Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Ανθεί» η κτηνοτροφία στην Ξάνθη

«Ανθεί» η κτηνοτροφία στην Ξάνθη

0
agelada
 

Πρωτιά του νομού μας σε παραγωγή γάλακτος και κρέατος αναλογικά με τον πληθυσμό και το μέγεθός του

 

 30.000 βοοειδή, 250.000 αιγοπρόβατα και 20.000 χοίροι αποτελούν το ζωικό κεφάλαιο του νομού. Υψηλών προδιαγραφών οι μονάδες

 
 Πρωτιά κατέχει ο νομό μας πανελλαδικά στην παραγωγή γάλακτος και κρέατος και στον αριθμό των σταβλισμένων κτηνοτροφικών μονάδων αναλογικά με τον πληθυσμό και το μέγεθός του και επάξια χαρακτηρίζεται ως κτηνοτροφικός και εξαγωγικός νομός καθώς διαθέτει ένα.πλούσιο ζωικό κεφάλαιο Αυτό καταδεικνύουν τα στοιχεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ξάνθης του ΕΛΟΓΑΚ. όσο και τα στοιχεία έρευνας του ΥΠΑΑΤ που διενεργήθηκε το 2013.
 
Κτηνοτροφικός νομός με πλούσιο ζωικό κεφάλαιο
30.000 βοοειδή, 250.000 αιγοπρόβατα και 20.000 χοίροι αποτελούν το ζωικό κεφάλαιο του νομού μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ξάνθης. Επίσης σ’ ότι αφορά άλλα ζώα υπάρχουν: 163 ίπποι μεταφοράς, 202 ίπποι εργασίας, 613 ημίονοι και 127 όνοι. Ειδικότερα: Ο συνολικός αριθμός των εκμεταλλεύσεων βοοειδών ανέρχεται σε 1.321 (636 γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης και 536 κρεατοπαραγωγικής και 148 μικτής. Οι ενσταβλισμένες εκμεταλλεύσεις βοοειδών ανέρχονται σε 779 και οι αγελαίες (ελευθέρας βοσκής στους θερινούς μήνες) σε 345. Σ’ ότι αφορά τις 2.090 εκμεταλλεύσεις εκ των οποίων μόνο οι 1.400 είναι ενεργές καθώς οι υπόλοιπες έχουν μηδενικό ζωικό κεφάλαιο. Απ’ αυτές οι 1.483 είναι αγελαίες οι 43 μόνο ενσταβλισμένες και οι 564 μικτές Ο αριθμός του ζωικού πληθυσμού σε ακριβή νούμερα είναι 257.508 με 176.049 πρόβατα και 81.459 αίγες.
 
Επενδύσεις στην κτηνοτροφία – Σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες
Σοβαρές επενδύσεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην κτηνοτροφία στον νομό μας και κυρίως σε σταβλισμένες μονάδες. Όπως σημειώνει ο Διευθυντής του Σταθμού συγκέντρωσης γάλακτος της ΔΕΛΤΑ που επί 41 χρόνια λειτουργεί στην Συδινή Ξάνθης κ. Γκιρτζίκης Γιώργος, οι κτηνοτροφικές μονάδες του νομού μας δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτε αντίστοιχες φάρμες των χωρών της Ευρώπης: «Έχουν γίνει τεράστιες επενδύσεις στην κτηνοτροφία στο νομό μας. Οι μονάδες βοοειδών που υπάρχουν είναι πολύ υψηλών προδιαγραφών. Διαθέτουν αρμεκτήρια, ψυκτικούς θαλάμους και διασφαλίζουν την ποιότητα του γάλακτος σ ‘ όλα τα στάδια της παραγωγής του», επισημαίνει ο κ. Γκιρτζίκης. Σ’ ότι αφορά το μέγεθος και τη δυναμικότατα παραγωγής γάλακτος των μονάδων υπάρχει μια διακύμανση καθώς η μεγαλύτερη (Κοτόπουλος στο Άβατο) παραδίδει 19 τόνους ημερησίως ενώ η μικρότερη παραδοτέα ποσότητα είναι 20 κιλά. Να σημειώσουμε ότι στο νομό μας εκτός της ΔΕΛΤΑ που κατέχει το 50% της ελληνικής πίτας στην κατανάλωση φρέσκου γάλακτος δραστηριοποιούνται και άλλες εταιρείες όπως η ΡΟΔΟΠΗ, η ΝΟΥΝΟΥ, η ΜΕΒΓΑΛ, η ΕΥΡΩΦΑΡΜΑ και η ΚΟΛΙΟΣ που αγοράζουν καθημερινά γάλα από κτηνοτρόφους του νομού μας. Οι περισσότερες τόσο βοοειδών όσο και αιγοβοπροβάτων βρίσκονται στην πεδινή περιοχή ενώ στην ορεινή περιοχή κυρίως συναντάμε αγελάδες ελεύθερης βοσκής, η λεγόμενη βραχυκερατική που είναι ντόπια ποικιλία για παραγωγή κρέατος και αιγοπρόβατα επίσης ελεύθερης βοσκής κατά τους θερινούς μήνες και σταβλίζονται στους χειμερινούς.      
 
Πόσο γάλα παραδώσαμε το 2012
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ το 2012 ο νομός μας παρέδωσε 60.600 τόνους γάλα αγελαδινό, 7.486 τόνους πρόβειο και 1.865 γίδινο. Να σημειώσουμε επίσης ότι η μέση τιμή του γάλακτος για το 2013 κυμάνθηκε σε 0,4436 ευρώ το κιλό.  
Η ποσότητα αυτή θεωρείται πολύ μεγάλη αν τη συγκρίνει κανείς σε αναλογία με το μέγεθος και τον πληθυσμό του νομού καθώς νομοί επίσης κτηνοτροφικοί όπως ο νομός Σερρών έχουν πολύ μικρότερους. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2013 ο νομός Σερρών με αριθμό παραγωγών 241 έναντι 305 της Ξάνθης παρέδωσε 4.281, 225 τόνους έναντι 5.071,456 της Ξάνθης.
 
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σύσκεψη Λιβανού με τους αντιπεριφερειάρχες αγροτικής παραγωγής

Υπεύθυνος για τα θέματα της ΑΜΘ ανέλαβε ο ΓΓ του ΥΠΠΑΤ Κ. Μπαγινέτας   Σύσκεψη με του…