Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Με απεργίες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά

Με απεργίες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά

0
elme-poreia
 

 Γενική συνέλευση προχθές για την ΕΛΜΕ Ξάνθης και απόφαση για κινητοποιήσεις την ημέρα του αγιασμού

 

Ξεχύθηκαν στους δρόμους μια εβδομάδα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Συμβολική κατάληψη χθες στο 2ο ΕΠΑΛ

    elme poreia2
 
 
 
 
Το βράδυ της Τετάρτης 4 Σεπτεμβρίου 130 περίπου εκπαιδευτικοί του Νομού Ξάνθης (σχεδόν το 1/7) συγκεντρώθηκαν στο Δημοτικό Αμφιθέατρο προκειμένου να αποφασίσουν για το αν θα πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις για τις εξελίξεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην παιδεία.
 
Η απόφαση πάρθηκε από τη βάση
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στη συνέλευση δεν υπήρξε κεντρική εισήγηση της ΕΛΜΕ. Όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν το δικαίωμα τρίλεπτης τοποθέτησης προκειμένου να καταθέσουν την πρόταση τους. Στο τραπέζι «έπεσαν» μεταξύ άλλων οι εξής προτάσεις:
2ήμερη απεργία (12/9-13/9) και μετά γενική συνέλευση
3ήμερη απεργία (11/9-13/9) και 2ήμερη μαζί με την ΑΔΕΔΥ (18/9-19/9)
Απεργία διαρκείας από τις 11/9
Απεργία στις 11/9 και μετά συνέλευση
Απεργία διαρκείας με καθημερινές γενικές συνελεύσεις
3ήμερη απεργία (11/9-13/9) και μετά πενθήμερες (Δευτέρα-Παρασκευή)
Απεργία 18/9-19/9 και μετά γενική συνέλευση
Λευκή απεργία διαρκείας
2ωρη απεργία την ημέρα του Αγιασμού (11/9) και συμβολική κατάληψη του 2ου ΕΠΑΛ την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013
Αν και αρχικά η συνέλευση κυλούσε ομαλά την ώρα της ψηφοφορίας η εικόνα της αίθουσας θύμισε αυτή της Βαρβακείου Αγοράς, καθώς κάποιοι αρνούνταν να δεχτούν ότι δεν τύχαινε ευρείας αποδοχής η πρόταση που υποστήριξαν. Δεν έλειψαν μάλιστα, και οι προσωπικοί διαπληκτισμοί μεταξύ των εκπαιδευτικών, αλλά και περιπτώσεις ατόμων που ψήφισαν παραπάνω από μια προτάσεις. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ξάνθης Μαρία Λουκοπούλου, η εικόνα αυτή δεν ήταν τίποτα άλλο πέρα από προϊόν της ανάγκης των εκπαιδευτικών να εκφραστούν και της αποφασιστικότητας τους να μπουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας.
 
Κινητοποιήσεις βήμα προς βήμα
«Νομίζω ότι φάνηκε η ανάγκη του κλάδου να εκφραστεί και η αποφασιστικότητα του να μπει σε κινητοποιήσεις διαρκείας. Η απόφαση που πλειοψήφησε είναι να γίνει απεργία στις 11 του μήνα, που θα δώσει το πρώτο μήνυμα και μετά να ακολουθήσει γενική συνέλευση, η οποία θα αποφασίσει για τις επόμενες κινητοποιήσεις. Οι περισσότερες προτάσεις κινήθηκαν στο κλίμα των είτε διαρκείας είτε επαναλαμβανόμενων διαρκείας απεργιών, αλλά πλειοψήφησε αυτή που ελέγχει τις κινητοποιήσεις βήμα προς βήμα. Υπήρχε αρκετός κόσμος, αλλά θα θέλαμε περισσότερους συναδέλφους», δήλωσε στο «Ε» η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης , Μαρία Λουκοπούλου, μετά το τέλος της συνέλευσης και συμπλήρωσε «νομίζω ότι πλέον είναι φανερή η ανάγκη των συναδέλφων να στηρίξουν αρχικά τους συναδέλφους που έχουν απολυθεί και το δημόσιο σχολείο στη συνέχεια».
 
Καταλήψεις ακόμα και πριν ανοίξουν τα σχολεία
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων το πρωί της Πέμπτης τα μέλη της ΕΛΜΕ Ξάνθης πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο κτίριο του 2ου ΕΠΑΛ Ξάνθης και μοίρασαν φυλλάδια στα διερχόμενα αυτοκίνητα. Όπως δηλώνουν και οι ίδιοι θα παλέψουν για ένα 12χρονο δημόσιο ενιαίο σχολείο και καλούν μαθητές και γονείς σε ένα δημόσιο διάλογο προκειμένου να αποφασίσουν όλοι μαζί για το τι παιδεία θέλουνε και να αγωνιστούν γι’ αυτό.
Γ.Τ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…