρκωτικών

0
enesi
 

Επιστολή με μικρές προσδοκίες στον υπουργό Υγείας

 

Για ισχυρά παυσίπονα που χρειάζονται καρκινοπαθείς τελευταίου σταδίου και πολυτραυματίες αναγκάζονται να πηγαίνουν στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης

 
Να αλλάξει ένα ιδιόρρυθμο καθεστώς στην προμήθεια ναρκωτικών σκευασμάτων του κρατικού μονοπωλίου ζητούν με επιστολή τους στον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη οι φαρμακοποιοί της Θράκης. Στην επιστολή που υπογράφουν οι πρόεδροι Πασχάλης Γουτκίδης του Έβρου, Ηλίας Χαλιγιάννης της Ροδόπης και Δέσποινα Κάλφα της Ξάνθης, εξηγούν ότι παρά την υποχρέωση να διαθέτουν επαρκείς ποσότητες, με βάση τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4139/13 «Περί εξαρτησιογόνων ουσιών» και το ΠΔ. 312/92, οι ίδιοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα καθώς για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα διατίθενται προς τα φαρμακεία μονάχα από το φαρμακείο του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου και ο κάθε φαρμακοποιός οφείλει να τα προμηθευτεί αυτοπροσώπως.
 
Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη για κάθε συνταγή
kalfa 2-emprosΌπως μας εξηγεί η κ. Κάλφα, τα ναρκωτικά αυτά είναι δυνατά παυσίπονα (πχ μορφίνη) που χορηγούνται για ισχυρούς πόνους σε καρκινοπαθείς τελευταίου σταδίου, πολυτραυματίες κλπ. «Ο φαρμακοποιός που δεν έχει υπάλληλο θα πρέπει να κλείσει το φαρμακείο για να πάει στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να τα προμηθευτεί. Υπήρχε περίπτωση ασθενή που χρειαζόταν 16 ενέσεις κάθε 3-4 μέρες», σημειώνει η ίδια και προσθέτει: «δεν μπορούμε όμως να προμηθευτούμε μεγάλες ποσότητες γιατί αν δεν καταναλωθούν κινδυνεύουν να λήξουν και τότε πάλι η διαδικασία είναι πολύπλοκη». Ακόμη, εξηγεί ότι παλαιότερα είχαν δοκιμάσει να πηγαίνει ένας φαρμακοποιός και να προμηθεύεται και για τους συναδέλφους του, αλλά δεν προχώρησε γιατί ήταν δύσκολο κάποιος να αναλάβει την ευθύνη να κουβαλάει μεγάλες ποσότητες.
Για τους λόγους, αυτούς, όπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι φαρμακοποιοί, «τα περισσότερα φαρμακεία αμελούν/ αδυνατούν να προμηθευτούν ή να ανανεώσουν τα αποθέματα ναρκωτικών του κρατικού μονοπωλίου που διαθέτουν, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται γενικότερη έλλειψη των σκευασμάτων αυτών σε όλους του νομούς της Θράκης και να τίθεται έτσι σε κίνδυνο η δημόσια υγεία».
Το θετικό πάντως, που σημειώνει η κ. Κάλφα είναι ότι δεν απαιτούνται πολύ συχνά ποσότητες από τα ναρκωτικά φάρμακα, καθώς έχουν αντικατασταθεί με άλλα υποκατάστατα (πχ αυτοκόλλητα).
 
Ζητούν να τα προμηθεύονται από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
Αυτό που προτείνουν οι φαρμακοποιοί είναι να μπορεί να γίνεται η προμήθειά των Ναρκωτικών του Κρατικού Μονοπωλίου και από ένα νοσοκομείο της Θράκης, ιδανικά από το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο είναι το μεγαλύτερο, διαθέτει φαρμακείο και βρίσκεται στην πλέον βολική θέση για όλα τα φαρμακεία της Θράκης.
Παλαιότερα (10-15 χρόνια πριν) είχε υπογραφεί Υπουργική Απόφαση που επέτρεπε αυτό τον καταμερισμό, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Τότε, όπως μας ενημέρωσε η κ. Κάλφα, ο φαρμακοποιός του φαρμακείου του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης δεν δέχθηκε να το αναλάβει γιατί ξεπερνούσε τις αρμοδιότητές του και η υπόθεση τελικά ναυάγησε. Μικρές προσδοκίες ότι θα εισακουστούν εκφράζουν και αυτή τη φορά οι φαρμακοποιοί, αν και θεωρούν σοβαρό το ζήτημα.
 

Αυξάνονται τα φαρμακεία στην Ξάνθη

 
18 νέες άδειες σε 1,5 χρόνο
 Εν τω μεταξύ, σημαντικά φαίνεται ότι αυξάνεται ο αριθμός των φαρμακείων στην πόλη της Ξάνθης. Σύμφωνα με την κ. Κάλφα, τα φαρμακεία της Ξάνθης είναι σήμερα 52 και άδειες έχουν δοθεί για 56. Σε όλο το νομό λειτουργούν συνολικά 95 φαρμακεία. 18 από αυτά, πήραν την άδειά τους τον τελευταίο 1,5 χρόνο.
Εφόσον τα πληθυσμιακά κριτήρια το επιτρέπουν, οι απόφοιτοι της Φαρμακευτικής με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν πλέον ευκαιρίες για κάλυψη οργανικών θέσεων (πχ νοσοκομείο, ΕΟΠΠΥ), αναζητούν την τύχη (και την επιβίωσή τους) στη λειτουργία φαρμακείου, το οποίο ωστόσο απαιτεί σημαντικό κεφάλαιο και αποτελεί σημαντική επένδυση για το νεαρό φαρμακοποιό και την οικογένειά του. Η ανάγκη για δουλειά στο αντικείμενο σπουδών ωστόσο, καθώς και το σκεπτικό ότι πάντα ο κόσμος θα χρειάζεται φάρμακα, οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.
 

Μεγάλη δυναμική για το Κοινωνικό Φαρμακείο

 
Μερικές φορές διαθέτει ακόμη και φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη στα φαρμακεία της πόλης!
 Μεγάλη είναι η δυναμική του Κοινωνικού Φαρμακείου που λειτουργεί από τη Μητρόπολη της Ξάνθης και φαίνεται ότι έχει πλέον γίνει γνωστό και έχει καθιερωθεί στο εγχείρημα για την υποστήριξη των ασθενών οικονομικά συμπολιτών μας.
Όπως μας ενημέρωσε η κ. Κάλφα, προσέρχονται στο κοινωνικό φαρμακείο όλο και περισσότερα άτομα, ακόμη και οικογενειάρχες που βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη στιγμή οικονομικά, λόγω χρεών που δεν μπόρεσαν να καλύψουν. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων παιδιών.
Πάντως, είναι ευτυχές ότι οι φαρμακοποιοί και οι συμπολίτες συνεχίζουν να στηρίζουν το κοινωνικό φαρμακείο με χορήγηση δικών τους φαρμάκων που δε χρειάζονται πια και αυτό έχει οδηγήσει αυτή τη στιγμή σε ένα πολύ καλά εξοπλισμένο φαρμακείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μερικές περιπτώσεις το κοινωνικό φαρμακείο έχει απόθεμα σε φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη στα άλλα φαρμακεία!
 
Ελένη Διαφωνίδου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …