Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Καπνά άριστα αλλά όχι καλοπληρωμένα!

Καπνά άριστα αλλά όχι καλοπληρωμένα!

0
kapnos-web
 

 Υποστηρίζουν οι καπνοπαραγωγοί της Ξάνθης. «Δουλεύουμε για 10 ευρώ μεροκάματο» λέει ο πρόεδρος της Ομάδας Καπνοπαραγωγών

 

Η ποιότητα το «κλειδί» για το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας της Ξάνθης

 
 
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Ξάνθη έχει παράδοση χρόνων στην καπνοκαλλιέργεια και κατέχει δεσπόζουσα θέση στον τομέα του καπνού ακόμη και σήμερα που η καπνοκαλλιέργεια έχει συρρικνωθεί κατ’ επιταγή των ΚΑΠ και της Ε.Ε. Η ειδοποιός διαφορά είναι στην ποιότητα των καπνών της όπου και παίρνει «άριστα» κατέχοντας μια ξεχωριστή θέση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο! Αυτό πιστοποιείται από το γεγονός ότι ο μπασμάς της Ξάνθης χρησιμοποιείται ως το αρωματικό εκείνο συστατικό που αναβαθμίζει τα χαρμάνια, ενώ το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και ελέγχου που εφαρμόζουν όλοι οι καπνοπαραγωγοί της Ξάνθης αποτελεί εχέγγυο πιστοποίησης της ποιότητας των καπνών τους.
 
Η ποιότητα το «κλειδί» για το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας της Ξάνθης
Η ποιότητα είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα των καπνών της Ξάνθης και συνδέεται με την ιδιαιτερότητα των κλιματικών συνθηκών, της γεωμορφολογίας και της σύστασης του εδάφους αλλά και του τρόπου επεξεργασίας και καλλιέργειας του καπνού. Η διατήρηση και η διασφάλιση της αποτελεί και τη «Λυδία λίθο» για το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας. Αυτό ήταν και το συμπέρασμα του διεθνούς φόρουμ για τον καπνό που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 20 Σεπτεμβρίου το οποίο διοργάνωσε η Διεθνής ένωση Καπνοκαλλιεργητών που απαριθμεί πάνω από 30 εκατομμύρια καπνοκαλλιεργητές σε όλο τον κόσμο και στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι άνω των 100.000 καλλιεργητών καπνού και των μεγαλύτερων μεταποιητών καπνού από την Ελλάδα, την Κιργισία, την ΠΓΔΜ, Σερβία και την Τουρκία. Να σημειώσουμε στο πάνελ του συνεδρίου αυτού βρέθηκε και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, νυν βουλευτής και Γενικός Διευθυντής της ΣΕΚΕ ΑΕ κ. Αλέκος Κοντός ο οποίος μάλιστα ανέλυσε τις προοπτικές του καπνού στην περιοχή μας.
 
Τι λένε όμως οι καπνοπαραγωγοί για το μέλλον του καπνού στην Ξάνθη;
pasxalidis m«Πολλές ώρες δουλειάς για 10 ευρώ μεροκάματο…», τόσο υπολογίζει τις απολαβές του ο πρόεδρος της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Ξάνθης κ. Μιχάλης Πασχαλίδης, υποστηρίζοντας ότι τα καπνά τους δεν πληρώνονται σε σχέση με την ποιότητά τους: «Ποιο είναι το μέλλον και οι προοπτικές της καπνοκαλλιέργειας όταν η ανώτατη παραγωγή που μπορεί να πιάσει ένας παραγωγός είναι 1000 κιλά που του αποδίδει ετήσιο εισόδημα 4.500 ευρώ! Αν τα υπολογίσει όλα κανείς είναι 10 ευρώ μεροκάματο και απασχολείται και όλη η οικογένεια…», αναφέρει ο κ. Πασχαλίδης.
Ωστόσο συμφωνεί ότι έχει καταγραφεί μια τάση …αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος για καλλιέργεια καπνών που όμως έχει την εξήγηση της στην ανεργία!
Να σημειώσουμε ότι στην Ομάδα Καπνοπαραγωγών αριθμεί 2.500 μέλη ενώ παλιότερα και πριν την ολική αποσύνδεση της επιδότηση ς στο νομό οι καπνοκαλλιεργητές ξεπερνούσαν τις 4.500. Οι τιμές του καπνού φέτος κυμαίνονται από 1.5 έως 7 ευρώ το κιλό ανάλογα με την ποιότητα ενώ η μέση τιμή ανέρχεται στα 4.5 ευρώ το κιλό. Όλοι οι καπνοπαραγωγοί της Ξάνθης εφαρμόζουν το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης που τους παρέχει την πιστοποίηση μετά από έλεγχο σ’ όλα τα στάδια της παραγωγής.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…