Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Άνοια: το τίμημα της μακροζωίας

Άνοια: το τίμημα της μακροζωίας

0
anoia
 

 Ένα νέο περιστατικό άνοιας διαγιγνώσκεται κάθε εφτά δευτερόλεπτα παγκοσμίως

 

Αυξημένος ο αριθμός περιστατικών στην πόλη μας. Μόνο τα 40 από αυτά έχουν δηλωθεί στην εταιρεία νόσου Alzheimer Ξάνθης

 
Η αύξηση του μέσου όρου ζωής στις αναπτυγμένες χώρες της δύσης, έχει σαν αποτέλεσμα και την αύξηση της συχνότητας παθήσεων της τρίτης ηλικίας, όπως η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η άνοια.
Ό όρος «άνοια» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα συμπτώματα μιας μεγάλης ομάδας ασθενειών που προκαλούν σταδιακή παρακμή στη λειτουργία ενός ατόμου. Είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την απώλεια της μνήμης, διανοητικότητας, λογικής, κοινωνικότητας και αυτών που θεωρούνται φυσιολογικές συναισθηματικές αντιδράσεις.
Η άνοια συναντάται σε πολλές μορφές όπως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, η αγγειακή άνοια, η νόσος Πάρκινσον, η άνοια με Λούι σώματα κ.α. Η κάθε μια από αυτές τις μορφές οφείλεται και σε διαφορετικά αίτια. Δυστυχώς όμως, ακόμη και σήμερα δεν έχει βρεθεί τρόπος πρόληψης ή γιατρειάς για τις συνηθέστερες μορφές άνοιας. Στο μόνο που μπορεί να καταφύγει ένας ασθενής είναι η λήψη φαρμάκων, τα οποία αναστέλλουν τη νόσο για 1-2 χρόνια. Το παραπάνω γεγονός έχει ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να νοσούν παγκοσμίως περίπου 24 εκατομμύρια άνθρωποι. Ένας αριθμός που αυξάνεται ανά 7 δευτερόλεπτα και διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια. Μάλιστα, εκτιμάται ότι το 2040 θα πάσχουν από άνοια 80 εκατομμύρια άνθρωποι.
 
Μεγάλος ο αριθμός των κρουσμάτων και στο νομό μας
«Η αύξηση του μέσου όρου ζωής των ανθρώπων και πιθανότατα η ατμοσφαιρική μόλυνση έχουν σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν τα περιστατικά άνοιας σε άτομα τρίτης ηλικίας. Ο αριθμός των περιστατικών είναι μεγάλος, αλλά λόγω mixailidou altsxaimerπροκαταλήψεων και αδιαφορίας είναι δηλωμένα αυτή τη στιγμή στο σύλλογο μας μόνο 35-40 περιστατικά» αναφέρει στο «Ε» η πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Ν. Ξάνθης, Πένυ Μιχαηλίδου, και συμπληρώνει «η κάθε οικογένεια χειρίζεται τη κατάσταση ανάλογα με τα συναισθήματα που έχουν για τον πάσχοντα καθώς και την οικονομική ευχέρεια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταφεύγουν στην πρόσληψη κάποιας γυναίκας για να φροντίζει το ηλικιωμένο άτομο».
Μάλιστα, η κ. Μιχαηλίδου γνωρίζοντας τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν τόσο οι ασθενείς όσο και η οικογένεια τους και το πόσο υποβαθμίζεται η ζωή τους, τους προτρέπει να απευθυνθούν σε κάποιο νευρολόγο, αλλά και να επισκεφθούν το σύλλογο προκειμένου να τους παρέχει κάποιες συμβουλές. «Παλαιότερα παρείχαμε και ψυχολογική στήριξη, καθώς υπήρχαν κάποιοι εθελοντές ψυχολόγοι που συνεργαζόταν μαζί μας. Τώρα, εξαιτίας και της εποχής που διανύουμε αυτές οι εθελοντικές εργασίες δεν υπάρχουν».
Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο
Η ελληνική εταιρεία νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών κρούει το κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ότι η άνοια θα πρέπει να γίνει εθνική προτεραιότητα Υγείας.
Αν χρειάζεστε συμβουλές ή θέλετε να συμβάλετε οικονομικά στην προσπάθεια που κάνει το παράρτημα του Ν. Ξάνθης μπορείτε είτε να το επισκεφτείτε (Παπανικολή 36) είτε να καλέσετε στα τηλέφωνα: 25410 26020 και 6977720669.
Γ.Τ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …