Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 15 νέοι φοιτητές μουσουλμάνοι στο Παιδαγωγικό Μειονοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ

15 νέοι φοιτητές μουσουλμάνοι στο Παιδαγωγικό Μειονοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ

0
apth
 

Συνολικά φοιτούν 36. Απομακρύνεται ο κίνδυνος κατάργησης του Τμήματος

 
 Παράταση 1 χρόνου …ζωής στην ΕΠΑΘ. Ορίστηκαν 3 εξεταστικές για να πάρουν τα πτυχία τους όλοι οι σπουδαστές
 
 
Δέκα πέντε νέοι φοιτητές από την μειονότητα έχουν εισαχθεί φέτος στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και πλέον συνολικά φοιτούν 36 φοιτητές. Έτσι διαλύονται οι φόβοι που εκφράστηκαν πέρσι από τους βουλευτές κυρίους Ζεϊμπέκ και Καραγιουσούφ όταν το τμήμα πήρε μόνο έναν εισακτέο, ότι υπολειτουργεί και πρόκειται να καταργηθεί. Να σημειώσουμε ότι η δημιουργία του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης πριν τρία χρόνια επέτρεψε την κατάργηση της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ) που ήταν ένα πάγιο αίτημα της μειονότητας και αξιολογήθηκε από την ίδια την μειονότητα ως ένα θετικό βήμα για την αναβάθμιση της μειονοτικής εκπαίδευσης καθώς οι αποφοιτήσαντες δάσκαλοι που θα κληθούν να διδάξουν το τουρκόφωνο πρόγραμμα στα μειονοτικά σχολεία θα έχουν πτυχίο ΑΕΙ με 4ετή φοίτηση. Υπενθυμίζεται ότι οι φοιτητές που προέρχονται από τη μειονότητα εισάγονται στο Τμήμα με ποσόστωση και ακολουθούν ειδικό πρόγραμμα σπουδών επιλογής, που τους παρέχει ισότιμο με τους υπόλοιπους φοιτητές πτυχίο, αλλά και το δικαίωμα να διδάσκουν στα μειονοτικά σχολεία.
 
15 νέοι μουσουλμάνοι φοιτητές στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ
Ο καθορισμός των 15 επιπλέον θέσεων εισακτέων στο Τμήμα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1418 12/6/2013 Τεύχος Β΄. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Οι υπαγόμενοι στην ειδική κατηγορία: ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ έχουν δικαίωμα πρόσβασης:
α) Οι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου, για τις σχολές και τα τμήματα /εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων των Πανεπιστημίων, των Τ.Ε.Ι., της ΑΣΠΑΙΤΕ, εκτός των τμημάτων Θεολογίας, Κοινωνικής Θεολογίας και Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης και των προγραμμάτων σπουδών των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, σε ποσοστό θέσεων 0,5%. Όπου προκύπτει άνω των μία θέσεων, μία από τις θέσεις αυτές διεκδικείται από τους υποψηφίους με βεβαίωση πρόσβασης των ετών 2011 και 2012. Ειδικά στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) ορίζονται επιπλέον δέκα πέντε (15) θέσεις εκ των οποίων οι δύο (2) διεκδικούνται από τους υποψηφίους με βεβαίωση πρόσβασης των ετών 2011 και 2012».
 
Παράταση 1 χρόνου …ζωής στην ΕΠΑΘ
Η ΕΠΑΘ καταργήθηκε με τον νόμο Διαμαντοπούλου 3966, προβλεπόταν δε ότι θα καταργηθεί στις 31 Αυγούστου, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για τους σπουδαστές της να πάρουν τα πτυχία τους. Όπως μας πληροφόρησε όμως ο διευθυντής της Τάσος Μολοχίδης δόθηκε παράταση 1 χρόνου (ΦΕΚ 4186 17/9/2013) και ορίστηκαν 3 εξεταστικές επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απόδοσης των πτυχίων σ’ όλους τους σπουδαστές.
 
 Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnathopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …