Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Η αρχή… της Δύσης για τη Χρυσή Αυγή

Η αρχή… της Δύσης για τη Χρυσή Αυγή

0
mixaloliakos sillipsi
 

Κατηγορίες για διεύθυνση και εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση εναντίον βουλευτών, στελεχών και μελών της Χ.Α.

 

Συνελήφθησαν με αυτόφωρο 6 βουλευτές. 32 άτομα στον κατάλογο της υπόθεσης. Κόλαφος το πόρισμα του αντιεισαγγελέα του ΑΠ. Ξεκινούν αύριο οι απολογίες

 
 
Η αποκαθήλωση του νεοναζισμού ξεκίνησε το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου 2013 με την απαγγελία κατηγορίας σύστασης εγκληματικής οργάνωσης σε ηγετικά στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής, ανάμεσά τους 4 βουλευτών και του αρχηγού τους Νίκου Μιχαλολιάκου. Τα βλέμματα των Ελλήνων προσηλώθηκαν στις ραγδαίες εξελίξεις και τις εικόνες των συλλήψεων με τους βουλευτές της Χ.Α. να ωρύονται και την κυβέρνηση με τα αντιπολιτευόμενα κόμματα να δηλώνουν καμία ανοχή ενάντια στο φασισμό.
Από το Σάββατο το πρωί ξεκίνησαν οι συλλήψεις και προσαγωγές στη ΓΑΔΑ, οπότε και ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε όλη την Ελλάδα, καθώς ο φάκελος με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη Χρυσή Αυγή θεωρείται πλήρης.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Χαράλαμπος Βουρλιώτης, αποδίδει στο 9σέλιδο πόρισμά του ηγετικό ρόλο στον αρχηγό της Χρυσής Αυγή και σε βουλευτές του κόμματος.
Καταλυτικό ρόλο στην έρευνα έχουν παίξει οι συνομιλίες μεταξύ μελών και βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που έχουν καταγραφεί, όπως προέκυψε, από νόμιμες συνακροάσεις.
Στο πόρισμα του κ. Βουρλιώτη περιγράφεται η δομή, λειτουργία και ιεραρχία «εγκληματικής οργάνωσης». Η μόνη πράξη που αποδίδει το πόρισμα σε βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής είναι η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Ενδεικτικά, αναφέρονται περιπτώσεις ανθρωποκτονιών, αλλά και απόπειρες ανθρωποκτονίας, από μέλη της ΧΑ.
Οι συλλήψεις γίνονται στο πλαίσιο του Αυτοφώρου. Έχουν γίνει περισσότερες από 300 άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, καθώς υπάρχουν στοιχεία που τους συνδέουν με ανθρώπους της νύχτας.
 
Επεισοδιακές οι προσαγωγές, ,έβριζαν με χειροπέδες οι βουλευτές
Ο Ηλίας Κασιδιάρης μεταφερόμενος στη ΓΑΔΑ έβρισε δημοσιογράφους και έφτυσε σε κάμερες. Προσερχόμενος στη ΓΑΔΑ ο βουλευτής της Χ.Α. Ηλίας Παναγιώταρος δήλωνε ότι «Η κοινωνία θα τους κρίνει όλους. Σύρουν έναν αρχηγό νόμιμου πολιτικού κόμματος και τους βουλευτές» και «ο κόσμος θα εξυψώσει τη Χρυσή Αυγή όσο δεν γίνεται, είτε ως Χρυσή Αυγή, είτε με άλλο όνομα». Αμέσως μετά εισήλθε στο κτίριο όπου παραδόθηκε και συνελήφθη καθώς και εις βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα.
Δηλώσεις έκανε και ο βουλευτής Γιώργος Γερμενής (γνωστός ως «Καιάδας»), ο οποίος είπε ότι «ξηλώσανε όλη την αστυνομία, όλη την ΕΥΠ για να καταφέρουν να μας συλλάβουν».
Αμέσως μετά τη σύλληψή τους, μεταφέρθηκαν στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής στον 12ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής όπου και παρέμειναν για πολλές ώρες. Στην ίδια υπηρεσία μεταφέρονταν όλα τα άτομα που συλλαμβάνονταν από το Σάββατο. Απέναντι από τη ΓΑΔΑ είχαν συγκεντρωθεί μέλη της Χρυσής Αυγής, ενώ άλλα άτομα της οργάνωσης έφταναν εκεί ερχόμενα από τα γραφεία της στη Μεσογείων.
 
Ξεκινούν αύριο οι απολογίες
Η διαδικασία των απολογιών θα ξεκινήσει αύριο Τρίτη με αυτές τριών στελεχών της Χρυσής Αυγής ενώ αμέσως μετά, μετά τις 2 το μεσημέρι θα ακολουθήσουν οι απολογίες του Γενικού Γραμματέα του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου και των βουλευτών Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγού, Ηλία Παναγιώταρου και Νίκου Μίχου. Οι ανακριτές προσδιόρισαν τις απολογίες των υπολοίπων εκ των 21 προχθεσινών συλληφθέντων, μεταξύ των οποίων και τρείς γυναίκες, για την Τετάρτη. Εντός της εβδομάδας θα προσδιοριστεί και η απολογία του έκτου κατηγορούμενου βουλευτή του κόμματος Χρήστου Παππά ο οποίος παραδόθηκε στην Αστυνομία χθες μετά το μεσημέρι ενώ εκρεμμεί η σύλληψη άλλων 12 προσώπων.
 
Κατηγορίες για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και παράνομη οπλοφορία
Ποινικές διώξεις για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και παράνομη οπλοφορία κατά περίπτωση -αδικήματα που θα προσωποποιηθούν στην πορεία- άσκησε αργά το Σάββατο, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών στα συλληφθέντα μέλη της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής.
Ένα ακόμη άτομο από τους 32 που περιλαμβάνει ο κατάλογος για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής συνελήφθη το απόγευμα της Κυριακής από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των συλληφθέντων στους 22, μετά και την παράδοση του Χρήστου Παππά.
Η ανάκριση, βάση του πορίσματος Βουρλιώτη που αναφέρεται σε διερεύνηση πράξεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για άνοιγμα λογαριασμών εμπλεκομένων προσώπων, διαδικασία που θεωρείται κρίσιμη για την συλλογή στοιχείων που ενδέχεται να οδηγήσουν σε απαγγελία της κατηγορίας με διεύρυνση και του αριθμού των κατηγορουμένων.
Να σημειωθεί ότι όλοι οι κατηγορούμενοι βουλευτές αρνήθηκαν χθες ενώπιον των δικαστικών Αρχών όσα τους αποδίδονται ενώ διατυπώνουν την άποψη ότι η ποινική διαδικασία σε βάρος τους αποτελεί δίωξη φρονημάτων.
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη να ζητήσει τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών προκειμένου η υπόθεση της Χρυσής Αυγής να ανατεθεί σε Εφέτη Ανακριτή. Η εισαγγελική λειτουργός αναμένει την πορεία του έργου των δύο ειδικών ανακριτών, Σπ. Γεωργουλέα και Χ. Παπακώστα, που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να εκτιμήσει την αναγκαιότητα ή μη της σύγκλησης της Ολομέλειας Εφετών για να ανατεθεί η υπόθεση σε Εφέτη Ανακριτή.
 
Επιμέλεια: Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστολή Χατζηγκενέ στον πρωθυπουργό για το φοιτητικό επίδομα στους φοιτητές από την ΑΜΘ

Ζητά τα κίνητρα που ισχύουν για τους φοιτητές που σπουδάζουν στο ΔΠΘ να υποστηρίζουν και τ…