Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Συνεχίζει το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Συνεχίζει το «Βοήθεια στο Σπίτι»

0
voitheia-sto-spiti
 

 Το πρόγραμμα μετεξελίσσεται και διευρύνεται. Δίνεται παράταση μέχρι τη 30η Σεπτεμβρίου 2014

 

Γ. Παπασταματίου: «Μόλις οριστικοποιηθεί η κατάσταση θα ζητήσω να προκηρυχτούν θέσεις»

 
Χθες κατατέθηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οι νομοθετικές ρυθμίσεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στην τροπολογία 828/6 με την οποία το πρόγραμμα συνεχίζεται, μετεξελίσσεται και διευρύνεται.
 
Το πρόγραμμα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες σε ομάδες που το έχουν ανάγκη
Το πρόγραμμα μετρώντας ήδη δώδεκα χρόνια λειτουργίας, έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στους ωφελούμενους και έχει αναδειχθεί ως ένας σημαντικός και χρήσιμος θεσμός στον τομέα του κοινωνικού κράτους. Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση προσφέρει υπηρεσίες στους δικαιούχους τριών επιμέρους προγραμμάτων: α) «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων», β) «Κατ’ οίκων Κοινωνική Φροντίδα» και γ) «Κατ’ οίκον Νοσηλεία». Οι υπηρεσίες αφορούν κυρίως σε: α)συμβουλευτική και κοινωνική στήριξη, β)ιατρική φροντίδα, γ)νοσηλευτική μέριμνα, φυσιοθεραπεία και εργοθεραπεία, δ)οικιακή βοήθεια, ε)ενημέρωση των εξυπηρετούμενων για τα δικαιώματα τους και την υποστήριξη κατά τις επαφές τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, στ)μικροαγορές, πληρωμή λογαριασμών και ζ)συνοδεία στις διάφορες υπηρεσίες.
 
Τι προβλέπεται για το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για το διάστημα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2014 με προγραμματική σύμβαση μεταξύ των υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Εσωτερικών, του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και της ΕΕΤΑΑ.
Στη διάρκεια του χρονικού διαστήματος από την 1η Οκτωβρίου 2013 έως τη 31η Μαρτίου 2014 θα γίνει πλήρης καταγραφή των ωφελουμένων ανά κατηγορία που εξυπηρετούνται σε κάθε δήμο, σε ενιαίο ηλεκτρονικό μητρώο στο οποίο, εκτός των άλλων, θα εμφανίζεται η ιδιότητα με την οποία μετέχει στο πρόγραμμα ο ωφελούμενος. Η διαδικασία καταγραφής, η τήρηση και η επικαιροποίηση του μητρώου θα περιγράφονται στην προγραμματική σύμβαση.
Οι δήμοι και τα νομικά πρόσωπα που θα αποφασίσουν ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και μετά την 30η Σεπτεμβρίου 2014 δύναται μετά τη 1η Ιουνίου 2014, να συνάπτουν προγραμματική σύμβαση με τα υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Εσωτερικών, του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και της ΕΕΤΑΑ.
Η διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος μετά την 30η Σεπτεμβρίου 2014 στο παραπανω πλαίσιο θα καθοριστεί με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας Κοινωνική Ασφάλισης και Πρόνοιας, Εσωτερικών και Υγείας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα λειτουργήσει ολοκληρωμένο σύστημα για την παρακολούθηση και τη διοίκηση του: -για υποστήριξη των διαδικασιών –παρακολούθηση της υλοποίησης του προγράμματος ανά δήμο και δομή –αποτύπωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ανά επιμέρους πρόγραμμα και ωφελούμενο –Στατιστικά στοιχεία και δείκτες απόδοσης του προγράμματος κλπ.
 
Πάνω από 650 οικογένειες ωφελούνται στο νομό μας
Όπως αναφέρει στο «Ε» ο Πρόεδρος του ΚΚΠΑ Ξάνθης, Γιώργος Παπασταματίου το πρόγραμμα απασχολεί αυτή τη στιγμή για την Ξάνθη προσωπικό 6 ατόμων, τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες σε 155 οικογένειες που το έχουν ανάγκη, ενώ στην Σταυρούπολη απασχολούνται 5 άτομα, τα οποία εξυπηρετούν 148 οικογένειες. Από την πλευρά του ο Δήμος Αβδήρων, σύμφωνα με την κα Δέσποινα Παραστατίδου, απασχολώντας προσωπικό 14 ατόμων εξυπηρετεί 300 οικογένειες, ενώ ο Δήμος Τοπείρου, σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη, με προσωπικό 2 ατόμων 49 οικογένειες. Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα τρέχει και στο Δήμο Μύκης, στον οποίο απασχολούνται 17 άτομα χωρισμένα στις 4 δομές του Δήμου.
Στο νομό μας όπως επιβεβαιώνουν οι αρμόδιοι του προγράμματος ωφελούνται κυρίως ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ, μοναχικοί άνθρωποι, παράλυτοι, καρδιακοί και νευρικοί.
Σύμφωνα με τον κ. Παπασταματίου, αυτή τη στιγμή δεν προβλέπεται πρόσληψη νέων ατόμων, καθώς δεν είχε ζητήσει θέσεις εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατούσε για τη συνέχιση του προγράμματος. Βέβαια, όπως αναφέρει στο «Ε» ο ίδιος πρόκειται να προβεί στην αντίστοιχη ενέργεια τον Μάρτιο, που θα έχει οριστικοποιηθεί η κατάσταση.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…