Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Καθηγητές σε απεργιακή δράση

Καθηγητές σε απεργιακή δράση

0
poreia 2-web
 

Βγήκαν στους δρόμους οι καθηγητές της Ξάνθης με το σύνθημα : «Δωρεάν Δημόσια Παιδεία». Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία.

 

Στο 90% μετρούν τη συμμετοχή. Συμπαράσταση από τους δασκάλους, μαθητές και μέλη αριστερών οργανώσεων

    poreia pame-web
Με μια σχεδόν καθολική συμμετοχή σε ποσοστά που οι ίδιοι τα προσμετρούν στο 90% οι καθηγητές (ΕΛΜΕ) της Ξάνθης βγήκαν στους δρόμους πραγματοποιώντας μια μεγάλη και πέρα απ’ τα συνήθη – συγκέντρωση το μεσημέρι της Δευτέρας 16 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία και συλλαλητήριο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με τελικό σταθμό τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας στην Π.Ε. Ξάνθης, στα πλαίσια της 5νθημερης απεργιακής κινητοποίησης που αποφάσισε η ΟΛΜΕ. Φορώντας πορτοκαλί μπλουζάκια με το σύνθημα «Δημόσια δωρεάν παιδεία» έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην διαθεσιμότητα και στις απολύσεις και διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά τους ότι «δεν θα μασήσουν αν η κυβέρνηση αποφασίσει να τους επιστρατεύσει», όπως είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΛ.ΜΕ Ξάνθης κ. Μαρία Λουκοπούλου. Μαζί τους και οι δάσκαλοι (Διδασκαλικός σύλλογος Ξάνθης) που συμμετείχαν με τρίωρη στάση εργασίας ενώ για πρώτη φορά συμμετείχε σε κοινή συγκέντρωση και πορεία το ΠΑΜΕ Ξάνθης.
 
Λουκοπούλου: «Το βασικότερα αίτημα των κινητοποιήσεων μας είναι η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση που διαλύεται»
«Έχουμε απεργία, το ποσοστό πλησιάζει το 90% όπως και πανελλαδικά. Θεωρούμε ότι περνάμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς την Κυβέρνηση και τον Υπουργό ότι είμαστε όλοι συσπειρωμένοι για να στηρίξουμε τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση», τόνισε η κα Μαρία Λουκουπούλου, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης ενώ ανέφερε ότι ο αγώνας των καθηγητών βρίσκει συμπαραστάτες σε παιδιά και γονείς.: «Στα περισσότερα σχολεία ήμασταν απ’ έξω το πρωί και ενημερώσαμε και τα παιδιά. Οι γονείς ξεπέρασαν την προπαγάνδα της κυβέρνησης και αρχίζουν να καταλαβαίνουν ποιος στηρίζει τα παιδιά τους και ποιος όχι. Εμείς πάντα αγωνιζόμασταν μέσα στις τάξεις για τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και τώρα πρέπει να τη στηρίξουμε και στους δρόμους«τους μαθητές τους αφορά άμεσα και το πήραν το μήνυμα ότι πρέπει και αυτοί όπως και οι γονείς να αγωνιστούν στο πλευρό μας για να κερδίσουμε την παιδεία που μας αξίζει. Το βασικότερα αίτημα των κινητοποιήσεων μας είναι η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση που διαλύεται. Είδατε το καλοκαίρι έκλεισαν τμήματα στα ΕΠΑΛ που ήταν τα πιο δημοφιλή και χαρίστηκαν στην ιδιωτική εκπαίδευση. Έχουν κάνει ανάστα το Λύκειο κάθε χρόνο και στο Γυμνάσιο άλλη ανακατωσούρα». Τέλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση μετέρχεται διάφορων μεθόδων όπως αποσπάσεις, μετατάξεις, αξιολόγησης ή επιστράτευση που σκοπό έχουν να τρομοκρατήσουν τους καθηγητές όμως αυτή την φορά όπως είπε: «οι εκπαιδευτικοί δεν θα μασήσουν και θα σπάσουν την επιστράτευση, αν και προσωπικά δεν νομίζω ότι θα προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο».
 
Συμμετείχαν και μαθητές
Να σημειώσουμε ότι στη συγκέντρωση συμμετείχαν αρκετοί μαθητές και μάλιστα ένας απ’ αυτούς ο μαθητής της τρίτης Λυκείου Καραγεωργιάδης Γαβριήλ διάβασε επιστολή συμπαράστασης προς τους καθηγητές Μίλησε για την αγωνία των νέων, την αβεβαιότητα που νιώθουν για το μέλλον τους εκφράζοντας την άποψη ότι πρέπει ο αγώνας να είναι κοινός: «Να κάνουμε κάτι σαν μαθητές για να αφυπνίσουμε τους νέους. Μ’ όλα αυτά που γίνονται στη χώρα μας είναι αβέβαιο το μέλλον μας και αναγκάζει πολλούς νέους να φεύγουν στο εξωτερικό. Και ακόμη βλέπουμε πιο ακραία πράγματα όπως πολλοί να καταφεύγουν στην αυτοκτονία. Αγωνιούμε για το μέλλον μας. Πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί …», είπε μεταξύ άλλων ο μαθητής.
 
Συμμετείχε …ενωμένη η Αριστερά
Στη συγκέντρωση στην πλατεία μίλησε και ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Γιώργος Κολλάρος δηλώνοντας συμπαράσταση στον αγώνα των καθηγητών ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης συμμετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον γραμματέα της Ν.Ε. κ. Νίκο Καλαιμπάκα και τον δημοτικό σύμβουλο κ. Νίκο Ανταμπούφη καθώς και άλλες αριστερές οργανώσεις. Να σημειώσουμε επίσης ότι στη συγκέντρωση καταγγέλθηκε από την ΕΛΜΕ ότι η Δευτεροβάθμια «ψαλιδίζει» προς τα κάτω τη συμμετοχή στην απεργία και ότι ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Ξάνθης συγκάλεσε σύσκεψη στο ΠΥΣΔΕ την ώρα της κινητοποίησης των εκπαιδευτικών.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …