Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Επιμένουν συνεταιριστικά οι εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ του Σαββίδη

Επιμένουν συνεταιριστικά οι εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ του Σαββίδη

0
sekap apergia
 

48ωρη απεργία Πέμπτη και Παρασκευή με καθολική συμμετοχή και στάση εργασίας τη Δευτέρα

 

Δεν άφησαν τον Σαποντίνσκι να τους μιλήσει το πρωί της Πέμπτης. Τους υποσχέθηκε ότι τη Δευτέρα θα τους καταβληθεί ένας μισθός

 
 
«Τεντώνουν το σχοινί» οι εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ και δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δεδουλευμένα 3 μηνών που τους οφείλονται από την νέα διοίκηση που ανέλαβε τον Μάιο αλλά και να την πιέσουν ν’ «ανοίξει τα χαρτιά της» και να τους πει τι σκοπούς έχει για τη ΣΕΚΑΠ και για τους ίδιους. Χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης την απεργία μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης των δύο σωματείων εξήγγειλαν 48ωρη απεργία για Πέμπτη και Παρασκευή αλλά και στάση εργασίας την Δευτέρα από τη 1.30 μ.μ. – 2.30μ.μ. ενώ δηλώνουν ότι από την στάση της εργοδοσίας θα εξαρτηθεί αν θα συνεχίσουν τις απεργίες.  
 
Καθολική συμμετοχή στην απεργία
Κατέβασαν τις μηχανές στη ΣΕΚΑΠ την Πέμπτη καθώς καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία γεγονός που ικανοποίησε τον πρόεδρο του σωματείου Εργατοτεχνιτών κ. Κώστα Γαβριηλίδη, ο οποίος μαζί με άλλους εργαζόμενους βρισκόταν στην είσοδο του εργοστασίου όλο το πρωινό της Πέμπτης και ευχαρίστησε τους εργαζόμενους και το ΔΣ της ΕΑΣ Ξάνθης, του Καζίνο και μέλη του ΠΑΜΕ για την συμπαράσταση τους καθώς εκπρόσωποι τους προσέτρεξαν στο πλευρό των εργαζομένων.
 
Δεν άφησαν τον Σαποντίνσκι να τους μιλήσει…
Μάλιστα – σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες μας – με μια τους κίνηση που δείχνει ότι δεν χουν αποτινάξει το συνεταιριστικό τους παρελθόν αρνήθηκαν ν’ ακούσουν τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΣΕΚΑΠ Σεργκέι Σαποντίνσκι που ήρθε νωρίς το πρωί να τους μιλήσει επειδή θεώρησαν ότι είχε την ευκαιρία να το κάνει όταν είχαν στάση εργασίας την προηγούμενη εβδομάδα και δεν το έκανε! Άλλες πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν και από τον κ. Γαβριηλίδη αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΣΕΚΑΠ είχε συνάντηση με τα σωματεία λίγο μετά τη γενική τους συνέλευση και την ανακοίνωση της απόφασής τους για απεργία και ότι σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση και να αποφευχθεί η απεργία πού ζημιώνει το εργοστάσιο, τους ανακοίνωσε ότι θα πληρωθούν ένα μισθό τη Δευτέρα ενώ τους ζήτησε να μην κάνουν απεργία και ότι θα τακτοποιηθούν οι οφειλές. Οι συνδικαλιστές όμως αρνήθηκαν λέγοντας ότι η απόφαση για απεργία πάρθηκε από την γενική συνέλευση και δεν μπορεί ν ακυρωθεί. Τον κάλεσαν όμως να έρθει και να μιλήσει στους εργαζόμενους την Πέμπτη όμως όταν αυτός ήρθε δεν τον άφησαν να μιλήσει. Πηγές από τον κύκλο του προέδρου αναφέρουν ότι η συμπεριφορά αυτή των εργαζομένων τον έχει κάνει να τα χάσει (δεδομένου ότι δεν γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας της ΣΕΚΑΠ όταν ήταν συνεταιριστική αλλά και τη νοοτροπία των συνεταιριστικών υπαλλήλων!). Μάλιστα – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – είναι πολύ απογοητευμένος από τη στάση των εργαζομένων και προβληματισμένος για το πώς μπορεί μέσα σε τέτοιο κλίμα να υπάρχει ανάκαμψη και θετική πορεία της εταιρείας.  
 
Απειλούν με συνέχιση των κινητοποιήσεων
Στο αντίποδα όλων αυτών ο κ. Γαβριηλίδης αναφερόμενος στους λόγους που τους οδήγησαν σε κινητοποιήσεις ανέφερε: «Δεν βλέπουμε μέλλον για την εταιρεία, αλλά δεν ξέουμε αν και εμείς έχουμε μέλλον σ’ αυτή. Έχουν βγάλει μια ανακοίνωση για την εθελούσια έξοδο και ακόμη οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν τι θα κάνουν. Δεν μας έχουν δείξει ένα business plan, ένα οργανόγραμμα μέχρι σήμερα για να δούμε τι έχουν σκοπό να κάνουν. Όταν μεταβίβασαν τις μετοχές η ΣΕΚΕ και η ΑΤΕ ανακοίνωναν ανάπτυξη της Θράκης για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει τίποτε. Τελικά με τι δεσμεύτηκε αυτός ο επενδυτής για να πάρει τη ΣΕΚΑΠ; 3 μήνες είμαστε απλήρωτοι . Με το καλημέρα έβαλαν απέναντι τους εργαζόμενους. Μας ρώτησαν πως βγάλαμε όλο το καλοκαίρι μ’ ένα μισθό και ένα επίδομα;. Οι λογαριασμοί τρέχουν τα σχολεία αρχίζουν πως θα τα στείλουμε τα παιδιά στα σχολεία μ’ ένα μισθό που μας είπαν ότι θα μας βάλουν τη Δευτέρα. Μπορούμε να ψωνίσουμε τα σχολικά είδη; Έχουν δει την πραγματικότητα της χώρας ή εκμεταλλεύονται την κρίση και θέλουν να κάνουμε… τουμπεκί. Όχι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις. Και τη Δευτέρα θ’ αποφασίσουμε για περαιτέρω ενέργειες».

 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…