Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Μια νέα γέφυρα για την ελληνοτουρκική φιλία

Μια νέα γέφυρα για την ελληνοτουρκική φιλία

0
defne 1-web
 

Το φεστιβάλ της Δάφνης έφερε ένα βήμα πιο κοντά την Ίμβρο και τη Σαμοθράκη, με το καταμαράν που ταξίδεψε απευθείας από το ένα στο άλλο νησί

 

Κοινή επιθυμία και συντονισμένες προσπάθειες από τις αυτοδιοικητικές αρχές για την ακτοπλοϊκή σύνδεση. Εκδηλώσεις και συζητήσεις στο πλαίσιο της 12ης διοργάνωσης

    defne5-web

Με μήνυμα τις «Καθαρές Θάλασσες» του Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε το 12ο φεστιβάλ ελληνοτουρκικής φιλίας από τη Δάφνη(Defne) στις 12-15 Σεπτεμβρίου σε Σαμοθράκη και Ίμβρο, με την πρώτη και με πολλούς συμβολισμούς απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση των δύο νησιών με καταμαράν, που έδωσε σε Έλληνες και Τούρκους και μειονοτικούς των δύο πλευρών τη δυνατότητα να ταξιδέψουν απευθείας στο γείτονα και να δείξουν τις καλές και σθεναρές του προθέσεις να έρθουν πιο κοντά.
 
172 επισκέπτες από την Ίμβρο στη Σαμοθράκη
Το μεσημέρι της Παρασκευής Σαμοθρακίτες, μέλη της Δάφνης και η ελληνική αποστολή των δημοσιογράφων υποδέχθηκαν τους 172 επισκέπτες από την Ίμβρο με δημοτική μουσική και παραδοσιακούς χορούς που χόρεψαν τα παιδιά του νησιού. Τόσο η αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γωγώ Νικολάου και ο δήμαρχος Σαμοθράκης Γιώργος Χανός, όσο και ο ομόλογός του από την Ίμβρο εκδήλωσαν την ικανοποίησή τους γι’ αυτή την ευκαιρία που τους έδωσε η Δάφνη, αλλά τόνισαν την κοινή προσπάθεια και τα ποικίλα οφέλη από τη σύνδεση των δύο νησιών που απέχουν μόλις 9 μίλια, αλλά συνδέονται μόνο μέσω των χερσαίων συνόρων.
Την υποδοχή και τις εκδηλώσεις μετέδιδαν απευθείας τουρκικά κανάλια.
 
Το Αιγαίο να γίνει ξανά η θάλασσα που ενώνει
Η πρώτη εκδήλωση του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο βράδυ στο πνευματικό κέντρο του νησιού, όπου έγινε ένας ανοιχτός διάλογος για τις στοχεύσεις και τις κατακτήσεις της Δάφνης και την κυρίως θεματική της φετινής διοργάνωσης που αφορούσε τα οφέλη της από κοινού αξιοποίησης των θαλασσών, με σημεία ιδιαίτερης βαρύτητας την οικολογία και τον τουρισμό.
Στο πάνελ ήταν η εκτελεστική γραμματέας της Δάφνης-Defne Νουλιφέρ Ταρικαχιά, ο δημοσιογράφος Σαμή Καραμπουγιούκογλου, ο διευθυντής της ΦΕΞ Πασχάλης Ξανθόπουλος, ο δημοσιογράφος Σπύρος Βρεττός, ο εκδότης της «Γνώμης» Γιάννης Λασκαράκης και ο καθηγητής της Πολυτεχνικής του ΔΠΘ και μέλος της Δάφνης Γιάννης Νικολάου.
Η κ. Ταρικαχιά αναφέρθηκε στη διαδρομή της Δάφνης, τις προσπάθειες που έχει κάνει, αλλά και τη φετινή διοργάνωση με την επιλογή των δύο νησιών, που παρουσιάζουν ομοιότητες, κυρίως γιατί και τα δύο «αφέθηκαν στη μοναξιά τους». Ο Πασχάλης Ξανθόπουλος με αφορμή το σχόλιο για την καχυποψία που συνάντησε κυρίως στα πρώτα της βήματα η Δάφνη σχολίασε ότι τα φεστιβάλ αποτελούν μία ιδανική αφορμή για να γίνονται οι ιδέες πράξη. Ο Γιάννης Λασκαράκης ανέφερε ότι: «το Αιγαίο αντί να είναι μία θάλασσα ειρήνης και ενότητας, ήταν μια θάλασσα ανταγωνισμών. Τώρα μπορούμε να χτίσουμε τη νέα επιστροφή στις χαμένες πατρίδες και για τους δύο, αλλά με διαφορετική προσέγγιση μέσα από τον πολιτισμό. Ο Γιάννης Νικολάου εστίασε στην τόνωση της συνεργασία της Ίμβρου και της Σαμοθράκης, μέσω της διοργάνωσης καλοκαιρινών σχολείων (summerschool) με φοιτητές από πανεπιστήμια και των δύο πλευρών, συμπληρώνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό και πρέπει να προωθηθεί. Ο δήμαρχος του νησιού παρενέβη για να υπογραμμίσει τα άμεσα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει η απευθείας σύνδεση των δύο νησιών και πάνω σε αυτό ο Σπύρος Βρεττός σχολίασε ότι η επιφυλακτικότητα που δείχνουν οι δύο πλευρές είναι και θεσμική/πολιτική, αλλά και γραφειοκρατική. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στην Πολιτεία ώστε να άρει το πρόβλημα της κατάργησης του υποσταθμού του τελωνείου, με το σκεπτικό ότι η ύπαρξη τελωνείου στο νησί αποτελεί πολιτική απόφαση.
 
Ανταποδόθηκε η φιλοξενία
Το καταμαράν που έφερε τους τούρκους, τους έλληνες μειονοτικούς, τα μέλη της Δάφνης και τους δημοσιογράφους πήρε μαζί του και 40 Σαμοθρακίτες, προκειμένου να ανταποδοθεί η φιλοξενία. Στην Ίμβρο έλαβε χώρα το δεύτερο μέρος του φεστιβάλ με συζητήσεις, εκδηλώσεις και ξενάγηση στο νησί, απ’ όπου η ελληνική αποστολή έφυγε την Κυριακή, μέσω των Κήπων.
 
Κι όμως η σύνδεση για πρώτη φορά έγινε!
Μετά την ολοκλήρωση του φεστιβάλ μέλη της Δάφνης εκδήλωσαν την ικανοποίησή τους για τη συμβολή της οργάνωσης στη σύνδεση των δύο νησιών. Για πρώτη φορά, παρά τις γραφειοκρατικές δυσκολίες και τις καθυστερήσεις, ένα καταμαράν ταξίδεψε από την Ίμβρο στη Σαμοθράκη και πίσω φέρνοντας κοντά 220 ανθρώπους από τις δύο περιοχές, που θέλουν να τους δοθεί μία απευθείας γραμμή ακτοπλοϊκής επικοινωνίας και νιώθουν «τόσο κοντά και τόσο μακριά». «Ένα ακόμη ταμπού έσπασε, άλλωστε στο δρόμο της η Δάφνη συνάντησε δυσκολίες και οπωσδήποτε υπήρξαν και ελλείψεις», έλεγαν χαρακτηριστικά. Ωστόσο, μέσα στη δωδεκάχρονη διαδρομή της, μέσω της ενεργού συμμετοχής εθελοντών ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών, επιχειρηματιών και από τις δύο πλευρές κατάφερε να φέρει κοντά τους ανθρώπους των δύο λαών και μέσω των φεστιβάλ της να δώσει την ευκαιρία για μόνιμες συνεργασίες μεταξύ πολιτιστικών φορέων και συλλόγων.
Αντιστοίχως, και τα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για μια νέα γέφυρα στις δύο χώρες.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μουσικό ταξίδι από τη Μικρά Ασία στα Νησιά του Αιγαίου

Η Αγγελική Παλτίδου και η Δέσποινα Καρακούση συνδυάζουν ηλεκτροακουστική κιθάρα και κέλτικ…