Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Μπαίνει «χαράτσι» και στο χωράφι…

Μπαίνει «χαράτσι» και στο χωράφι…

0
xorafi
 

«Τα χαν χύμα οι αγρότες τους ήρθαν τσουβαλάτα» Φόρος από 1,5 ευρώ το στρέμμα έως 47,25 ευρώ και αν έχει και κατοικία έως τα 236 ευρώ!

 
 Προβληματισμός και ανησυχία στους αγρότες του νομού. Μιλούν για αδικίες και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις
 
«Χαράτσι» και στο χωράφι βάζει το υπουργείο Οικονομικών με το νέο σχέδιο νόμου το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση και πρόκειται να τεθεί υπ’ όψιν της Τρόικας τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα μ’ αυτό ο ελάχιστος φόρος για τα αγροτεμάχια στα οποία δεν υπάρχει κατοικία θα ξεκινά από 1,5 ευρώ το στρέμμα και θα φθάνει τα 47,25 ευρώ το στρέμμα. ενώ εάν υπάρχει και κατοικία εντός του αγροτεμαχίου, ο φόρος θα φτάνει έως τα 236 ευρώ! Ο υπολογισμός του φόρου καθορίζεται από 7 συντελεστές που τον διαφοροποιούν ανάλογα με τη θέση, την αξία, την απόσταση από τη θάλασσα, την πρόσοψή του σε εθνικό, επαρχιακή ή αγροτική οδό καθώς και την ύπαρξη κατοικίας (βλέπε αναλυτικά τους συντελεστές παρακάτω).
 
«Όλα τα’ χε η Μαριορή…»
Με έντονη ανησυχία, προβληματισμό και σκεπτικισμό υποδέχονται οι αγρότες το νέο φόρο που τους επιβάλλεται ιδιαίτερα σε μια στιγμή που το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί από τις μειώσεις των τιμών στα αγροτικά προϊόντα και τις αυξήσεις του κοστολογίου παραγωγής από τις αυξήσεις της ΔΕΗ και του πετρελαίου, των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων κατά 30%: «Κατανοούμε ότι πρέπει να συνδράμουμε όλοι για την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας μας αλλά ο αγροτικός κόσμος είναι πολύ επιβαρυμένος και το αγροτικό εισόδημα έχει συμπιεστεί πολύ. Έχουμε μείωση 40% στις τιμές των προϊόντων μας. Πέρσι πουλήσαμε το καλαμπόκι 22 λεπτά και φέτος οι έμποροι μας το παίρνουν 13 λεπτά. Μ’ αυτή την τιμή δεν βγάζουμε τα έξοδα της παραγωγής! Επιπλέον έχουμε αύξηση στη ΔΕΗ και στο πετρέλαιο 25% και στα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα 30%. Τώρα μας βάζουν να πληρώσουμε και φόρο για τη γη μας…Όλα τα’ χε η Μαριορή…ο φόρος μας έλειπε. Έτσι όπως το πάμε θα μας βρουν μπροστά τους! Ήδη οι Λαρισαίοι αγρότες ετοιμάζουν κινητοποιήσεις» σημειώνει ο Ντίνος Γλερίδης, επαγγελματίας αγρότης και πρώην αντιπρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ.
 
«Είναι άδικο…»
Ιδιαίτερα προβληματισμένος και ο κ. Κώστας Κίσσας, επαγγελματίας Αγρότης και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Αγία Παρασκευή Αβδήρων. Μιλά για αδικίες του σχεδίου φορολόγησης αγροτεμαχίων που απορρέουν από την φορολόγηση με βάση τη θέση και εξηγεί: «Αν μας φορολογήσει όλα τα χωράφια με 1 ευρώ το στρέμμα το καταλαβαίνω…Αλλά να φορολογήσει με μεγαλύτερο φόρο ένα χωράφι που έχω κοντά στη θάλασσα και καλλιεργώ σιτάρι από ένα αντίστοιχο σε άλλη περιοχή μακριά απ’ τη θάλασσα είναι άδικο. Ή αυτά που μας κρατά χρόνια τώρα η αρχαιολογία και μόνο σιτάρι μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Να’ έχω σπίτι μέσα το καταλαβαίνω, να με φορολογήσει αλλά όχι τώρα τα χωραφάκια μας τα ξερικά που δεν βγάζουν παραγωγή και κάνουμε έξοδα για να βάλουμε πομώνες και να αυξήσουμε την παραγωγή τους να τα φορολογεί ίσα και όμοια με τα χωράφια τα ποτιστικά που δεν πληρώνουν μία για το νερό που παίρνουν απ’ τα κανάλια που έκανε το κράτος», τονίζει ο κ. Κίσσας.
 
Πως θα υπολογίζεται ο φόρος
Για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών οικοπέδων και αγροτεμαχίων ο φορολογούμενος θα πρέπει αρχικά να πολλαπλασιάσει τα τετραγωνικά μέτρα του οικοπέδου του με τον Βασικό Συντελεστή Φορολογίας που έχει προσδιορίσει το υπουργείο Οικονομικών και ο οποίος ανέρχεται στα 0,0015 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Έτσι, για οικόπεδο συνολικής επιφανείας 1 στρέμματος ο βασικός φόρος θα ανέλθει σε 1,5 ευρώ. Εν συνεχεία ο φόρος θα προσαυξάνεται με συντελεστή από 1 έως 3,5 ανάλογα τη θέση του οικοπέδου και την ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του (όσο ακριβή και αν είναι μια περιοχή, ο συντελεστής θέσης δεν ξεπερνά ποτέ το 3,5). Ακόμη θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή από 0,5 έως και 2,5 ανάλογα το είδος χρήσης (δασική έκταση, ελαιοκαλλιέργεια, κ.α.), με συντελεστή από 1 έως και 3 ανάλογα την απόσταση από τη θάλασσα, αλλά και με συντελεστή 1,2 ανάλογα με το εάν έχει ή όχι πρόσβαση σε δρόμο. Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα πενταπλασιάζεται εάν υπάρχει κατοικία εντός του οικοπέδου. Προσοχή. Αυτό δεν θα ισχύει στις περιπτώσεις που η κατοικία αυτή είναι η μοναδική για την οικογένεια και το ακίνητο έχει επιφάνεια μικρότερη των 150 τ.μ.. Αν η επιφάνεια του οικοπέδου ξεπερνά τα 130 στρέμματα θα εφαρμόζεσαι συντελεστής απομείωσης του φόρου, ενώ ειδικά για εκτός σχεδίου πόλης εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για τον ελλιμενισμό σκαφών και αεροσκαφών ή είναι λωρίδες γης, στις οποίες βρίσκονται σιδηροτροχιές, ή εδαφοτεμάχια έδρασης πύργων και γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα προκύπτει ως το γινόμενο της επιφάνειας του γηπέδου σε τετραγωνικά μέτρα επί του βασικού συντελεστή φορολογίας.
 
 Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μάστιγα» οι κλέφτες μετασχηματιστών του ΔΕΔΔΗΕ για τους αγρότες

Μιλά ο νέος αγρότης, μέλος της Ομάδας Παραγωγών της ΕΑΣ στην περιοχή του Αβάτου, Απόστολος…